Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Till slut kommer sanningen fram”

IFK Göteborgs klubbdirektör Max MarkussonFoto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Östersunds FK.Foto: PER DANIELSSON / TT

Turerna kring Östersunds FK fortsätter.

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson följer med spänning utvecklingen hos den allsvenska konkurrenten.

– Till slut kommer sanningen att komma fram, säger han i senaste avsnittet av BBpodd.

Östersunds FK uppfyllde inte de ställda kraven för att få elitlicens och spela vidare i allsvenskan. Det beslutet fattade licensnämnden. Men i slutet av förra året gick klubbens överklagan igenom och Östersund friades av överklagandenämnden. En viktig del var att ÖFK presenterade intäkter från ett sponsoravtal med ”ett utländskt bolag” värt 15 miljoner kronor.

SportExpressen kunde i fredags avslöja att Östersund FK:s hemliga sponsor, som klubben alltså menar ska ge ÖFK det ekonomiska tillskottet på 15 miljoner, är ett litet företag på Cypern med namnet Puls8. En av företagets två ägare, Mark Eddison, förnekade all inblandning:

– Någon skapar ett mysterium, inget annat än det. Det finns inget kontrakt, inga juridiska band, ingenting om en eventuell eller pågående relation med Östersund i den kontext du pratar om, sa Eddison.

Östersunds vd Lennart Ivarsson sa i början av februari att pengarna ännu inte landat på klubbens konto. Det har lett till spekulationer om att sponsoravtalet är en bluff och att klubben lämnat oriktiga uppgifter.

Östersunds FK.Foto: PER DANIELSSON / TT

”Känns inte som man tar det på allvar”

En som följer utvecklingen i den allsvenska klubben är IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson. I det senaste avsnittet av GT:s podcast BBpodd uttalar han sig om de många turerna.

– Helt ärligt fattar jag inte riktigt vad det är som händer där. Jag kan känna att efter allt besvär och allt byråkratiskt skrivande som vi fick lägga extremt mycket energi på förra året – med de en gånger en meter stora banderollerna, att vi skulle ha tolkar vid insläppen på arenan och om det var ”Sebban” (Sebastian Eriksson) som skrek eller inte – så känns det inte som att man tar detta på samma allvar. Jag tycker att det är sjukt förvånande, säger Blåvitt-basen.

I november dömdes den förre ÖFK-ordföranden Daniel Kindberg till tre års fängelse. Tingsrätten ansåg att han bland annat gjort sig skyldig till grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott.

”Det ska vara ordning och reda i svensk fotbolls ekonomi”, säger Max Markusson.Foto: HENRIK JANSSON

”Det ska vara ordning och reda”

Max Markusson drar paralleller till det.

– Jag har inget emot Östersunds spelare eller de som jobbar i klubben, men det man får läsa känns ju sjukt ”fishy”. Där är inte en barack ens i närheten av ett cypriotiskt företag. Det är helt oförklarligt, säger han.

Har ÖFK lämnat oriktiga uppgifter ser han allvarligt på det.

– Har de hittat på det så har de farit med osanning, men är det så att pengarna bara är försenade så är det ju en annan fråga. Alla klubbar sliter som svin för att få ihop ekonomin, och särskilt de mindre klubbarna, men vi pratar inte om några små summor här. 15 miljoner för att klara ett positivt eget kapital är rätt mycket pengar. Det ska bli sjukt spännande att följa den här följetongen.

– Till slut kommer sanningen att komma fram. Fanns det några pengar? Var baracken värd någonting? Det ska vara ordning och reda i svensk fotbolls ekonomi, säger IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson i BBpodd.

 

Lyssna på hela intervjun med Max Markusson i podcastspelaren!