En bengal tas om hand efter att en Hammarbysupporter kastat den mot sittplatsläktaren. Foto: BILDBYRÅNEn bengal tas om hand efter att en Hammarbysupporter kastat den mot sittplatsläktaren. Foto: BILDBYRÅN
En bengal tas om hand efter att en Hammarbysupporter kastat den mot sittplatsläktaren. Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅNFoto: BILDBYRÅN
 Foto: BILDBYRÅN
IFK Göteborg förlorade matchen mot Hammarby med 1–2. Foto: BILDBYRÅNIFK Göteborg förlorade matchen mot Hammarby med 1–2. Foto: BILDBYRÅN
IFK Göteborg förlorade matchen mot Hammarby med 1–2. Foto: BILDBYRÅN

”Det är så jävla fegt och smått”

Publicerad

GÖTEBORG. Två bengaler kastades från Hammarbys klacksektion mot sittplatspubliken på Gamla Ullevi.

Det har fått Blåvitt-fans att se rött.

– Det spelar tydligen ingen roll om du får en brinnande bengal kastad på dig – matchen fortgår ändå, säger Patrik Glimberg, programledare för podcasten BBpodd.

Scenerna i går kväll förde tankarna till läktarskandalen 2015 när Hammarbysupportrar kastade bengaler – varav en slängdes tillbaka mot Bajens sektion – och knallskott upp mot sittplatspubliken på Gamla Ullevi.

Matchen avbröts då tillfälligt. 

När IFK Göteborg och Hammarby möttes i går kväll påverkade scenerna på läktaren – där två bengaler kastades från Hammarbys klack mot andra sektioner – inte matchen. 

– Vi hade delvis tur att vi var på rätt plats med personal när det här började, säger IFK Göteborgs säkerhetschef Mike Sahlenius till Aftonbladet.

Sahlenius berättar att personerna är identifierade, men påpekar också:

– De två bengalerna kastades från Hammarbys klacksektion men våra fans är inte oskyldiga. De provocerade Hammarbyfansen.

– En bengal kastades och träffade en kvinna inne på arenan. Hon skadades inte men jackan förstördes, berättade Stefan Gustafsson, polisens presstalesman i region Väst, för GT under tisdagskvällen.

Polisen utreder händelsen som framkallande av fara för annan samt skadegörelse. 

”Det är så jävla fegt”

Ingen ska alltså ha kommit till skada av bengalerna som kastades mot sittplatspubliken, men beteendet fördöms på flera håll. 

I senaste avsnittet av BBpodd på GT.se reagerar Blåvitt-supportrarna Joakim Hanäs och Patrik Glimberg mot handlingarna.

– Nu får det fan hända något! Det här är andra gången som de kastar bengaler upp på sittplats från sin klack. Det kan inte vara så att samma lags supportrar kommer och gör livsfarliga grejer gång på gång. Att kasta ett brinnande föremål mot någon som tittar åt ett helt annat håll är så jävla fegt och smått, menar Hanäs och fortsätter:

– Det liknar faktiskt ingenting och jag tycker också att många i Bajenklacken reagerar på helt fel sätt när de jublar och garvar snarare än att ta itu med det.

Bengalen kastades upp mot sittplatssektionen.Foto: C MORE

LÄS MER: Bengal kastades från Hammarbyklacken

”Vill inte se någon bli träffad”

Patrik Glimberg:

– Ett annat problem är att matchen fortgår som om ingenting har hänt. Då blir det också så tydligt hur olika mycket värda människor på Gamla Ullevi är. Om du är nere på planen, är en funktionär eller bollkalle, så är du mycket mer värd för förbundet än om du är en ”simpel supporter”. Det spelar ingen roll om du får en brinnande bengal kastad mot dig – matchen fortgår ändå. Så länge den bilden förmedlas, att folk inte är lika mycket värda, kommer den här skiten att fortsätta.

Hur problemet ska åtgärdas är en svår fråga.

– Men det måste verkligen på något sätt signaleras att det här funkar inte, det här är inte okej. Om det är böter, avstängningar eller tomma läktare – vilket jag helst inte vill se – vet jag inte, men jag vill inte se någon bli träffad av en bengal i ansiktet, säger Joakim Hanäs.

Hammarby vann matchen mot IFK Göteborg med 2–1.

 

Lyssna på hela BBpodd i podcastspelaren!

Relaterade ämnen
Hector Junelind
Hector Junelind

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag