Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Håkan Mild talar ut: "Det där stör mig…"

IFK Göteborgs förre sportchef Håkan Mild ger sin syn på "Real Blåvitt".
Foto: BILDBYRÅN
Håkan Mild i BBpodd.
Foto: BBpodd
Foto: BBpodd

IFK Göteborg har dragits med dålig ekonomi i flera år.

Men att det skulle bero på Håkan Milds stjärnvärvningar inför säsongen 2012 förnekar den förre Blåvitt-sportchefen bestämt.

– Det här var inga extraordinära satsningar som på något sätt riskerade den framtida ekonomin, säger han i senaste avsnittet av BBpodd.

Nordin Gerzic, Kjetil Waehler, Pontus Farnerud, Daniel Sobralense och John Alvbåge. IFK Göteborg sjösatte en storsatsning med en rad etablerade spelare inför säsongen 2012. 

Medialt fick satsningen snabbt epitetet "Real Blåvitt" och skulle ledas av den tidigare AIK-tränaren Mikael Stahre. Sportchef var Blåvitt-legendaren Håkan Mild.

I senaste avsnittet av podcasten BBpodd talar den dåvarande sportchefen ut om riktningsförändringen som IFK Göteborg gjorde inför säsongen.

– Det var fortfarande samma tänk, men vi hade möjlighet att ta in spelare på ett annat sätt än tidigare. Det fanns spelare tillgängliga och det fanns en ekonomi som tillät det för vi hade gjort ganska väl ifrån oss när det gällde budgetarbetet. "Real Blåvitt" var det media som kallade oss, vi hade fortfarande sju-åtta spelare som kom underifrån, säger Håkan Mild.

Mikael Stahre och Håkan Mild.
Foto: BILDBYRÅN

LÄS ÄVEN: Håkan Mild om stjärnvärvningen

"Det kan störa mig"

"Real Blåvitt" kraschlandade och blev sjua i allsvenskan – precis som under de två föregående åren – men bilden av att IFK Göteborgs ekonomi skulle ha raserats på grund av satsningen vill Håkan Mild bemöta.

– Jag har noterat att snacket går så och det kan störa mig lite grann, det måste jag erkänna. 2006 när vi började hade vi i princip inte en krona – 2014 när vi hade hållit på i åtta år hade vi ett eget kapital på 22 miljoner kronor eller något liknande. Det hände väldigt mycket. Jag tror aldrig vi missade en budget när det gällde sporten. Däremot missade vi våra sportsliga mål ett antal år, vilket grämer mig. Men tittar vi på de finansiella frågorna gjorde vi väl ifrån oss, säger Mild i BBpodd.

Håkan Mild fortsätter:

– Det här var inga extraordinära satsningar som på något sätt riskerade den framtida ekonomin. Allt rymdes inom budgeten och vi hade ett eget kapital. Som mest gick klubben fyra miljoner back. Men det finns ingen klubb som vill vara med i toppen som klarar sig enbart på driften. Du måste antingen ha sportslig framgång eller sälja spelare – annars går inte en klubb av IFK Göteborgs dignitet runt.


Lyssna på hela BBpodd med Håkan Mild i podcastspelaren!