Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Förstår frustrationen hos våra supportrar”

IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Tre raka förluster och en poäng ner till kvalplats – läget blir alltmer pressat på Kamratgården.

Men IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild, 50, har ingen panik.

– Jag känner att laget som sådant, spelare för spelare, håller klart högre kvalitet än vad vi har visat hittills, säger han i senaste avsnittet av GT:s podcast BBpodd.

https://open.spotify.com/embed/episode/5KDhrGjYJl8LwRbEgZjYjt

Frågan har ställts många gånger i olika forum de senaste åren:

Varför går det inte bättre för IFK Göteborg?

I år, med tanke på vilka värvningar Blåvitt har gjort inför och under säsongen, är den kanske mer befogad än någonsin att ställa.

IFK är indraget i bottenstriden av allsvenskan, har tre raka förluster och bara en poäng ner till kvalplats.

– Det är en berättigad fråga. Det finns säkert många dimensioner i den, men en stor del som jag tror att vi inte har lyckats riktigt med är att vi inte har fått kontinuitet i laget. Vi har inte kunnat sätta ett spel tillsammans över tid som gör att man känner sig trygg på planen. Förhoppningsvis, ju längre tiden går, så hoppas jag att det ska bli bättre. Men det är ett stort jobb att göra, vilket både ledarna och killarna gör varje dag, säger Blåvitts klubbdirektör Håkan Mild i en stor intervju i GT:s podcast BBpodd.

IFK Göteborg är indraget i bottenstriden.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

”Då är det läskigt”

Han utvecklar resonemanget:

– Jag tror att IFK har haft cirka 80 spelare de sista fyra åren. Det hänger i. Vi har inte lyckats få till det i år heller. Vi har haft många spelare ut och ganska många spelare in. Det vore självklart önskvärt om vi kunde få någon typ av lugn och ro att spela in ett lag som spelar flertalet av matcherna.

Håkan Mild har stor erfarenhet, både som spelare och ledare, och manar till lugn – men han medger att det kan vara tufft att verka i IFK Göteborg när det går dåligt.

– Jag tror att det för många, som inte är i den här världen, kan vara ganska svårt att förstå. Det är väldigt pressande för många. Är du inte van vid det – att vara ifrågasatt, att människor tycker mycket om dig och har du inte upplevt det förut, för att du kanske har varit i en mindre förening, är ung eller för att det i princip har gått bra för dig hela tiden – då är det en utmaning, säger Mild i BBpodd och fortsätter:

– Förhoppningsvis tar man med sig den erfarenheten, gör något bra av det och blir starkare, men det är klart att vi har sett många genom åren som inte har klarat av det och tagit en annan väg i stället. Då är det läskigt att vara i de situationerna som man kanske inte är helt bekväm i.

IFK Göteborgs ordförande Richard Berkling, klubbdirektör Håkan Mild och sportchef Pontus Farnerud.
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

”Jag förstår frustrationen”

Blåvitts klubbdirektör tycker att IFK Göteborgs trupp är bättre än vad den har visat hittills i år.

– Jag kan väl vara förvånad över att vi inte har presterat bättre för jag tycker att vi har så pass bra spelare att vi borde prestera bättre, men det är alla överens om. Alla jobbar stenhårt för att det ska vara bättre. Jag förstår frustrationen utifrån, från alla våra supportrar. Det är ingen av oss som går till Kamratgården och känner ”fan, vad bra det fungerar”, men jag vet att alla som kommer till Kamratgården jobbar hårt för att det ska bli så mycket bättre.

– Jag tänker inte diskutera enskilda individer men som lag har vi inte presterat så bra som vi har önskat. Får du inte framgång, då kanske det blir en viss oro. Det kan påverka. Jag känner att laget som sådant, spelare för spelare, håller klart högre kvalitet än vi har visat hittills. Därför är det extremt viktigt att man fortsätter jobba stenhårt varje dag för att se till att den här gruppen får fler minuter och fler timmar tillsammans både på och utanför planen så att man hittar relationerna för att få ett resultat, säger Håkan Mild.

Hur stor katastrof skulle det vara ifall IFK Göteborg skulle hamna i superettan efter den här säsongen?

– I min värld finns det inget som skulle vara bra med det. Det är definitivt inget som jag fokuserar på överhuvudtaget. Mitt fokus ligger på att vi ska göra bra matcher av det som återstår och göra allt som bara går för att skapa bra resultat. Du måste lägga energin och kraften på att du ska lyckas. Du kan inte gå in med känslan ”tänk om det blir kval” eller ”tänk om vi åker ur”. Det är inte de tankarna vi vill sätta i huvudet på våra spelare och ledare. Vi vill sätta positiva tankar som ”vi klarar av det här för att vi är så pass bra och vi har en så pass bra organisation att vi ska lösa det” i stället.


Lyssna på hela intervjun med Håkan Mild i podcastspelaren!

https://open.spotify.com/embed/episode/5KDhrGjYJl8LwRbEgZjYjt