Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför lämnade Ravelli IFK Göteborgs styrelse

Thomas Ravelli.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Thomas Ravelli och Mikael Källström.Foto: LENNART REHNMAN
Ravelli efter att ha blivit svensk mästare 1994.Foto: BILDBYRÅN
Thomas Ravelli i Blåvitt-tröjan 1997.Foto: BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Thomas Ravelli, 60, lämnade IFK Göteborgs styrelse under uppmärksammade former efter nästan fyra år.

Nu berättar Blåvitt- och VM 94-profilen varför:

– Ingen lyssnade på mig – det var ingen idé för mig att vara kvar, säger Ravelli i senaste avsnittet av BBpodd.

Tomas Brolin, Henrik Larsson, Thomas Ravelli och Kenneth Andersson med bronsmedaljerna runt halsen efter VM 1994.Foto: JACK MIKRUT / TT

Thomas Ravelli är en av IFK Göteborgs stora legendarer och en av svensk fotbolls absolut bästa målvakter genom tiderna. På meritlistan finns åtta SM-guld, 143 landskamper, Guldbollen 1981 och VM-brons 1994.

Vad kanske inte lika många vet är att Ravelli efter fotbollskarriären satt i Blåvitts styrelse i tre och ett halvt år. Det var under IFK Göteborgs turbulenta period i början av 2000-talet.

I senaste avsnittet av GT:s podcast BBpodd ser målvaktsikonen tillbaka på sin tid som styrelseledamot.

– Det var under den jättejobbiga perioden när pengarna var slut. Det bästa jag gjorde då var att jag tog dit Bosse Johansson (2003) som sedan tränade Blåvitt i två år. Jag kände att vi måste ha någon som är duktig på att få fram det positiva hos spelarna. Han (Bosse) är en bra människa, inte världens bästa tränare, men han får en grupp att fungera. Det tyckte jag att vi behövde mer än någon som var väldigt duktig på att ställa upp ett system. Vi behövde någon som kunde lyfta upp oss och det gjorde han på ett väldigt bra sätt. Vi klarade oss kvar i allsvenskan, säger Ravelli.

Thomas Ravelli under rättegången i tingsrätten – här med Blåvitts dåvarande klubbdirektör Mats Persson.Foto: LENNART REHNMAN

Inte tillfrågad när Erlandsen tog över

Men Thomas Ravellis tid i Blåvitts styrelse fick ett bittert slut.

– Vi var inne i en period där det var mycket problem med ekonomin och det var affärer som skedde hit och dit. Janne ”Plånbok” (Nilsson, Blåvitts kassör) satt i fängelse och Mats Persson (klubbdirektör) fick också krypa in på grund av fuffens (skattehärvan). Men jag var inte med på det där mötet i Stenungsund där de pratade om hur de skulle göra, det slapp jag, säger han i BBpodd.

När Arne Erlandsen anställdes som ny tränare för IFK Göteborg 2005 blev Ravelli inte ens tillfrågad – trots att han satt i styrelsen.

– De anställde en tränare från Norge utan att fråga mig. Jag fick reda på det i efterhand, två dagar efter. ”Vad gör ni, ska inte jag få säga något”, frågade jag. ”Du kan få träffa honom”, svarade de. Det fick jag göra – men då var han ju redan anställd.

Thomas Ravelli på Idrottsgalan.Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

”Det var ingen idé”

Ravelli menar att det var droppen som fick bägaren att rinna över.

– Då slutade jag. Jag slutade i förtid för jag kände att det inte var någon som lyssnade på mig. Det var ingen idé för mig att vara kvar.

Blev du bortkuppad?

– Nej, jag vet inte om jag blev bortkuppad. Det får du fråga någon annan om. Men jag kände inte att jag gjorde någon nytta, så vad ska jag vara här och göra? 

Ravelli summerar sin tid i IFK Göteborgs styrelse:

– Det var väl inte den bästa tiden i Blåvitt för mig.

 

Lyssna på hela intervjun med Thomas Ravelli i podcastspelaren!

 

LÄS MER: Ravellis kritik: ”Styrelsen måste vara fotbollskunnig”

LÄS MER: Fylleattack mot Ravelli: ”Vad händer?!”

LÄS MER: Ravelli om Stefan Lindqvist: ”Klagade aldrig”