Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det får faktiskt vara ett slut på det här nu”

IFK Göteborg förlorade bortamatchen mot AIK i måndags.
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
IFK Göteborgs huvudtränare Mikael Stahre.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Spelare efter spelare har vänt hem till IFK Göteborg i olika roller.

I senaste avsnittet av GT:s podcast kritiseras Blåvitts strategi ordentligt.

– Det får faktiskt vara ett slut på det här nu – från och med nu vill jag inte se någon rekryteras till IFK Göteborg för att han har spelat i IFK Göteborg tidigare, säger programledaren Joakim Hanäs.

https://open.spotify.com/embed/episode/5y6myhVEpHfF2qlvFBQvdp

Mattias Bjärsmyr, Sebastian Eriksson, Gustav Svensson, Jakob Johansson, Pontus Wernbloom, Robin Söder, Tobias Sana, Marcus Berg och Oscar Wendt. Listan på spelare som har vänt hem till IFK Göteborg efter utlandsäventyr kan göras betydligt längre än så.

Men är det rätt att bygga sitt lag på före detta Blåvitt-stjärnor? 

Och är det rätt att bygga sin förening på före detta Blåvitt-stjärnor på nyckelpositioner?

I GT:s podcast BBpodd ifrågasätts IFK Göteborgs strategi.

– Nu kommer jag göra mig extremt impopulär bland väldigt många, men när jag ser detta gammalmodiga IFK Göteborg ställa upp mot AIK (i måndags) och inte ha en chans känner jag mer och mer att en stor del av anledningen till att det blir så här måste vara det som jag har haft gnagande i huvudet i rätt många år, säger programledaren Joakim Hanäs och utvecklar:

– Under en 20-årsperiod eller liknande har vi ställt allt vårt hopp till våra gamla hjältar. Det är våra gamla hjältar som ska komma tillbaka och spela – och det är våra gamla hjältar som ska sitta på varenda ledande position i IFK Göteborg. För det enda man vill är att känna med magen att det var bättre förr när IFK Göteborg dominerade svensk fotboll och var ute i Europa. Därför är det så enkelt att hemfalla till det. På samma sätt ser det ut i hela föreningen. Man går inte efter de som är bäst utan efter de som känns bäst för att man vill ha något man känner igen.

IFK Göteborg ligger elva i allsvenskan.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

”Det ska vara de bäst lämpade”

IFK Göteborg ligger elva i allsvenskan efter 19 omgångar.

– Vi har en sportchef som är en gammal spelare, han handlar sina spelare av en agent som också är en gammal spelare. Inte nog med det så är spelarna han handlar gamla spelare. Tränaren vi har är också en gammal tränare, den assisterande tränaren är en gammal spelare. Om de här tränarna och sportcheferna vill plocka upp nya spelare från U-lagen så tränas alla våra U-lag av gamla spelare. Akademichefen är en gammal spelare och han har också varit gammal tränare i klubben, säger Hanäs och fortsätter:

– Så fortsätter det hela jävla vägen. Någonstans måste man ju se: Har det gått bra? Har det gjort det så älskar jag detta. Men om det inte har gått bra så är det uppenbarligen så att alla våra gamla hjältar inte var de mest kompetenta utan att de råkar finnas på andra ställen. Det får faktiskt vara ett slut på det här nu – från och med nu vill jag inte se någon rekryteras till IFK Göteborg för att han har spelat i IFK Göteborg tidigare. Jag vill se att alla som rekryteras till IFK Göteborg är de som är bäst lämpade för rollen.

IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Krävs någon som är totalt orädd”

Nu hoppas han att Håkan Mild är den som ska leda Blåvitt in i framtiden.

– Som av en händelse sätter jag mitt hopp för att vi ska kunna vända den här utvecklingen till en gammal spelare. Jag tror att det krävs någon som är totalt orädd, som vågar fatta obekväma beslut, som har en extremt hög status i föreningen och som inte blir ifrågasatt när han fattar de obekväma besluten. Det är den personen som i dag sitter som klubbdirektör. Jag har tyvärr inte hela receptet åt dig, Håkan, men om vi ska bli en modern och inte en gammalmodig fotbollsförening så är det inte 2007 vi kan ha som ledstjärna. Det funkar inte längre, säger Joakim Hanäs.


Lyssna på hela avsnittet av BBpodd i podcastspelaren!

https://open.spotify.com/embed/episode/5y6myhVEpHfF2qlvFBQvdp