Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tobias Sana: Därför gick jag till Malmö FF

Tobias Sana är tillbaka i IFK Göteborg. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Sana i Blåvitt 2011. Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Tobias Sana i Ajax-tröjan 2013. Foto: BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Han slog igenom i IFK Göteborg, såldes till Ajax – men flyttade sedan till Malmö FF under uppmärksammade former.

Nu är Tobias Sana, 30, tillbaka i Blåvitt och berättar varför det blev MFF när flyttlasset gick hem till Sverige senast.

– Jag var besviken på att jag inte fick en förfrågan om att komma hem till IFK Göteborg, säger Sana i senaste avsnittet av BBpodd.

Tobias Sana har skrivit på för 3,5 år med IFK Göteborg. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Angeredssonen Tobias Sana lämnade IFK Göteborg som en av Sveriges största talanger för Ajax 2012.

När han sedan återvände till allsvenskan 2015 blev det till Malmö FF och inte Blåvitt, vilket så klart rörde upp känslor i de blåvita leden.

I senaste avsnittet av BBpodd berättar Sana varför han gick till IFK Göteborgs värsta rival.

– Jag hade förväntat mig att Blåvitt skulle komma med något. Jag hade träffat Mats Gren (Blåvitts dåvarande sportchef) och han sa: ”Jag ringer på fredag.” Men han ringde aldrig. Då sa jag till min agent att vi ska inte tvinga fram något. Vill de verkligen ha mig kommer han att höra av sig – men det gjorde han aldrig, jag fick aldrig en förfrågan.

Kände du dig besviken på Blåvitt?

– Jag var besviken på att jag inte fick en förfrågan om att komma hem. Jag tänkte att det skulle komma ett kontraktsförslag, jag hade till och med varit och tränat på Kamratgården veckan innan. Jag mådde inte bra, hade inte spelat fotboll på ett år. Jag har något som heter hopparknä, det känns som att jag får en kniv in i knät när jag springer och Blåvitt kan min skada och min historik. Jag ville komma hem.

Men i stället blev det alltså Malmö FF.

– De åkte ner med Daniel Andersson, sin chefsscout och Åge (Hareide, MFF:s dåvarande tränare) ringde mig. De erbjöd mig hela bilden, de hade sålt Emil Forsberg och skulle satsa på Champions League. Då kände jag och min dåvarande flickvän, som var gravid, att vi verkligen ville hem till Sverige igen. Det var egentligen bara Malmö som var riktigt intresserade så jag hoppade på den hästen.

Tobias Sana i Ajax-tröjan 2012. Foto: BILDBYRÅN
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Prislappen: Tio miljoner

Enligt Tobias Sana hade Ajax satt en prislapp på honom – om han skulle flytta till något annat land än Sverige. Det regnade inte in bud på den svenske mittfältaren.

– Det stora problemet var att jag skulle få gå gratis om jag gick till Sverige – men om jag skulle gå till något annat land så hade de (Ajax) satt en summa på tio miljoner på mig. Det gjorde hela processen svår. Det var svårt för min agent att sälja en spelare som inte kunde springa och inte hade spelat fotboll på ett år. Jag hade ett år kvar på mitt kontrakt och Malmö hade varit intresserade av mig i nästan fyra år, säger Sana i BBpodd.

En annan incident som gjort Tobias Sanas relation med IFK Göteborg komplicerad är den på Gamla Ullevi den 27 april 2016. När Sana värmde upp som MFF-spelare vid sidlinjen kastades ett knallskott nära honom och Sana greppade tag i en hörnflagga som han sedan kastade mot den blåvita klacken. 

Händelsen skapade stor ilska bland IFK-supportrarna och på en presskonferens dagen efter gick Tobias Sana ut och bad om ursäkt.

Sana i skandalmatchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF 2016. Foto: ADAM IHSE / TT
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Har aldrig varit så arg i hela mitt liv”

Med distans till händelsen säger Sana:

– Jag agerade i ren ilska, jag har aldrig någonsin varit så arg i hela mitt liv. Det var inte heller så att jag var glasklar i tanken där och då, att jag visste vad jag skulle göra, utan jag agerade i affekt. Det kom bomber och det kändes som att hela längan firade som att det var ett mål. Jag fattade ingenting. Det exploderade och jag fick ett sånt tryck i huvudet av smällen. Det blev en försvarsmekanism.

– Jag förstod inte ens vad som hänt förrän jag var inne i omklädningsrummet. Det här är inget jag är stolt över för jag har alltid velat vara en förebild och det var jag inte i det läget. Jag kunde ha fått en lång avstängning. Det jag gjorde var fel, hade jag bara gått därifrån hade jag tjänat på det. Efter det var jag inte Tobias Sana längre, jag var ”han som kastade spjut”. ”Akta så att han inte kastar på er”, sa folk. Det blev överdrivet, det var inte ens roligt. För mig har den här grejen aldrig varit kul.

 

Lyssna på hela intervjun med Tobias Sana i podcastspelaren!