Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stahre: ”Oproffsigt – en extremt tafflig avslutning”

Mikael Stahres presskonferens i november 2014 där han berättar att han fått ett sms av Mats Gren.
Mikael Stahre under sin tid i IFK Göteborg.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Mikael Stahre tränade IFK Göteborg mellan 2012 och 2014.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Stahre i samband med att han tog över Blåvitt.
Foto: JAN WIRIDEN
Mikael Stahre gästar GT:s podcast BBpodd.
Foto: BBpodd

GÖTEBORG. Han fick sparken av IFK Göteborg under minst sagt uppmärksammade former. 

Nu berättar Mikael Stahre, 44, detaljer om avskedet.

– Jag tycker att det var ganska oproffsigt. Det var en extremt tafflig avslutning med en skrynklig papperslapp och jättenervöst, säger den förre Blåvitt-tränaren i GT:s podcast BBpodd.


■ Lyssna på hela intervjun med Mikael Stahre i podcastspelaren!

En stark avslutning på säsongen såg till att IFK Göteborg slutade tvåa i allsvenskan 2014, sex poäng bakom Malmö FF.

Trots det fick Mikael Stahre, som som på tre år i Blåvitt fört laget till två topp tre-placeringar och ett guld i Svenska cupen, lämna sin tjänst som huvudtränare i klubben.

Stockholmaren kallades till ett möte med dåvarande sportchefen Mats Gren och klubbdirektören Martin Kurzwelly via sms två dagar efter att Blåvitt vunnit säsongens sista match mot Halmstad med 5–1.

I senaste avsnittet av GT:s podcast BBpodd berättar Mikael Stahre hur det sista mötet med klubbledningen gick till.

– Jag kom dit klockan åtta, go, glad, nyduschad och fräsch, säger han.

Men du förstod ändå vad som skulle ske?

– Ja, framför allt när jag kom upp på kontoret och såg att de var svinnervösa. Jag skulle faktiskt vilja ha det inspelat. Det var inte jättepondus, det kan jag säga.

– Då hade vi inte haft ett enda möte innan, så det var inte så att jag trodde att vi skulle diskutera ett åttaårskontrakt.

IFK Göteborgs dåvarande klubbdirektör Martin Kurzwelly och sportchef Mats Gren på presskonferensen där de förkunnade att Mikael Stahre sparkas som tränare för Blåvitt.
Foto: JONAS TOBIN
Mats Gren och Mikael Stahre inför en bortaresa i Europa.
Foto: ANNA SVANBERG

”Jag behöver inte skydda mig själv”

Vad sades?

– Det är klart att det inte var något lätt beslut för dem. Det hade varit lättare för dem att stå för beslutet om vi hade blivit sexa i allsvenskan och haft en dålig känsla, vilket inte var fallet. Vi satt där, de vecklade upp någon skrynklig papperslapp där de hade förberett vad de skulle säga och läste sedan innantill. Jag hade två alternativ: antingen skulle jag säga att jag hoppade av själv eller att de entledigade mig.

Och då sa du?

– Det finns inte en chans att jag säger att jag ska sluta i det läget. Inte en chans. Då börjar jag se det egoistiska i det hela. Jag behöver inte skydda mig själv. Hade det gått dåligt hade det varit en annan sak, säga att vi går skilda vägar, vi har haft en dialog – men när det går bra finns det ingen anledning för mig att göra det. Samtidigt behövde jag se till min situation och där då var jag arbetslös även om jag visste att jag kunde få andra jobb.

Mikael Stahre tränade IFK Göteborg mellan 2012 och 2014.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Mikael Stahre tränade IFK Göteborg mellan 2012 och 2014.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Jag hade stått där i skiten”

Vilka var det som fattade beslutet?

– I en förening är det för mig styrelsen som fattar beslut. Ordföranden är överst och sedan är det en demokratisk process. Sedan är det klart att tjänstemännen i fråga, sportchef och klubbdirektör, har en stor påverkan. Hela den grejen har jag en så extremt stor respekt för. Man blir ansatt, det är konkurrens, många som vill ha jobbet – och man kan också bli avsatt. Att man får sluta för att de vill ha en annan inriktning är fine. Min enda riktiga synpunkt är egentligen respekten... Jag hade stått där i skiten 2012, fått en vändning, vi spelade en bra fotboll, sålde spelare, fick resultat och hade en utveckling. Lasse Vibe hade vunnit skytteligan, vi hade ett bra flow och vann sista matchen inför ett fullt Ullevi med 5–1 och alla klappade händerna och kände: ”Fan, vad bra ni är!” Nästa dag får man en blomsterkvast.

Mikael Stahre fortsätter:

– Det var ingen blasékänsla överhuvudtaget utan känslan hade varit god, så det här kom som en blixt från klar himmel. Avslutet borde ha kunnat vara bättre i och med att det gick bra för oss. Ta upp mig på ett möte, sätt dig bredvid mig och diskutera, så att jag inte tvingas skriva på ett papper en måndagsmorgon två dagar efter sista matchen. Det tyckte jag var ganska oproffsigt – man hade inte behövt göra så. Man jobbar i en förening och är så delaktig i allting och allt är i harmoni, det var ingen konflikt och resultaten var inte dåliga. Nu blev det en extremt tafflig avslutning med en skrynklig papperslapp och jättenervöst.

Mikael Stahre höll en presskonferens på O'Learys i Göteborg efter avskedet.
Foto: JONAS TOBIN

Fanns en irritation

Stahre har tidigare sagt att han inte sticker under stol med att det fanns en irritation eftersom han inte hade fått någon form av återkoppling tidigare.

– Om de inte gillade min inriktning eller ville ha ett annat stuk måste man i alla fall ha en diskussion om det. Jag hade aldrig hört det i något möte eller i någon diskussion med mig om det. Personerna som säger det måste ha haft den diskussionen med sig själva och trott att jag var med. Jag var inte med.

Varför tror du att det blev som det blev?

– Jag tror inte att Mats Gren och klubben ville att Mikael Stahre, som hade blivit rekryterad av Håkan Mild (den tidigare sportchefen), skulle bli guldmakare. Jag hade passerat den värsta tiden i Blåvitt, jag hade ganska stort mandat, spelarna följde mig, de gillade mig och då är det klart… då ville de inte att jag skulle vara det nya Blåvitt. Då ville de att någon annan skulle vara det.

Mats Gren under sin tid som sportchef för IFK Göteborg.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Ersattes av Lennartsson

Mats Gren, som i dag tränar damallsvenska Göteborg FC, har efteråt medgett att han kanske gjorde fel som gav Mikael Stahre sparken.

– Ja, det kan jag känna i efterhand. Det var kanske fel. ”Micke” är en bra tränare, definitivt, men vi hakade upp oss rejält på varandra på en grej: mängden av träning. Jag ville att vi skulle träna mer och längre pass. Stahres filosofi var en annan. Med uppvärmningen var han ute max en timme och en kvart, sa Gren till Aftonbladet för ett år sedan och fortsatte:

– Alla tror att det bara var jag som ville ha bort Stahre. Men hela styrelsen var inne på att vi behövde träna mer. Det var många diskussioner och ett svårt beslut som många ställde sig bakom till slut.

IFK Göteborg utsåg Jörgen Lennartsson till ny huvudtränare efter Mikael Stahre.

Stahre tränar i dag norska Sarpsborg 08.


Lyssna på hela intervjun med Mikael Stahre i podcastspelaren!

Stahre och IFK Göteborg

 23 september 2011: 

Mikael Stahre presenteras som ny tränare i IFK Göteborg. Kontraktet gäller till 2014. Håkan Mild är sportchef.


 17 februari 2014: 

Håkan Mild meddelar att han lämnar sitt uppdrag som sportchef.


 13 mars 2014: 

IFK Göteborg förlänger kontraktet med Mikael Stahre på eget initiativ. Kontraktet gäller till 2015.


 18 april 2014: 

Mats Gren blir klar som ny sportchef i IFK Göteborg.


 3 november 2014: 

Mikael Stahre får sparken av IFK Göteborg.

Mikael Stahre

Född: Född: 5 juli 1975 i Stockholm

Klubb: Sarpsborg 08 (Norge).

Tidigare klubbar som seniortränare: Väsby United 2007–2008, AIK 2008–2010, Panionios (Grekland) 2010, IFK Göteborg 2012–2014, Dalian Aerbin (Kina) 2015–2016, Häcken 2016-2017, San Jose Earthquakes (USA) 2017-2018.

Främsta meriter: SM-guld och cupvinst med AIK 2009, blev utsedd till årets tränare samma säsong. Cupvinnare med IFK Göteborg 2013

LÄS MER: IFK Göteborg sparkar Mikael Stahre

LÄS MER: Stahre: ”Jag fick ett sms…”

LÄS MER: Mikael Stahre: ”Det fanns en feghet”

LÄS MER: Därför fick Stahre sparken av Blåvitt

LÄS MER: Stahre om första tiden i Norge

Mikael Stahre sågar sitt lag San Jose Earthquakes efter 1–5 hemma mot Kansas i september 2018.