Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är ett skämt att vi ligger där vi ligger”

Oscar Wendt är hemma i IFK Göteborg.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Noah Alexandersson och Oscar Wendt.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Oscar Wendt, 35, är övertygad om att IFK Göteborg kommer att lyfta i allsvenskan efter en svag vår.

Blåvitts hemvändare tvekar inte när han säger:

– I min värld är det ett skämt att vi ligger där vi ligger.

https://open.spotify.com/embed/episode/2j9snGmedtKYKiJ7Ijl6HS?t

Oscar Wendt är tillbaka på Kamratgården och i IFK Göteborg. 

Under sin tid i Borussia Mönchengladbach har vänsterbacken följt Blåvitt på distans – och nu vill han lyfta den allsvenska tabelltian, som knappast imponerat under vårsäsongen, till högre höjder.

– Det är klart att det har funnits sekvenser och matcher som man kan tycka skulle ha varit bättre. Samtidigt har jag inte varit med hela tiden, så jag vet inte hur stämningen har varit, hur allt har fungerat under våren, med instruktioner, spelsystem, spelidé och så vidare. Men jag är väl inte den enda som hade hoppats att vi skulle ha haft en bättre vår än den vi har haft. Framförallt nu när jag har varit med i några veckor – i min värld är det ett skämt att vi ligger där vi ligger, säger Wendt i senaste avsnittet av GT:s podcast BBpodd och syftar på kvaliteten som finns i spelartruppen.

Håller truppen?

– Hundra procent. Hundra procent. Jag måste hylla ”Micke” (Mikael Stahre, ny huvudtränare i Blåvitt) för det har varit fantastisk fart och bra energi på varje träning under de veckorna jag har varit här nu. Det har varit folk som vill mycket och som kastar sig in i situationerna. Det finns en vilja i gruppen som är enormt stark för att ändra situationen vi är i. Jag är hundra procent övertygad om att vi går en bättre sommar och höst till mötes än den vår vi har haft.

Oscar Wendt hyllar Mikael Stahre.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”En viktig grundsten”

Mikael Stahre har ersatt sparkade Roland Nilsson vid sidlinjen och Oscar Wendt rosar den nye tränaren, som ledde Blåvitt mellan 2012 och 2014, för sitt engagemang på träningarna.

– Bara vi får in den energin och löpviljan som alla har visat under de här 2,5 veckorna som jag har varit med och tränat så kommer allting att ändras. Det är ett helt annat mindset. Mentaliteten som finns, att du jagar vinsten mer än du är rädd för förlusten, kommer ändra på allting. Sedan kanske inte allt kommer sitta till hundra procent på måndag mot Elfsborg eftersom Stahre bara har haft tre veckor på sig, men energin, viljan och löpvilligheten är en viktig grundsten att kunna falla tillbaka på. Den ska alltid finnas där som ett fundament. Nu ska vi bygga vidare på grunden vi har lagt.

I slutändan handlar allt om att vinna, konstaterar Wendt.

– Vi lever i en resultatbaserad värld. Med de spelarna vi har är det omöjligt att vi inte ska spela bra fotboll.

Mattias Bjärsmyr och Oscar Wendt i samspråk.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Det är jag inget jättestort fan av”

I Bundesliga fick Wendt lära sig att spela med och mot en väldigt hög press.

– Den är extrem i Tyskland. Det är press i maxfart. Fotbollsvärlden blev ju väldigt romantiserad av den här tiki-taka-fotbollen som kom för några år sedan och possessionspelet finns fortfarande kvar i Tyskland – men man har lite mer gått tillbaka till att spela lite rakare och spela fortare. Det betyder inte en 80-meterspassning i luften mot mål, men det behöver inte vara 300 passningar inom laget innan du kommer till avslut. Spela framåt när du kan och håll i bollen när du måste, lite mer på det sättet.

Wendt utvecklar:

– Jag är inget jättestort fan av att du när du har torskat en match står och säger att vi spelade bra, så det gör inget att vi förlorade. Då är jag hellre sämst och vinner med 3–0. Vi ska vinna. Sedan är allt subjektivt – det jag tycker är bra fotboll kanske andra tycker är tråkig fotboll och det ni tycker är rolig fotboll kanske jag tycker är bajs. Men att vinna är alltid kul, säger Oscar Wendt i BBpodd.


Lyssna på hela intervjun med Oscar Wendt i podcastspelaren!

https://open.spotify.com/embed/episode/2j9snGmedtKYKiJ7Ijl6HS?t
”Jag ska göra vanliga saker ovanligt bra”
Farnerud om tränarbytet: "Stahre är rätt man att leda framöver"