Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så ska Stahre formera IFK: ”Är min inriktning”

Mikael Stahre är tillbaka i IFK Göteborg.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Tre- eller fyrbackslinje – vad föredrar Mikael Stahre, 45?

– Ambitionen är att spela med fyrbackslinje, säger IFK Göteborgs nye tränare i senaste avsnittet av GT:s podcast BBpodd.

https://open.spotify.com/embed/episode/1pr3HNdnatPkbaRTyCRHUl

Mikael Stahre kan snart summera sin första träningsvecka i IFK Göteborg.

Tränaren, som återvänt till klubben han ledde 2012-2014, har fått svara på många frågor kring hur han vill formera laget.

Blir det med en tre- eller fyrbackslinje som grund? 

Stahres föregångare Roland Nilsson valde att alternera mellan de båda.

– Min inriktning är att jag startar mina lag med en fyrbackslinje. Jag kan inte garantera att det blir så, men det är min inriktning. Om jag sitter här och lovar någonting... det enda jag kan lova är att jag kommer dö någon gång. Men ambitionen är att spela med en fyrbackslinje, det sticker jag inte under stol med. De säsonger som har gått bäst har jag utgått från en fyrbackslinje, säger Mikael Stahre i senaste avsnittet av BBpodd.

”Det kommer jag trycka på”

Possessionfotboll, med ett extremt högt bollinnehav och många sidledspassningar och kantbyten före avslut, är inget Mikael Stahre bygger sin filosofi på.

– Ordet kontroll kan lätt tolkas som att det blir bekvämt. Jag tror att man måste ta motståndarna i obalans. Lagen i dag är så inlästa på varandra och när man spelar ett långsamt spel så hinner motståndarna komma tillbaka med fler spelare. Ju fler spelare man måste slå ut, desto svårare blir det att göra mål – det är en ganska enkel ekvation, säger Stahre och utvecklar:

– Kontring är en viktig del i fotboll. Det är bara att titta på de bästa lagen i världen, de är extremt effektiva på det. Kolla på Liverpool till exempel, det har varit deras signum, sedan är de bra på att kontrollera spelet också. Men det är ett lag som är extremt vasst i djupled. Det är definitivt en sak jag kommer att trycka på. Sedan måste man klara av det etablerade spelet också, att hålla i bollen och att vila med boll, och på så sätt få längre anfall. Men om man ska få resultat måste man kunna hantera båda.

”Vi har ett jobb att göra”

Stahre är övertygad om att IFK Göteborg kommer att bli ett topplag igen. Efter åtta omgångar av årets allsvenska ligger Blåvitt tia i tabellen.

– För mig handlar det inte om IFK Göteborg kommer nå toppen igen utan det handlar bara om när. Med det intresset och den kraften som klubben har så kommer vi nå dit igen. Nu är bara frågan exakt hur vi ska göra det och hur lång tid det kommer att ta. Vi har ett jobb att göra, det finns några klubbar som är en bit framför oss, men nu ska vi kämpa, säger han i BBpodd.

I podcasten berättar Mikael Stahre även om processen och prislappen när han värvades tillbaka till Blåvitt, hur han ser på trupp och prestationer, vad som blir nyckeln till framgång i höst och vilka krav han ställer på sitt resultat.


Lyssna på hela intervjun med Mikael Stahre i podcastspelaren!

https://open.spotify.com/embed/episode/1pr3HNdnatPkbaRTyCRHUl
Mikael Stahre om att vara tillbaka i IFK Göteborg: ”Extremt stolt”
Blåvitts sportchef om tränarbytet: ”Stahre är rätt man att leda”