Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det skulle vara som att spela Champions League utan boll”

IFK Göteborg får vänta på den allsvenska säsongen.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Joakim Hanäs driver podcasten BBpodd.Foto: ANDERS YLANDER
IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Blåvitt-anfallaren Robin Söder.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Den allsvenska starten skjuts fram till senast början av juni och ambitionen är att kunna spela matcherna med publik.

Annars?

– Att spela allsvenskan utan publik är ungefär som att spela Champions League utan boll, säger Blåvitt-supportern Joakim Hanäs i senaste avsnittet av BBpodd.

Svensk klubbfotboll har den senaste tiden suttit fast i ett moment 22 kring hur man ska kunna planera för en uppskjuten seriestart på grund av coronavirusets spridning. Den 4 april var tanken att allsvenskan 2020 skulle sparka i gång säsongen, men i förra veckan förbjöd regeringen – efter en begäran från Folkhälsomyndigheten – folksamlingar på 500 personer eller fler.

Sedan dess har företrädare för klubbarna i allsvenskan och superettan diskuterat olika lösningar tillsammans med intresseorganisationen Svensk Elitfotboll (Sef).

På onsdagen sammanträdde klubbarna på nytt med Sef för att enas om ett datum för allsvenskan och superettans start. På eftermiddagen gick Svensk Elitfotboll ut med att klubbarna enats om att spela premiärerna i allsvenskan i början av juni.

– Jag tycker att det är positivt att alla klubbar har enats om ett måldatum, det är ett styrkebesked. Samtidigt får man följa utvecklingen i samhället, men det här är positivt beslut. Alla organisationer strävar ju efter att hitta någon form av ramverk, allt har varit extremt oklart och det är det fortfarande till viss del. Men nu kan vi rikta in vår verksamhet på att det blir spel i juni, sa IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson till GT i går.

Under torsdagen accepterade Svenska fotbollförbundet klubbarnas förslag.

”Grejen med allsvenskan är publiken”

För IFK Göteborgs del är det viktigaste att det blir en allsvenska i år och klubben hoppas så klart att den kan spelas med publik.

I senaste avsnittet av podcasten BBpodd pratar Blåvitt-supportrarna Joakim Hanäs och Patrik Glimberg om vad alternativet skulle innebära.

– Skulle det här dra ut på tiden och vi börjar komma in i juli-augusti... då är alternativen att ställa in allsvenskan eller att spela utan publik. I ett sådant läge kan jag inte se någon annan lösning än att hoppa över årets säsong. Men det skulle göra att klubbarna går under totalt, säger Glimberg.

Joakim Hanäs: 

– Att spela allsvenskan utan publik är ungefär som att spela Champions League utan boll. Hela grejen med allsvenskan är publiken.

Så hanterar Blåvitt coronakrisen

För Blåvitts trupp har det varit ovissa dagar den senaste tiden.

– De har hela tiden byggt upp sin säsong för att vara ”on fleek” i april när ligan skulle dragit i gång. Nu hamnar man i ett läge där man ska skjuta på starten i två-tre månader, man vet ingenting och går varje dag ovetande, konstaterar Patrik Glimberg.

Han fortsätter:

– Blåvitt har anpassat själva träningsdosen till hur läget ser ut just nu. Man har egentligen gått tillbaka till ett så kallat försäsongsläge, där man tränar måndag till fredag, men man tränar inte alls lika mycket på fysik och uppbyggnad utan mer för att hålla kropparna i någorlunda schack. Det är spelövningar och ganska mycket tävlingsmoment för att man inte ska tappa den biten.

 

Lyssna på hela avsnittet av BBpodd i podcastspelaren!