Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”En enorm vattendelare i blåvita supporterkretsar”

Kolbeinn Sigthorsson i IFK Göteborgs tröja.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Fans har protesterat, Island har stoppat honom från spel med landslaget och Blåvitt har stängt av honom från träningar, matcher och andra aktiviteter i väntan på en intern utredning.

Frågan är: Ska Kolbeinn Sigthorsson, 31, spela i IFK Göteborgs tröja igen?

– Det här är en enorm vattendelare, konstaterar Patrik Glimberg i senaste avsnittet av BBpodd.

https://open.spotify.com/embed/episode/3zXPP64uWExxO46M2NBLIK

Det stormar kring Kolbeinn Sigthorsson, det isländska landslaget och IFK Göteborg efter att en kvinna gått ut i isländsk tv och berättat att hon och ytterligare en kvinna utsatts för sexuella ofredanden av landslagsstjärnan på en nattklubb i Reykjavik hösten 2017.

Hela styrelsen för Islands fotbollsförbund har avgått, Sigthorsson har stoppats från spel med landslaget och Blåvitt meddelade i förra veckan att han tills vidare inte kommer att delta i matcher, träningar eller andra aktiviteter med A-laget

Föreningen har samtidigt inlett en intern utredning.

På IFK Göteborgs träningsanläggning har supportrar satt upp banderoller med tydliga budskap som uppmanar klubben att riva kontraktet med anfallaren.

”Hade synliga skador”

Supporterklubben Änglarna har också uttalat sig i ämnet:

”Vi är medvetna om att många anser att spelaren har förbrukat sin rätt att spela i IFK Göteborg. Det är arbetsgivaren IFK Göteborgs ansvar att göra den bedömningen. Vi förväntar oss att klubben utreder situationen noggrant och därefter fattar ett beslut som är i linje med de värderingar som anstår en kamratförening”, skrev de i ett uttalande.

Kvinnan beskrev hur Sigthorsson tafsat på henne och tagit tag i hennes nacke.

– Jag hade synliga skador i två-tre veckor efteråt. Dagen efter det hände fick jag ett läkarintyg på skadorna, berättade hon.

Hon polisanmälde Sigthorsson, men drog tillbaka sin anmälan efter att de gjort upp ekonomiskt. Kvinnan berättade vidare att hon haft ett möte med spelaren där han bett om ursäkt och betalat skadestånd till henne. Enligt kvinnan ska landslagsanfallaren inte ifrågasatt hennes historia utan erkänt det hon berättat.

Kolbeinn Sigthorsson.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Vi måste vara nyanserade”

I senaste avsnittet av GT:s podcast BBpodd diskuterar programledarna Joakim Hanäs och Patrik Glimberg händelserna och hur de påverkar IFK Göteborg.

– Jag är jäkligt försiktig med att kasta åsikter åt det ena eller andra hållet innan jag har sett alla sidor av myntet numera, men vi kan konstatera att det här har blivit en enorm vattendelare i supporterkretsar. Vi har den ena sidan som vill att Kolbeinn ska flyga och fara, packa så fort som möjligt och aldrig sätta sin fot på Kamratgården igen – och vi har den andra sidan som tycker att det här var fyra år sedan, alla måste kunna lära sig och bli bättre, så låt oss glömma och gå vidare, säger Glimberg och fortsätter:

– Men vi måste försöka vara nyanserade. Det är så lätt att bli svart eller vit i alla diskussioner. Jag brukar ganska snabbt kunna bilda mig en uppfattning kring vad som är rätt eller fel, men här vet jag inte. Jag är extremt glad att jag inte är Pontus Farnerud (IFK Göteborgs sportchef) eller Håkan Mild (klubbdirektör) just nu.

IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild och sportchef Pontus Farnerud.
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

”Folkdomstolen har redan dömt”

Han konstaterar att avslöjandena kommer med absolut sämsta tajming för IFK Göteborg ur ett sportsligt perspektiv. Blåvitt ligger tolva i allsvenskan och Kolbeinn Sigthorsson, vars kontrakt går ut efter säsongen, har varit en av lagets viktigaste spelare i år.

Joakim Hanäs: 

– Oavsett om Kolbeinn talar sanning eller inte kan det vara så att den här situationen har gjort honom omöjlig i IFK Göteborg. Folkdomstolen har redan dömt honom. Det här kan påverka sponsorer och publik oavsett om han talar sanning eller ljuger. Frågan är var den moraliska gränsen går. Vem ska bestämma vad som kan passera? Det är jättesvårt. Jag hoppas att Håkan Mild och styrelsen har lite fler kort på bordet än vad jag har. 

Sigthorsson bröt tystnaden i förra veckan.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Sigthorsson bröt tystnaden

I onsdags uttalade sig Sigthorsson för första gången om händelsen.

– De senaste åren av mitt liv har inte gått i den riktning jag önskat. Jag var skadad mycket och min karriär var i fara. Under den perioden blev mitt olämpliga uppträdande problematiskt, sa han i ett pressmeddelande och berättade han att han ”än i dag jobbar på att förbättra mitt beteende”.

Sigthorsson vidgår att han träffat kvinnorna på nattklubben och att han vid ett annat tillfälle träffat dem för att få deras syn på vad som hänt.

– Jag känner inte igen att jag har trakasserat dem, jag har inte använt våld och jag förnekar skuld. Men mitt beteende var dock inte exemplariskt och det har jag bett om ursäkt för. Jag ångrar det, accepterade ansvar och erbjöd mig att lösa det inträffade mellan oss. De krävde en ursäkt och en betalning. Jag accepterade deras krav och betalade ytterligare tre miljoner ISK (cirka 220 000 kronor) till organisationen Stígamót, som jobbar för dem som utsatts för sexuella övergrepp, säger Kolbeinn Sigthorsson och poängterar att han har förståelse för att kvinnan valde att träda fram efter det isländska förbundets försök till mörkning som lett till en stor debatt på Island.


Lyssna på hela avsnittet av BBpodd i podcastspelaren!

https://open.spotify.com/embed/episode/3zXPP64uWExxO46M2NBLIK