Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blåvitt-supportrarna: Här är vår korrigerade tabell

Djurgården vann matchen mot IFK Göteborg med 1–0 efter flera felaktiga domslut.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
André Calisir blev utvisad mot AIK.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi i samspråk med domaren Andreas Ekberg.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
André Calisir blev utvisad mot AIK.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Diskussionen kring ett eventuellt införande av VAR i svensk fotboll går just nu varm.

Men hur hade den allsvenska tabellen sett ut om domarna fått ta hjälp av videogranskningar?

Det får vi aldrig veta.

Men tillsammans med supportersajten Nya Blåvitt har GT:s supporterpodcast BBpodd nu tagit fram en subjektiv, ”korrigerad”, variant.

I den lever guldstriden för fem lag.

Domaren Kristoffer Karlsson hamnade i hetluften i matchen mellan IFK Göteborg och Djurgården i måndags.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Blåvitt-fansens tifo inför mötet med Djurgården.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Debatten eskalerade efter IFK Göteborgs möte med Djurgården i måndags.

Flera felaktiga domslut, som domaren Kristoffer Karlsson efteråt erkände, drabbade Blåvitt i en match som Djurgården vann med 1–0.

De tre poängen i Göteborg ger Dif drömläge i den allsvenska guldstriden och efter matchen gick en rad experter ut och krävde att svensk fotboll inför VAR (granskningsverktyget Video Assistant Referee) snarast möjligt.

Något svar på hur allsvenskan 2019 skulle sluta med VAR får vi aldrig – men ett försök till en ”korrigerad” tabell har två Blåvitt-supportrar nu tagit fram.

”Det här är en korrigerad tabell”

Det är Joakim Hanäs, programledare för supporterpodcasten BBpodd på GT.se, och David Vukovic, som driver supportersajten Nya Blåvitt, som har granskat ett antal omdiskuterade situationer i Blåvitts matcher.

– Vi har hela året känt att vi inte riktigt haft flyt med domarna: ”Fan, det jämnar inte ut sig”. Nu har vi kollat på de matcher som vi på riktigt tycker att vi har blivit missgynnade i och gjort en – högst subjektiv – VAR-koll av dessa, säger Hanäs i senaste avsnittet av BBpodd och tillägger:

– Ni får ta det här med glimten i ögat, men om domsluten hade gått så som vi tycker att de skulle ha gått – hur hade det påverkat den allsvenska guldstriden? Det här är en korrigerad tabell.

Den ”korrigerade” allsvenska tabellen

1. Hammarby 59p

2. Malmö FF 57p

3. AIK 57p

4. Djurgården 56p

5. IFK Göteborg 56p

6. IFK Norrköping 53p

7. Häcken 49p

8. Elfsborg 37p

9. Örebro 31p

10. Helsingborg 27p

11. Östersund 25p

12. Sirius 25p

13. Kalmar FF 23p

14. Gif Sundsvall 20p

15. AFC Eskilstuna 19p

16. Falkenberg 18p

”Hade kunnat se ut så här”

Efter granskningen får IFK Göteborg sammanlagt ytterligare elva poäng från matcherna mot Djurgården borta, Örebro hemma, Falkenberg borta, AIK borta, Malmö borta och Djurgården hemma.

I Blåvitt-supportrarnas egen reviderade tabell lever alltså guldstriden för fem lag – däribland Blåvitt – med två omgångar kvar att spela. Hanäs och Vukovic poängterar att det så klart inte går att fastslå att det skulle ha blivit så med VAR, men att det ”med lite flyt” kunnat sluta på det här sättet.

– Det är en stor portion foliehatt, ”Bagdad Bob” och allt det där, det är vi helt medvetna om, men marginalerna är små och hade de varit på vår sida hade det kunnat se ut på det här sättet. Sen kommer supportrar till andra lag kunna hävda att de minsann också skulle haft fler poäng – ni är välkomna att höra av er med era case, säger programledaren Joakim Hanäs.

 

Se situationerna och läs Nya Blåvitts sammanställning av matcherna här.

Lyssna på hela avsnittet av BBpodd i podcastspelaren.