Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Folk fattar inte hur pissigt det var ställt”

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
IFK Göteborg slutade sjua i allsvenskan i fjol.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

När ska IFK Göteborg vinna SM-guld?

Den frågan vill klubbdirektör Max Markusson, 40, inte svara på.

– Att säga att 2021 ska vi vinna SM-guld – det är inte ett relevant mål, säger Blåvitt-basen i senaste avsnittet av BBpodd.

Det var Mats Palmgren, som då var tillförordnad klubbdirektör, och Mats Gren, den dåvarande sportchefen, som sommaren 2017 gick ut och slog fast att IFK Göteborg senast 2021 ska vinna SM-guld.

Uttalandet skapade rubriker eftersom det kom i ett för klubben minst sagt turbulent läge. Spelartruppen hade riktat svidande kritik mot sportchefen, tränaren Jörgen Lennartsson och hans assisterande tränare Magnus Edlund hade fått sparken och ordföranden Frank Andersson var kraftigt ifrågasatt.

Sedan dess har mycket hänt.

Sommaren 2018 stämplade Max Markusson in som ny klubbdirektör på Kamratgården och var tidigt tydlig med att han ville revidera den målsättningen för att i stället göra saker och ting i rätt ordning.

IFK Göteborg efter uttåget i Svenska cupen i mars 2017.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Då kan du inte jobba i IFK Göteborg”

I dag får han frågan om när IFK Göteborg, som inte blivit svenska mästare sedan 2007, ska vinna SM-guld igen.

– Vi har faktiskt inte den typen av uttalade mål. Vi är på en resa, som det så vackert heter, och vi vill se en utveckling. Om den renderar i en bättre tabellplacering eller inte får vi se. Det handlar också om på vilket sätt det sker, det är det vi tittar mest på. Det är inte i år eller nästa år vi ska vara med där uppe och fightas utan vi ska göra saker bättre, på planen och utanför planen, och sen ska vi nå dit – fast på vårt sätt, säger Markusson i det senaste avsnittet av GT:s podcast BBpodd.

Blåvitt-basen har tidigare berättat att det av allt att döma inte blir något uttalat tabellplaceringsmål i år och inte heller nästa. 

Men 2022 och 2023 ska klubben vara redo att utmana i toppen på allvar. 

– Då ska vi vara med och fightas om Europaplatser. Det är svintydliga mål. Jag tror inte att du kan jobba i IFK Göteborg och inte ha det som mål i slutändan, säger han.

Kommer du vara nöjd om du efter din tid i IFK Göteborg inte fått vara med och fira ett SM-guld?

– Nej.

Max Markusson.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

”Det blir inte relevant”

Att Max Markusson inte går ut och pratar i termer av SM-guld har sina förklaringar.

En av dem:

– Folk fattar inte hur jävla pissigt det var ställt med Blåvitt. Att då säga att 2021 ska vi vinna SM-guld – det är inte ett relevant mål. Det blir inte relevant att prata om tabellplaceringar och väldigt konkreta mål inom kort, som 2021 är, när man vet vilken dynga vi har hållit på med. Det får ni inte ur mig.

IFK Göteborgs klubbdirektör återkommer till ordet utveckling.

– Det Poya (Asbaghi, Blåvitts huvudtränare) och hans gäng gjorde förra året var något som ingen hade förväntat sig av dem. Det ska vi vara väldigt tydliga med. Om de lyckas inte bara återupprepa det utan även göra det ytterligare lite bättre i år – då kommer vi att se det som en framgång, säger Max Markusson.


Lyssna på hela intervjun med Max Markusson i podcastspelaren!