Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Kommer inte att drabbas av någon Vibe-baksmälla”

Lasse Vibe.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Hur ska IFK Göteborg ersätta Lasse Vibe, 32, till nästa säsong?

Den frågan har lyfts på sina håll.

Men enligt GT:s supporterpodcast BBpodd finns det ingen som helst anledning till oro i Blåvitt-leden.

– Vi ska inte behöva drabbas av någon baksmälla för att han lämnar, menar programledaren Joakim Hanäs.

När många av de potentiella hemvändarna har pratat om att eventuellt flytta hem till IFK Göteborg gjorde Lasse Vibe slag i saken och återvände till Blåvitt i våras. För det blev han närmast helgonförklarad i blåvita kretsar.

Men i förra veckan meddelade den danske publikfavoriten att han lämnar Göteborg efter en säsong och flyttar hem till Danmark.

– Det är ett beslut som var oerhört svårt att ta, baserat på familjen och vår sociala situation, förklarade Blåvitt-stjärnan som i dagarna skrev på för FC Midtjylland.

Nu får Blåvitt en lucka att fylla både på och utanför planen.

– Han har varit ovärderlig för oss i år. Det han gör på planen och mellan varje övning och hur han agerar när han varit skadad … alltid som en ledare. Har kommit hem utan någon prestige eller status, han har bara tänkt på det bästa för laget, sa IFK Göteborgs assisterande sportchef Pontus Farnerud.

Lasse Vibe lämnar IFK Göteborg – i lördags gjorde han sin sista match i Blåvitt-tröjan.
Foto: THOMAS JOHANSSON / TT

”Kan inte sitta och gråta över det”

Men enligt GT:s supporterpodcast BBpodd behöver tomrummet inte bli så stort som det kanske har utmålats på vissa håll.

– Jag vill inte på något sätt dissa Lasse Vibe, men jag tror att vi som lag, förening och supportrar måste släppa honom nu. Vi kan inte sitta och gråta över hur mycket vi saknar honom längre. Vi får ge honom den kredd och klapp på axel som han förtjänar och sen gå vidare, säger programledaren Joakim Hanäs i senaste avsnittet och fortsätter:

– I lördags fick jag frågan om det är någon spelare jag är lite besviken på, eller som jag hade hoppats mer på, i år och då svarade jag Lasse Vibe. Samtidigt får man vara väldigt snabb med att tillägga att Lasse överhuvudtaget kom till Blåvitt i år betydde en massa för självförtroende och för laget och hela den biten – men jag tycker inte att vi ska behöva ha någon baksmälla för att han lämnar. När han kom in var det precis det som behövdes. Nu är ”job done”.

BBpodds programledare Joakim Hanäs.
Foto: ANDERS YLANDER
Lasse Vibe.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Inte varit superdelaktig på planen”

Kollegan Patrik Glimberg är inne på samma linje.

– Att Lasse drar nu påverkar inte laget jättemycket eftersom han inte var någon poängmaskin. Det var inte som när Tobias Hysén gick till Kina eller Marcus Berg såldes till Holland. De hade spottat in mål. Vibe har inte varit superdelaktig på planen, säger han i BBpodd och utvecklar:

– Han har varit otroligt viktig rent psykologiskt för laget, det såg man inte minst i början av året när han kom, och den personen kommer man absolut att sakna. Men den personen kanske vi får hem i form av någon annan typ av hemvändare, som till exempel Gustav Svensson.


Lyssna på hela avsnittet av BBpodd i podcastspelaren!