Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Irma Helin: ”Redan där får jag upp varningsflaggor…”

Irma Helin.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Roland Nilsson och Blåvitts storstjärna Marek Hamsik.
Foto: ANDERS BJURÖ / TT NYHETSBYRÅN

IFK Göteborg har bara vunnit en match hittills i årets allsvenska och huvudtränaren Roland Nilsson, 57, är ifrågasatt.

Kritiken handlar bland annat om att det är svårt att se en spelidé i Blåvitts offensiv.

– Jag tror att IFK Göteborg skulle må väldigt bra av att ha en tydligare röd tråd i sitt anfallsspel, säger Discovery-experten Irma Helin, 26, i senaste avsnittet av GT:s podcast BBpodd.

https://open.spotify.com/embed/episode/1hXCQleM4LvRa5Ksb8jamu

Roland Nilsson tog över ett krisande IFK Göteborg i september efter att Poya Asbaghi fått sparken. 57-åringen lyckades med sitt huvudsakliga uppdrag, att säkra nytt allsvenskt kontrakt för Blåvitt. Det var tillbaka till grunderna och ett tydligt fokus på försvarsspelet.

Men i år, när klubben ska ta nästa steg – med namnkunniga nyförvärv som Marek Hamsik, Simon Thern och Kolbeinn Sigthorsson – har spelet varit allt annat än övertygande.

Av de åtta matcherna under vårsäsongen har Blåvitt bara lyckats vinna en. IFK Göteborg parkerar på tionde plats när de allsvenska lagen nu gått på EM-uppehåll.

GT kunde i helgen berätta att det finns ett internt missnöje med huvudtränaren Roland Nilsson i spelartruppen. Det största problemet har, enligt vad GT erfar, varit att spelarna tycker att det saknas en tydlig idé kring hur det offensiva spelet ska bedrivas. De känner att det saknas konstruktiva lösningar och en röd tråd. Och att den spelmässiga utvecklingen under året helt enkelt har varit för dålig för att tydliga ramar saknas.

Roland Nilsson.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Det säger en hel del bara det”

Discovery-experterna Irma Helin och Jens Fjellström har beskrivit Blåvitt som seriens kanske mest svåranalyserade lag.

I senaste avsnittet av BBpodd, GT:s podcast om IFK Göteborg, förklarar Helin varför.

– Defensivt är det ganska tydligt hur de flyttar i sitt positionsförsvar, vilka ytor de vill täcka för att hindra motståndarna från att göra mål, men offensivt … Jag hade redan sett alla IFK Göteborgs matcher innan, men nu kollade jag om dem för att se hur de vill skapa målchanser. Det är jäkligt svårt att tyda, säger hon och utvecklar:

– Det är inte så att det är jättenegativt att man kan anpassa sitt spel efter motståndarna, det finns fördelar med det också, men jag tror att IFK Göteborg skulle må bra av ett tydligare anfallsspel som inte anpassas så mycket efter motståndarna. IFK Göteborg har svårast när de själva ska bli bollförande. Med statistik som hjälpmedel går det att se ganska tydligt: På alla offensiva delar, när det handlar om att skapa målchanser, komma till farliga avslut, skickliga omställningar eller vinna bollen högt upp – då är Göteborg under snittet i allsvenskan. Det säger väl en hel del bara det.

Irma Helin.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

”Krävs mer av tränare i dag”

Om Roland Nilsson är rätt man för att få rätsida på IFK Göteborg tycker Irma Helin är en svår fråga att besvara, men hon säger:

– Fotbollen utvecklas hela tiden, den blir snabbare, smartare och bättre, och det krävs egentligen mer av en tränare för att lyckas i dag än vad det gjorde förut. Nu vet jag inte vad som sägs i omklädningsrummet, det kanske inte bara visar sig tillräckligt tydligt på matcherna, men jag utgår från att de (Blåvitt-spelarna) inte är helt säkra på hur de ska spela anfallsfotboll.

Irma Helin fortsätter om Roland Nilsson:

– Vi hade honom i studion efter matchen senast och han är en fin och mjuk människa. Han pratade mycket om att Blåvitt kan starta anfallen genom ett bra presspel – och redan där fick jag upp lite varningsflaggor i huvudet, speciellt när det kom så tidigt. Det är klart att det är en jättestor del av fotbollen, men det kanske viktigaste är ändå att kunna föra spelet, från Anestis (Giannis, Blåvitts målvakt) till exempel. Jag tror att spelare som Marek Hamsik och Tobias Sana, som är väldigt skickliga, får svårt att få ut max när de inte hamnar i rätt roller eller ytor.


Lyssna på hela intervjun med Irma Helin i podcastspelaren!

https://open.spotify.com/embed/episode/1hXCQleM4LvRa5Ksb8jamu