Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Supportrarnas kritik – mot polisen: ”Skapar problem”

Blåvitt-fansen protesterade mot polisen under derbyt mot BK Häcken.Foto: THOMAS JOHANSSON / TT
Foto: THOMAS JOHANSSON / TT

GÖTEBORG. Blåvitts klacksektion gapade tom under de första tio minuterna av derbyt mot BK Häcken.

Bakgrunden var att polisen skärpt kraven på arrangören tätt inpå matchen.

IFK Göteborgs tidigare SLO Anders Almgren är en av dem som reagerat på ordningsmaktens nya riktlinjer.

– Jag tror inte att det här kommer att lösa det man vill lösa – däremot kommer det att skapa andra problem, säger han i senaste avsnittet av BBpodd.

Det var i fredags som IFK Göteborg gick ut med information på sin hemsida om att polisen skärpt kraven inför söndagens derby mellan Blåvitt och BK Häcken. Så kallade OH-flaggor (overheadflaggor), som enligt polisen används av vissa fans som skydd för att kunna maskera sig och förbereda användning av pyroteknik, förbjöds.

”För att hindra maskering och annan förberedelse till brottslig handling, ansvarar anordnaren för att tygstycken större än 100 x 100 centimeter inte förs in eller förekommer på arenan”, skrev IFK Göteborg om polismyndighetens beslut.

De tuffare riktlinjerna rörde upp känslor i blåvita supporterled. Därför valde flera större supportergrupper att genomföra en gemensam, fredlig, aktion under derbyt. De första tio minuterna av matchen gapade den så kallade Kommandobryggan, Blåvitts klacksektion på Gamla Ullevi, tom.

Därför protesterade supportrarna

– Det här var ett spontant utfall som berodde på att IFK Göteborg på torsdagen fått till sig det som kallas för villkorsskrivelsen för matchen, alltså vad IFK Göteborg som förening var tvungna att leva upp till för att matchen skulle kunna spelas. I den här skrivelsen ingick stora restriktioner på framför allt tifomaterial och flaggor över en viss storlek. Det var väldigt, väldigt mycket av det som förknippas med positiv supporterkultur som sattes under polisens lupp, säger John Pettersson, som representerar supporterföreningen Änglarna i frågan, i senaste avsnittet av BBpodd och fortsätter:

– Det innebar att inte bara IFK som förening ställdes inför tusen osynliga problem med arrangemanget utan även att alla de personer som lägger ner ideellt arbete på våra läktare för att skapa stämning, tryck och tifon på våra matcher ställdes inför krav som i princip var omöjliga att leva upp till. Då bestämde de olika supportergrupperna – imponerande snabbt – att vi markerar mot detta och kör en tom läktare för att demonstrera att vi inte kan bedriva positiv supporterkultur under de här förutsättningarna.

IFK Göteborgs tomma klacksektion under de första tio minuterna av derbyt mot BK Häcken. Budskapet: ”Mot polisens repression – för en levande supporterkultur”.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Är det verkligen en rimlig strategi?”

Anders Almgren, som var SLO i IFK Göteborg mellan 2012 och 2016, hoppas att polismyndigheten så snart som möjligt ska komma på andra tankar.

– Polisen har gått fram på en linje som ifrågasätts väldigt hårt av väldigt, väldigt många aktörer. Ser man det totalt sett behöver man inte vara särskilt insatt för att börja fundera på om det här verkligen är en rimlig strategi. Jag hoppas att polisen ska komma tillbaka till en nivå där man konstaterar att vi nog måste göra det här tillsammans med fotbollen och supportrarna, för det är det som har varit styrkan i hur vi har jobbat med det här i Sverige tidigare, säger han.

Blåvitts förre SLO jobbar i dag på organisationen Enable för svensk fotbolls mål om ”välkomnande, säkra, trygga och stämningsfulla fotbollsevenemang”.

Almgren utvecklar:

– Vi måste fråga oss: Fungerar det? Tror vi att flaggförbud kommer att stoppa pyroteknik eller andra ordningsstörningar? Det finns ingenting, som jag är medveten om, som tyder på det. Forskningen tyder inte på det, erfarenheten tyder inte på det. Det är den första frågan vi måste ställa oss: Tror vi att den här metodiken är effektiv?

– Det finns något slags antagande om att klubbarna inte ens försöker stoppa pyrotekniken – men så är det inte. Jag har jobbat inom IFK Göteborg och vet hur väl man försökte. Men tittar vi på fotbollsvärlden så finns det inget land som har lyckats stoppa pyroteknik med hjälp av visitation eller andra tekniska hjälpmedel. Det finns inte. Det kanske man behöver ha som utgångspunkt när man tänker kring vad vi ställer för krav på klubbarna i Sverige.

IFK Göteborgs tidigare SLO Anders Almgren.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Änglarna: ”Vi måste ta den här striden”

Änglarnas John Pettersson har stor förståelse för den ilska som polisens upptrappning väckt i supporterled.

– Den här frågan är alldeles för viktig för att tappas bort. Vi måste som supporterkollektiv ta den här striden. Vi måste ta den solidariskt med andra klubbar i Sverige som också har drabbats och vi måste ta den för att se till att IFK Göteborgs hemmamatcher fortsätter att vara präglade av en positiv supporterkultur som bär fram sitt lag, säger han.

– En aspekt man måste förstå är att du inte kan försöka tämja en fotbollsklack på det här sättet – för den kommer bara vända sig emot dig. Det du kan göra är att försöka jobba med den här massan av människor och förstå varför de står och skriker och viftar.

 

Lyssna på hela avsnittet av BBpodd i podcastspelaren!