”Det var hemskt – jag låg på parkeringen och grät”

Alexander Jallow.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Redan som åttaåring tvingades han flytta från sin mamma till ett familjehem – och sin pappa känner han inte.

Nu är Alexander Jallow, 22, en av nyckelspelarna i IFK Göteborg. 

– Jag har haft en jobbig uppväxt, men jag tror att allt har en mening, säger Blåvitts ytterback i senaste avsnittet av BBpodd.

https://embed.radioplay.io/?id=76651&country_iso=se

Alexander Jallow känner sig stark mentalt.

Det kan ha sina förklaringar.

Redan som barn fick han lära sig att ta ansvar.

I senaste avsnittet av GT:s podcast BBpodd berättar IFK Göteborgs 22-årige ytterback om sin svåra uppväxt och hur han fick bli vuxen fort. Han föddes i Huddinge, men fick som åttaåring flytta till ett familjehem i Avesta, två timmar från Stockholm.

– Min mamma fick en förlossningspsykos och blev psykiskt sjuk, så vi kunde inte bo kvar hos henne. Jag och mina två helsyskon, min lillebror som då var sex år och min syster som var tre, flyttade till Avesta, säger Jallow.

Och pappa?

– Pappa känner jag inte.

Jallow är i dag en av nyckelspelarna i IFK Göteborg.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Riktigt jobbigt”

Han minns när han blev hämtad av socialtjänsten.

– Det var faktiskt hemskt. Jag kommer ihåg den dagen, jag var i skolan och så kom de och hämtade mig från ”soc”. Jag kommer ihåg att jag låg på parkeringen och bara grät. Jag fattade ingenting. De sa bara att jag skulle flytta från min mamma och jag förstod ingenting. Jag förstod inte där och då hur pass sjuk hon var, säger han i BBpodd.

Uppväxten har präglat honom på flera plan.

– Det har varit en jobbig uppväxt om jag säger så. Jag har fått ta ansvar redan från när jag var liten och det har varit riktigt jobbigt om jag ska vara ärlig. Samtidigt känner jag mig väldigt stark mentalt. Jag skulle nog säga att jag är den person jag är i dag på grund av det som hände mig i uppväxten.

Har du någon kontakt med dina föräldrar i dag?

– Nej, just nu är det bara jag och min flickvän som är tillsammans. Jag har ingen mamma eller pappa som jag kan luta mig emot. Det är mina två helsyskon som jag har bra kontakt med.

Alexander Jallow i semifinalen i Svenska cupen mot Elfsborg i somras.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

”Fotbollen har räddat mig”

– Det är jobbigt att inte ha en mamma eller pappa när man har det lite jobbigt, typ i år när det inte gått så jättebra för laget och så. Det har varit lite tufft mentalt, då vill man gärna ha någon att bolla med. Nu har jag fått snacka med andra personer, säger han.

Alexander Jallow blev kvar på familjehemmet i tio års tid. 

Hans trygghet i Avesta blev syskonen – och fotbollen.

– Jag spelade fotboll hela tiden, jag gick ut på natten ibland och spelade bara för att tänka på något annat och få ha kul, säger han och fortsätter:

– Om jag inte hade spelat fotboll tror jag att jag hade gjort helt andra grejer, som kanske inte hade varit så bra. Fotbollen har definitivt räddat mig. Jag tror att allt har en mening, säger han.

Förra vintern värvades Alexander Jallow till IFK Göteborg där han skrev på ett fyraårskontrakt. I år har han gjort 25 matcher för Blåvitt i allsvenskan och varit med och vunnit Svenska cupen.


Lyssna på hela intervjun med Alexander Jallow i podcastspelaren!

https://embed.radioplay.io/?id=76651&country_iso=se

Alexander Jallow

Ålder: 22 år.

Position: Ytterback.

Klubbar: Avesta AIK, IK Brage, Jönköpings Södra, IFK Göteborg.

Kontrakt: 2023.