Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är tre lag som får sinnessjuka fördelar”

Domaren Andreas Ekberg delar ut det röda kortet till IFK Göteborgs André Calisir i matchen mot AIK på Friends arena.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Henok Goitom får straff efter duellen med André Calisir och Kristopher da Graca.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Domaren Kristoffer Karlsson samtal med Blåvitts Tobias Sana i matchen mellan Hammarby och IFK Göteborg.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
BBpodds programledare Joakim Hanäs.Foto: ANDERS YLANDER
Domaren Kristoffer Karlsson i matchen mellan Hammarby och IFK Göteborg.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Djurgårdens Aslak Fonn Witry grattas av Nicklas Bärkroth.Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT
Hammarbys Vladimir Rodic.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
1 / 8

Domarna har hamnat i centrum flera gånger den här säsongen.

Många Blåvitt-supportrar ser ett mönster:

Stockholmslagen får fördelar på hemmaplan.

– Vi kan inte ha det så här – det är tre lag som får sinnessjuka fördelar, menar Blåvitt-supportern Joakim Hanäs i senaste avsnittet av BBpodd.

Efter Hammarbys 6–2-seger mot IFK Göteborg på Tele 2 arena kom mycket av eftersnacket i blåvita supporterled att handla om domaren Kristoffer Karlssons insats i matchen. Främst för att han inte visade ut Hammarbys Jeppe Andersen men även för varningen han delade ut till Giorgi Kharaishvili som innebar att Blåvitt-stjärnan blev avstängd i nästa match.

När AIK slog IFK Göteborg med 1–0 på Friends arena i onsdags var det återigen en domarinsats som stod i fokus. Bland annat för att Andreas Ekberg dömde straff efter kontakten mellan Blåvitt-backen André Calisir och AIK-anfallaren Henok Goitom i straffområdet. En av flera situationer som blev omdiskuterade efter matchen.

– Det blir flera situationer där vi inte gynnas i någon av dem ännu en gång i Stockholm. André får både straff och gult kort emot sig för något som ser väldigt billigt ut. Sedan har vi Hosams (Aiesh) straffsituation och utvisningen och vi fick det värsta möjliga emot oss i varje situation. Det är inte första gången det händer i Stockholm, sa Blåvitt-tränaren Poya Asbaghi efteråt.

– Domaren säger att man ska stå på benen för då får man saker med sig. Men nej, det får du inte i fotboll. Du måste hjälpa domaren att ta rätt beslut, sa Henok Goitom till GT.

Blåvitts tränare Poya Asbaghi i samtal med domaren Andreas Ekberg i matchen mellan AIK och IFK Göteborg på Friends arena.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

”Ett supertydligt mönster”

I senaste avsnittet av podcasten BBpodd lyfter Blåvitt-supportrarna Patrik Glimberg och Joakim Hanäs ämnet.

– Det är ett supertydligt mönster, inte bara för AIK utan även för Djurgården och Hammarby, att domarna inte vill ta obekväma beslut mot de här lagen på deras hemmaplan. För det är ett sånt jäkla tryck på domaren. Om han fattar ett beslut som blir impopulärt på arenan så kommer han att få en jobbig, jobbig kväll, säger Hanäs.

– Jag tror inte att det är något de gör medvetet, men när du kan få en stor mängd att skrika emot dig kanske du blir lite osäker. Man vill inte gärna göra fel då. Som domare känner du dig nog rätt liten i det läget. Det är inte bara vi i IFK Göteborg som har varit besvikna på beslut, säger Glimberg.

Domaren Kristoffer Karlsson i matchen mellan Hammarby och IFK Göteborg.Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

”Domarna vågar inte”

Enligt Joakim Hanäs är det framför allt de tre Stockholmslagen i allsvenskan som får ”sinnessjuka fördelar” i sina hemmamatcher.

– Problemet är inte att domarna är dåliga – problemet är att domarna är fega eller i alla fall blir påverkade rent känslomässigt så att de inte vill eller vågar fatta de kontroversiella beslut som de ibland måste göra. Visst, en domare kan ha en dålig match, han kan döma fel, men jag känner inte att det är det som händer här. Jag tycker att det här är ett problem som eskalerar. Man vill inte bli bespottad av 20 000 pers.

Vad är då lösningen? Patrik Glimberg lanserar förslaget att ta in utländska domare på prov i svensk fotboll.

– Testa någon som inte är uppvuxen här. Vi gör det i näringslivet, vi gör det på planen, vi har en utländsk planskötare och vi plockar in tränare från världen över för att forma vår liga. Är det kanske inte dags att börja plocka in en neutral domare? Jag säger neutral för är du svensk domare är du uppvuxen med svensk fotboll, du känner till vilka som är de stora klubbarna och som har makt. Allt det där finns underliggande, säger Glimberg.

 

Lyssna på hela avsnittet av BBpodd i podcastspelaren!