Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag ska visa vad jag kan på planen”

Giorgi Kharaishvili är klar för IFK Göteborg. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Han anses vara ett av Georgiens största framtidslöften.

Nu är Giorgi Kharaishvili, 21, klar för IFK Göteborg.

– Jag är en offensiv spelare och ska visa vad jag kan på planen, säger han.

– Vi har haft ögonen på honom ett längre tag och sett honom i ett antal livematcher, säger Blåvitts sportchef Mats Gren.

Giorgi Kharaishvili på presskonferensen. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Värvningen offentliggjordes på en presskonferens under fredagen.

Lagkaptenen Giorgi Kharaishvili lämnar sin georgiska klubb FC Saburtalo från huvudstaden Tbilisi för ett nytt äventyr i Sverige och IFK Göteborg.

Den målfarlige mittfältaren landade i Göteborg under fredagen och genomgick den obligatoriska läkarundersökningen med Blåvitt innan han skrev på kontraktet.

– Tack till alla i och kring den här klubben. Jag är verkligen lycklig över den här flytten. Det är en stor klubb med fin historik. Jag ska göra mitt bästa så att alla blir nöjda, säger Kharaishvili.

Blåvitts sportchef Mats Gren:

– De kvaliteterna han har passar väldigt bra in i det vi sökte: snabb, bra driv med bollen och en väldigt bra högerfot. Han är också en hårt jobbande spelare. Det är en spelare som kan spela på flera positioner. Hans bästa är lite bakom anfallaren.

 

LÄS MER: Uppgifter: Blåvitt värvar – från Georgien

”Passar fantastiskt bra in”

Kontraktet är skrivet över 2018 med option på ytterligare 3,5 år.

– Jag kan inte gå in på detaljerna i avtalet men vi har ett plus tre och ett halvt år. Vi bestämmer om vi vill ha honom kvar efter ett år, säger Mats Gren.

Annars går han tillbaka till klubben han kom ifrån? 

– Ja.

Då är det ett lån alltså? 

– Det beror på hur man vill ta det, men ja. 

Är det en dyr affär? 

– Allt är relativt och vi har inte så mycket pengar, men nej, jag kan inte säga att det är dyrt. Det är ingen dyr affär.

– Han passar fantastiskt bra in i det spelsystem vi har nu. 

Är det krångligt att göra affärer med en klubb i Georgien?

– Nej, det är det absolut inte. Det har varit mycket mer smärtfritt än vid många andra transfers, definitivt. Det har varit väldigt enkelt.

Är det färdigvärvat nu? 

– Troligtvis. Men jag har lärt mig att varken säga ja eller nej.

IFK Göteborgs sportchef Mats Gren: ”Han passar fantastiskt bra in i det spelsystem vi har nu.” Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

En av Georgiens mest lovande

Blåvitt har tidigare kopplats ihop med anfallare som liberianen Sam Johnson, som i stället valde en flytt till norska Vålerengen, och islänningen Kolbeinn Sigthorsson, som är kvar i franska Nantes.

Har anfallsjakten varit jobbig?

– Ja... anfallare är alltid svårt, inget snack om det. Någon som passar in, någon vi kan betala och någon som vill komma till oss. Att alla de alltid passar ihop är inte det enklaste, säger Mats Gren och utvecklar:

– För tre veckor sedan bestämde vi oss för att köra på ”Tobbe” (Tobias Hysén) och Elias (Omarsson) på den positionen längst fram (centralt). Men Giorgi är också en målskytt, han har gjort väldigt många mål och blev utsedd till ligans bästa spelare. 

– Det är väldigt stor skillnad på honom utanför och på planen. På planen tar han verkligen för sig och jobbar stenhårt och gör mycket för laget. Han är ett ämne till en ledartyp, annars hade han inte varit lagkapten i sitt lag, 21 år gammal.

”Måste ge honom tid”

Giorgi Kharaishvili, som har gjort två landskamper för Georgien, har tidigare kopplats ihop med bland annat danska Bröndby och holländska Vitesse. 

Han har gjort 43 mål på 94 matcher i FC Saburtalo och pekas ut som en av Georgiens mest lovande spelare.

– Hans säsong slutade i slutet av november, så rent försäsongsmässigt är han i samma fas som oss. Men vi måste ge honom tid att anpassa sig till svensk fotboll, men det är ingen tvekan om att han har kvaliteter, säger Blåvitts tränare Poya Asbaghi.

Giorgi Kharaishvili i Blåvitt-tröja. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

LÄS MER: Kharaishvili på plats i Göteborg

Kan ta en plats i startelvan

Kharaishvili, som främst ses som en offensiv mittfältare, har deltagit i två U21-EM och där varit en tongivande spelare för sitt land. Han utsågs till den georgiska ligans bästa spelare föregående säsong, gjorde 13 mål i seriespelet och slutade på femte plats i skytteligan.

– Han har absolut så pass mycket i sitt register för att ta en plats i startelvan i IFK Göteborg, säger Asbaghi.

Kharaishvili, som kommer att spela med nummer 22 på ryggen, tränar med sitt nya lag från och med söndag.

Giorgi Kharaishvili

Ålder: 21 år.

Född: Marneuli, Georgien.

Längd: 183 centimeter.

Vikt: 73 kilo.

Position: Mittfältare.

Klubb: FC Saburtalo Tbilisi.

A-landskamper: Två.

Aktuell: Klar för IFK Göteborg.