Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Därför gick allting käpprätt åt helvete”

Derbyt mellan IFK Göteborg och Gais bröts efter dessa scener på läktaren i början av andra halvlek. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Några av de fyrverkerier som sköts in under fotbollsmatchen i Svenska cupen mellan IFK Göteborg och Gais. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Joakim Hanäs, programledare för BBpodd. Foto: ANDERS YLANDER

Det regnade in pyrotekniska pjäser från IFK Göteborgs klack – och cupderbyt mot Gais blev avbrutet.

Nu ska resultatet i matchen avgöras av förbundets disciplinnämnd i stället för på planen.

I det senaste avsnittet av BBpodd ger programledarna Joakim Hanäs och Patrik Glimberg sin syn på händelsen, bakgrunden och efterspelet.

– Jag har väldigt svårt att se att någon kan tycka att det här var värt det, säger Hanäs.

Cupmötet mellan IFK Göteborg och Gais på Bravida arena på måndagskvällen fick brytas när pyroteknik sköts av från delar av Blåvitts klack – in mot planen – några sekunder in i andra halvlek. 

Matchen återupptogs inte.

Efter de senaste dagarnas turer – där Gais beslutade sig för att inte spela klart matchen vid ett annat tillfälle – är det nu upp till Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd att fastställa ”de sportsliga konsekvenserna till följd av att matchen avbrutits och inte kan fullföljas”.

Ett beslut kommer att fattas under fredagen.

”Här gick det överstyr”

I det senaste avsnittet av den blåvita supporterpodden BBpodd konstaterar programledarna Joakim Hanäs och Patrik Glimberg att allt gick så fel som det bara kunde gå.

– Att det skjuts ut och regnar raketer över planen när matchen har börjat, så till den milda grad att matchen måste brytas, är inte okej i någon bok någonstans. Det vill jag börja med att säga. Hur mycket man än är för en läktarkultur, så kan man inte försvara en händelse som gör att matchen bryts och som gör att vi riskerar att förlora den vid skrivbordet. Jag har väldigt svårt att se att någon kan tycka att det var värt det. Här gick det överstyr, säger Hanäs.

Patrik Glimberg är inne på samma linje:

– Det är för att sammanfatta det med tre ord: rent åt helvete.

IFK Göteborgs klack med pyroteknik under cupderbyt mot Gais. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

 

”Hoppas det här blir en lärdom”

Pyrotekniken togs in på arenan långt före matchstart och planen, enligt BBpodd, var troligtvis att iscensätta ett tifo med fyrverkerier inför andra halvlek.

– Förutsättningarna var att några satt på en stor mängd fyrverkerier och pyroteknik. De hade hittat ett sätt att ta in dem på arenan och ville använda dem för att göra ett hejdundrande fyrverkeri på läktaren, säger Joakim Hanäs och fortsätter:

– Men det var sannolikt två saker som ställde till det. Det ena var takvinkeln på läktaren, taket på Bravida arena skjuter nog ut mer än vad man hade räknat med från början, så man fick avfyra pjäserna i en vinkel mot planen i stället för rakt upp. Det andra var att man måste ha fått en fördröjning när man skulle skjuta, så matchen hann börja i stället för att fyrverkerierna sköts iväg i pausen. De två faktorerna gjorde att allting gick käpprätt åt helvete.

Patrik Glimberg: 

– I det läget tror jag att det är väldigt viktigt att kunna backa. När man insåg att taket gjorde att man var tvungen att vinkla fyrverkerierna snett ut mot planen, där spelarna befann sig, borde man ha tänkt ”abort mission”. Nu blev matchen avbruten i stället och jag hoppas att det här blir en lärdom för alla.

 

Lyssna på hela avsnittet av BBpodd i podcastspelaren!