Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Kom inte hit och snacka om ditt breda kontaktnät”

IFK Göteborgs sparkade sportchef Mats Gren. Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES
BBpodds Patrik Glimberg. Foto: ANDERS YLANDER

IFK Göteborg har sparkat Mats Gren, 54.

I hans ställe går Jonas Olsson, 48, in som tillförordnad sportchef. 

Sedan ska en permanent lösning hittas.

– Något jag ställer mig väldigt frågande till är om sportchefen verkligen måste ha ett väldigt brett kontaktnät. Jag är inte riktigt säker på att det är så nödvändigt, menar programledaren Patrik Glimberg i senaste avsnittet av BBpodd.

På en presskonferens i onsdags meddelade IFK Göteborg att klubben gör en rockad på den sportsliga sidan. Mats Gren får lämna sin tjänst som sportchef i Blåvitt och ersätts av Jonas Olsson som blir tillförordnad sportchef. Dessutom har de tidigare Blåvitt-ikonerna Hannes Stiller och Hjalmar Jonsson kallats in för att ersätta Alf Westerberg som assisterande tränare.

– Det här är temporära lösningar som gäller säsongen ut, sa Blåvitts kubbdirektör Max Markusson om förändringarna.

Därefter ska IFK Göteborg hitta en permanent sportchef – och spekulationerna bland supportrarna om vem det kan bli är redan i gång.

– Visst, jag köper att det ska finnas en ”connection” till klubben – men sen verkar det nästan alltid räcka med det, enligt vissa. ”Han har spelat här och är skön...” Vad han har gjort efter karriären och vad han har för koll på affärsmässiga saker verkar inte spela någon roll. Men när man letar efter sportchef bör man faktiskt framför allt titta på vad den eventuellt tidigare spelaren har gjort efter karriären, vad han har för utbildningar, om han har jobbat inom företagsvärlden eller touchat den sfären som sportchefer och agenter rör sig i, anser programledaren Joakim Hanäs i BBpodd.

Jonas Olsson går in som tillförordnad sportchef i IFK Göteborg. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

LÄS MER: ”Vi måste sluta tycka så synd om oss själva”

”Väldigt agentdriven bransch”

Hur viktigt är det egentligen med ett brett kontaktnät som ofta brukar nämnas som en aspekt i dessa sammanhang? Patrik Glimberg vill tona ner betydelsen av det.

– Ett brett kontaktnät kan vara svinbra om du sitter som sportchef i typ Gefle eller som ordförande i AFC och vill ha in några ryska vänsterbackar. Då kan det vara skitbra med ett brett kontaktnät. Men sitter du på sportchefspositionen i IFK Göteborg matar agenter dagligen dig med förslag. Om du då i stället går till ditt befintliga kontaktnät så kommer din flaskhals sannolikt att bli ganska smal, säger Glimberg och får medhåll av Hanäs:

– Om man backar bandet tio år så kanske det var så att man behövde ett kontaktnät. Då behövde man känna sportchefen i typ Basel för att få till en övergång – men nu är det inte så längre. Nu är det en bransch som är väldigt, väldigt agentdriven. Det gäller att kunna hitta ett samarbete med agenter, spelare och klubbar – men allt slutar någonstans med agenter. Du måste kunna förhandla och samarbeta.

Gustav Engvall såldes till Bristol City i en uppmärksammad affär. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

LÄS MER: Sparkades av kompisen – blir hans chef i Blåvitt

”Kom inte och snacka om kontaktnät”

Patrik Glimberg tar upp Blåvitts uppmärksammade försäljning av talangen Gustav Engvall till Bristol City som ett exempel.

– Engvall sålde vi till Bristol via typ 57 omvägar – för att sedan tappa halva transfersumman. Så kom inte och snacka om ditt kontaktnät – kom i stället och snacka om att du kan göra affärer, säger han.

I senaste avsnittet av BBpodd diskuteras den senaste veckans blåvita turbulens som startade med GP:s uppgifter om att huvudtränaren Poya Asbaghi skulle få sparken och alltså slutade med att sportchef Mats Gren fick gå.

 

Lyssna på hela BBpodd i podcastspelaren!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!