Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Mats Gren har fått mig att må väldigt dåligt"

Blåvitts sportchef Mats Gren och Gustav Engvall.
Foto: BILDBYRÅN
Engvall i samband med övergången till Bristol City.
Foto: THOMSON / JMP / REX / SHUTTERSTOCK
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Gustav Engvall, 21, och IFK Göteborg gick skilda vägar förra sommaren.

Fram till nu har ingen av parterna velat gå in på detaljer i den uppmärksammade övergången till Championship-klubben Bristol City.

Men i podcasten BBpodd på GT.se ger Gustav Engvall nu sin version av uppbrottet från Blåvitt – och riktar skarpa anklagelser mot sportchefen Mats Gren.

– Han har betett sig väldigt illa mot mig, ljugit och fått mig att må väldigt dåligt, säger Engvall i BBpodd.

– Om det är en känsla Gustav bär med sig efter åren hos oss är det tråkigt och inte alls som jag upplevde det, säger Mats Gren till GT.


Hör hela intervjun med Gustav Engvall i BBpodd i poddspelaren.

Engvall i Blåvitt-tröjan.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Gustav Engvall lämnade IFK Göteborg för Championship-klubben Bristol City i en uppmärksammad jätteaffär förra sommaren.

Men efter att ha haft svårt att ta en plats i sin nya klubb valde anfallstalangen att återvända till allsvenskan på lån – men inte till Blåvitt. I stället valde den 21-årige anfallaren Djurgården, vilket skapade stora rubriker i Fotbolls-Sverige.

Anledningen har fram till nu varit höljd i dunkel. Men nu väljer Gustav Engvall att berätta detaljerat om uppbrottet från Blåvitt och varför han inte återvände till klubben i podcasten BBpodd på GT.se.

Enligt Engvall är det specifikt en person i IFK Göteborg som har fått honom att må dåligt. 

– Det är sportchefen Mats Gren som har betett sig väldigt illa mot mig och det känns väldigt tråkigt att min sportchef kunde få mig att må så dåligt, säger Engvall i BBpodd.

På vilket sätt?

– När jag skulle lämna var det mycket historier och saker som inte var sanna. Jag kände bara: Vad är det här? Jag blev väldigt frustrerad och ledsen. Det var en massa snack – han ljög om mig. Då blev jag inte så jävla glad...


Mats Gren.
Foto: Tommy Holl / IBL

LÄS ÄVEN: Gustav Engvalls drömlön i England 

"Han sa att jag fejkade skador"

Vad är det konkret för saker han har gjort?

– Det har varit lite allt möjligt. Framför allt i slutet, när jag skulle lämna för Bristol, så höll han på att ljuga om allt möjligt. Han sa att jag inte utvecklades längre, att tränaren inte trodde på mig och att jag fejkade skador.

Fejkade skador?

– Ja... Ni hör ju själva. Det har jag ju inte alls gjort, jag känner att jag alltid har gjort mitt yttersta för Blåvitt och för tränarteamet och alltid velat utvecklas. Jag var ju för fan 20 år! Att få höra det från sin egen sportchef när man är på väg bort... Ni förstår ju hur man mår. Allt det där var ren lögn.

– Han säger alltså att jag fejkar skador när jag är 20 år gammal. Det får en att tänka: Vad är det här för människa?! Min karriär har ju inte ens börjat. Att få höra det från sin sportchef – ni förstår hur ledsen, frustrerad och arg man blir. Man mår så klart piss. Jag hade ändå varit i IFK Göteborg i fyra år.

Engvall säger att han har fått stöd av sin agent Per Jonsson, men att agenten och Gren inte har någon vidare kontakt i dag.


LÄS ÄVEN: Gustav Engvall om tvisten

Valde Djurgården framför Blåvitt

IFK Göteborgs sportchef Mats Gren bemöter Engvalls anklagelser.

– Det får stå för Gustav Engvall. Själv är det inte den bilden jag har av Gustavs tid i IFK Göteborg. Han kom till oss 16-åring och utvecklades i vår förening till en väldigt skicklig spelare, vilket bland annat gav honom en möjlighet att komma ut i fotbolls-Europa som jag tror många unga spelare drömmer om. Om det är en känsla Gustav bär med sig efter åren hos oss är det tråkigt och inte alls som jag upplevde det.

Gustav Engvall kom till IFK Göteborgs organisation 2012 och tog snabbt stora kliv i sin utveckling. Ölänningen växte ut till en startspelare i allsvenskan och nyckelspelare i det svenska U21-landslaget.

Förra sommaren sålde Blåvitt sin anfallstalang till Championship-klubben Bristol City. Enligt GT:s uppgifter landade övergångssumman på cirka 25 miljoner kronor – men bara omkring 15 miljoner gick till IFK Göteborg. En betydande del av mellanskillnaden hamnade hos agenter i Sverige och England, vilket GT tidigare har skrivit om i en rad artiklar.

Gustav Engvall hade dock svårt att ta en plats i Championship-laget och återvände nyligen till allsvenskan på lån – men alltså inte till Blåvitt utan till Djurgården.


Foto: MICHAEL ERICHSEN

LÄS ÄVEN: Blåvitt om Engvall: "Var nödvändigt" 

Ekonomisk tvist

Enligt GT:s uppgifter berodde det delvis på en ekonomisk tvist. Engvall ska ha haft rätt till en del av övergångssumman när han lämnade Blåvitt, men parterna var inte överens om detaljerna i avtalet. Det gick så långt att advokater kopplades in och enligt vad GT erfar var Gustav Engvall mycket besviken över hanteringen. Engvall har senare bekräftat tvisten.

– Men folk tänker att jag inte väljer Blåvitt för en ekonomisk tvist – så är det verkligen inte. Det är inte det som gör att jag inte väljer Blåvitt – det finns andra detaljer som jag inte vill gå in på av respekt för andra. Det är där det stannar, sa han i samband med övergången till Djurgården.

IFK Göteborgs sportchef Mats Gren bemötte Engvalls utspel om tvisten på allsvenskans upptaktsträff i Uppsala tidigare i våras.

– Om han ser det som en tvist får det stå för honom. Jag ser det inte så. Vi har haft ett avtal med honom och vi har följt det som står där, sa Gren och tillade:

– Jag har inga problem med Gustav.

På måndag ställs Gustav Engvalls nya klubb Djurgården mot IFK Göteborg på Tele2 arena i Stockholm.


Hör hela intervjun med Gustav Engvall i BBpodd i poddspelaren.


Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android