Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter mörka tiden: ”Han har varit bäst på planen”

Hosam Aiesh.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
David Vukovic analyserar Blåvitt för GT:s räkning.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
IFK Göteborg slog Mjällby med 3–1 under söndagen.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

Han har beskrivit 2020 som en mörk tid.

Nu är Hosam Aiesh, 26, på god väg att bli den offensiva spelare som IFK Göteborg värvade 2019.

– Jag skulle vilja påstå att han har varit bäst på planen i de två senaste matcherna, säger GT:s Blåvitt-analytiker David Vukovic i senaste avsnittet av BBpodd.

https://open.spotify.com/embed/episode/76q3t4HBPrxc8hUnMckpM3

Efter att Poya Asbaghi fick sparken av IFK Göteborg i september i fjol och ersattes av Roland Nilsson hade Hosam Aiesh, som köptes loss från Östersund för omkring sex miljoner kronor sommaren 2019, svårt att ta en plats i startelvan.

Det gick så långt att mittfältaren öppnade för att lämna klubben.

I efterhand har han beskrivit 2020 som ”en mörk tid”.

– Det är mycket möjligt att jag hamnade i det här mörkret utan att reflektera så mycket över vad jag behövde göra för att slå mig in i startelvan. Det blev som det blev med tränarbytet, jag fick inte spela. Först blev det en chock att jag blev bänkad och sedan jobbade jag inte på rätt sätt för att ta mig tillbaka. Man gick ner sig, sa han till GT inför årets säsong.

Men när Blåvitt slog Örebro förra söndagen var Aiesh en av förgrundsfigurerna och i bortavinsten mot Mjällby i går hade han ny uppvisning, stod för en assist och fick Ivan Kricak utvisad.

Aiesh i matchen mot Mjällby i går.
Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN

Närmar han sig toppformen?

I senaste avsnittet av BBpodd beskriver David Vukovic, som driver sajten Nya Blåvitt och analyserar Blåvitts matcher för GT:s räkning, Hosam Aiesh som planens bästa spelare i de två senaste matcherna. 

– Börjar Aiesh närma sig toppformen i Blåvitt? Det är en högst befogad fråga. Liksom hela Blåvitt verkar han spela med ett annat självförtroende nu, men jag tycker inte att han tidigare har varit hämmad av det på samma sätt som många andra spelare. När många spelare till exempel väljer en långboll eller en sidledspassning för att de är rädda för att göra misstag, så tycker jag Aiesh gör tvärtom, säger Vukovic och utvecklar:

– Ibland har det slagit över till det negativa när han kör sitt race gång på gång, men när laget fungerar bättre får han en helt annan utdelning för sitt spel. Han har haft en mot en-spelet även i matcher där Blåvitt har varit dåliga, men då har det inte gett utdelning i offensiven på samma sätt som nu.

Blåvitts tränare Mikael Stahre.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN
IFK Göteborg slog Mjällby med 3–1 under söndagen.
Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN

”Varit lite av en gåta”

David Vukovic tror att Mikael Stahre har varit rätt man för att få fart på Hosam Aiesh.

– Aiesh har ju varit lite av en gåta i Blåvitt, det har varit speciellt ända sedan han kom hit. Han kom till Blåvitt mycket för att han gillade tränaren (Poya Asbaghi) och han värvades för den typ av fotboll vi spelade då. Under sin första höst var han totalt dominant, men sedan kom ”Rolle” och det var ingen hemlighet att det skar sig lite grann. Det var problematiskt och ett tag såg det ut som att Aiesh skulle lämna. Men sen hittade man en roll för honom under våren och försäsongen, där han var någon slags ytterback och gnuggare, och ska man se till vad han är för typ av spelare så känns det som att Stahre är helt rätt tränare för att få igång honom. De har hittat varandra och det är en ”match made in heaven”.


Lyssna på hela avsnittet i podcastspelaren!

https://open.spotify.com/embed/episode/76q3t4HBPrxc8hUnMckpM3


TV: Blåvitt slog Mjällby med 3–1