Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Läggmatcher, konst- gräs och långa inkast

Joakim Hanäs Foto: Anders Ylander

Lördag kväll var ett töcken och en dimma, söndagen försvann i ett svart hål. Idag jobbar vi oss tillbaka in i den verklighet som innebär att att IFK Göteborg inte vinner Allsvenskan i år. När det blåvita guldtåget till slut stånkade in på fel "tabell-perrong" var bränsletanken helt tömd, man hade kört på ångorna hela vägen från Solna.

"Läggmatcher, konstgräs och långa inkast - välkomna till Allsvenskan 2015", skrev jag på twitter i ett desperat utfall av total besvikelse. Missförstå mig inte, jag älskar vår lite "missanpassade" högsta serie - men i år har inslagen av pajaskaraktär tagit över showen och hamnade till slut i centrum för avgörandet i guldstriden.

Tredjeplacerade AIK, huvudstadens bästa fotbollslag och stockholmsredaktionernas klickfavoriter har en fotbollsfilosofi som till stor del går ut på att skaffa sig inkast på offensiv planhalva - för att sedan hysta bollen in i en svart gröt och fulsparka sig fram till slumpmål.

 

■■■

 

Man kan givetvis skratta åt det parodiska i denna särart av "freak-fotboll", som förvisso ligger inom reglerna - men som egentligen är så långt från sportens hjärta att den förtjänar ett eget specialavsnitt på 5ans "Outsiders".

Man skulle möjligen också kunna skratta lite åt det totala vansinnet i att Sveriges representant i nästa års upplaga av världens största klubblagsturnering i världens största idrott, kommer välkomna sina motståndare (och för all del, fotbollsvärldens tv-kameror) till en spelplan som är mer anpassad för discobowling - än för fotboll.

Men egentligen är faktumet att vi skickar ett konstgräslag till Champions League inte så komiskt, det är direkt pinsamt!

Riktigt allvarligt blir det däremot när olika, mer eller mindre märkliga situationer med karaktär av underprestation - får spela centrala roller i upplösningen av Allvenskan.

Ali Kahns "irländska julaftons-rensning" i eget straffområde fick förvisso ingen direkt avgörande betydelse i slutändan, men eftersmaken och efterspelet är svårsmält.

 

■■■

 

Jag har repris-tittat säkert 20 gånger på situationen där Markus Rosenberg blir utvisad mot ett guldjagande Norrköping, och har svårt att hitta någon vettig förklaring till varför han skulle agera så korkat. Rosenberg är en av Allsvenskans mest rutinerade spelare, händelsen sker efter bara fem spelade minuter och domare Jonas Eriksson står bara någon meter från situationen.

Är Malmö-kaptenen verkligen så dum att han låter ett sk "hjärnsläpp" förstöra lagets chanser i en så avgörande match där SM-guld och Europaspel står på spel? Jag tror faktiskt inte det, det känns jäkligt oklart.

Att Malmö sedan dessutom "säkrar upp" med ytterligare ett rött kort under matchen känns inte jättefräscht, utan snarare som "kidzen" säger - "Obror"(sson).

 

■■■

 

Givetvis kan den petige nu invända att detta ändå inte spelade någon roll i slutändan eftersom Blåvitt ju inte lyckades vinna sin egen match. Jag tror att man är naiv om man resonerar så. Bara den kollektiva "chock-suck" som gick genom hela Gamla Ullevi när rapporterna om MFFs tidiga röda kort plingade in genom olika appar, dämpade garanterat blåvittspelarnas "guld-spirit" med några promille. De är människor med känslor, inte programmerade robotar - och givetvis påverkar känslan att det "ändå är kört" resultatet när det gäller prestationer på högsta nivå. Sådan här informationen sipprar nästan alltid fram till spelarna, det vet jag.

Att det sedan är en katastrofal insats, framför allt i stora delar av första halvlek, och att man självklart borde slå Kalmar på hemmaplan oavsett yttre psykologi - det är en helt annan story och krönika.

Detta blev en bitter text av klar "surt sa räven-käraktär". Det ligger dock, som Leif GW säger, "i farans riktning" en sådan här dag. Essensen av måndagsångest om ni vill, men rätt och rimligt om ni frågar mig. Veckans BBpodd lär inte heller bli någon "sockerchock".

Man måste bryta ihop ibland för att komma igen, och det gör vi - alltid!

 

Joakim Hanäs, BBpodd