Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Polisen bör inte gå in på läktaren"

Ordföranden för Svenska Fotbollsupporterunionen SFSU Sofia Bohlin tycker inte att polisen bör ingripa på svenska fotbollsläktare vid ordningsstörningar och otillåten pyroteknik.

Det berättar hon i det senaste avsnittet av BBpodd.

– Det är stor risk att situationen i stället eskalerar till något större, säger hon i veckans avsnitt av BBpodd.

Lyssna på 54 – 2016: Supporterunionen

Ladda ner avsnitt

Veckans BBpodd-gäst Sofia Bohlin är Blåvittsupporter och dessutom ordförande för Svenska Fotbollsupporterunionen SFSU. Organisationen är jämförbar med ett fackförbund, fast för fotbollsupportrar.

SFSU arbetar aktivt för att pyroteknik med bengaliska eldar och rök skall vara tillåtna på de svenska fotbollsläktarna under kontrollerade former.

– Det vore bättre och säkrare med ett legalt alternativ, säger Sofia i programmet.

Annorlunda i Norge

Hon berättar också att det är just så det fungerar i grannlandet Norge, där fotbollsfansen kan ansöka om tillstånd innan de använder till exempel bengaler och annan pyroteknik - och att det därför blir både säkrare och mer kontrollerat.

Dessutom slipper man obehaget när folk maskerar sig för att undkomma identifiering, något som andra i publiken kan uppleva som skrämmande.

"Vill ha en standard"

SFSU fungerar också i många fall som supportrarnas talesperson gentemot polisen, eller när klubbarna behandlar publiken på ett sämre sätt. Ett exempel är situationen för bortafansen på matcherna, vilket senast uppdagades när IFK Göteborg mötte AIK borta på Friends arena. Detta är en fråga som kommer drivas hårt inom supporterunionen.

– Lyssnar de tar vi frågan till högre ort, berättar Sofia. Vi vill ha en standard för hur man bemöter bortalagets supportrar som gäller i hela Sverige.