Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag är orolig för hur IFK Göteborg hanterar detta”

Tomma läktare när IFK Göteborg mötte Elfsborg i somrasFoto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN
Patrik Glimberg, programledare för BBpodd.Foto: ANDERS YLANDER

Coronapandemin slår hårt mot fotbollsklubbarna.

Samtidigt finns en oro för hur det kan påverka supportrarnas beteende på sikt.

– Jag är orolig för hur IFK Göteborg hanterar det här, säger Patrik Glimberg, programledare för BBpodd, i senaste avsnittet av podcasten.

https://embed.radioplay.io/?id=74236&country_iso=se

För en tid sedan gick regeringen ut med ett förslag om en ökad publikgräns (500 sittande åskådare) som skulle kunna träda i kraft den 15 oktober. Men i förra veckan meddelade regeringen på en presskonferens att det inte blir av.

– Vi ser en mer allvarlig spridning – en trend som är särskilt allvarlig – och utvecklingen i Europa visar att hela sjukvården kan bli hårt pressad igen. Många fler kan behöva intensivsjukvård och många fler kan avlida. Därför måste vi nu ta nya tag, förklarade socialminister Lena Hallengren.

Det innebär att svenska idrottsklubbar får vänta på att släppa in publik på sina arenor. När de kan göra det är ännu oklart.

I senaste avsnittet av GT:s podcast BBpodd lyfter programledaren Patrik Glimberg en av sina farhågor – att det kan bli svårt att få tillbaka supportrarna till arenorna även när det är tillåtet.

– Jag är lite orolig för hur svensk fotboll i allmänhet, och IFK Göteborg i synnerhet, ska hantera det när läktarna öppnar till hundra procent. För jag tycker mig se ett mönster hos väldigt många initierade Blåvitt-supportrar där de har zonat ut och förändrat sitt vardagsbeteende, säger Glimberg.

”Inte använt kraften som finns”

Hur kommer det att se ut med intresset för IFK Göteborg när läktarna öppnar, frågar han sig.

– Det som är min oro är att jag har sett att folk har börjat göra andra grejer i stället – som de måste ge upp till förmån för fotbollen när de väl kan gå på matcher igen. Börjar man med en aktivitet, vad det än är, och håller på med den under ett års tid – då får man ändå se det som något som blivit inmönstrat i sin vardag.

Han tycker att IFK Göteborg borde kunna göra mer.

– Blåvitt har varit för svaga på att underhålla sin publik under årets lopp och jag tycker inte alls att man har använt den kraft som finns och de möjligheter man har till att hålla i gång supportrarna. Man har inte interagerat med supportrarna under året, säger Patrik Glimberg i BBpodd.

 

Lyssna på hela avsnittet av BBpodd i podcastspelaren!

https://embed.radioplay.io/?id=74236&country_iso=se