Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Då blir det lättare att attrahera unga talanger”

Jonas Henriksson.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Jonas Henriksson äter pyttipanna på Kamratgården i november 2002.Foto: ÅKE THIM
IFK Göteborg slutade sjua i allsvenskan den gångna säsongen.Foto: TOMMY HOLL / IBL

Han räddade IFK Göteborg kvar i allsvenskan 2002.

Nu föreslås Jonas Henriksson, 42, ta plats i Blåvitts styrelse.

I det senaste avsnittet av BBpodd berättar han om sina ambitioner med uppdraget.

– Jag tror att det är viktigt att ha en sportslig kompetens i styrelserummet, säger Henriksson.

Med sina två mål i den ödesmättade kvalmatchen mot Västra Frölunda 2002 såg Jonas Henriksson till att rädda IFK Göteborg kvar i allsvenskan.

Sedan dess har den nu 42-årige kvalhjälten bland annat arbetat som försäljningschef och ungdomstränare i Blåvitt samtidigt som han spelat fotboll med Grebbestads IF.

När den förre storspelaren Kennet Andersson nu ska lämna IFK Göteborgs styrelse (eftersom han har blivit sportchef i klubben) föreslås Jonas Henriksson ersätta honom. Den 18 november håller Blåvitt medlemsmöte och extra årsmöte.

– Att man har spelat på hög nivå och haft många olika roller i en förening gör att man får en bra inblick i vad som krävs för att vara styrelseledamot i en elitklubb som IFK Göteborg. Jag tror att det är viktigt att ha en person som har sportslig kompetens, som Blåvitt har haft i Kennet, i ett styrelserum, säger Jonas Henriksson i det senaste avsnittet av BBpodd.

Håkan Mild och Jonas Henriksson när Blåvitt säkrade det allsvenska kontraktet i kvalet mot Västra Frölunda.Foto: NIKLAS OLAUSSON / BMM / PRESSENS BILD

”Det är hjärtat i föreningen”

Varför är det viktigt?

– För att det är fotboll som IFK Göteborg håller på med. Som styrelseledamot gäller det att försöka skapa så bra förutsättningar det går åt den sportsliga, operativa ledningen för att lyckas med den strategi som klubben har lagt fram. Därför tror jag att det är viktigt att man har en förståelse för produkten och en förståelse för vad som krävs på en så pass hög nivå som IFK Göteborg är på.

Jonas Henriksson brinner för IFK Göteborgs egen akademi.

– Akademin är någonstans hjärtat och navet i föreningen. Det har vi inte minst sett i år, på hur många unga duktiga spelare som fått chansen i allsvenskan. Känner man att IFK Göteborg är en klubb där man som ung får alla förutsättningar för att bli så bra på fotboll som man vill så är det klart att det är lättare att attrahera unga talanger. Att ha en akademi i toppklass är otroligt viktigt för att kunna vara med och tävla om titlar varje år, säger han.

Jonas Henriksson föreslås ta plats i IFK Göteborgs styrelse.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Inget emot att diskutera känsliga ämnen”

Henriksson säger att han inte räds känsliga frågor.

– Jag har fullständig respekt för den sportsliga organisationen som är i dag och känner att vi är på helt rätt väg i klubben, vilket känns riktigt kul och spännande. Men är det så att det behöver tas jobbiga diskussioner så har jag absolut inga problem att diskutera med Kennet eller Pontus (Farnerud, Blåvitts assisterande sportchef). Jag skulle inte ställa upp som valberedningens förslag om jag inte skulle våga lyfta det som jag känner är viktigt och jag har inget emot att diskutera känsliga ämnen. Men jag har hundra procent förtroende för organisationen som finns i dag.

Hur kommer du att ta dig an uppdraget om du väljs in i styrelsen?

– Med stor respekt och stor stolthet. Och även med förståelse för att det är hårt arbete som krävs. Jag kommer att göra allt i min makt för att göra ett så bra jobb som det bara går och jag kommer gå in i detta med mycket energi – annars hade jag inte tackat ja till det här fina uppdraget. Jag vill få IFK Göteborg att bli bättre för varje dag.

 

Lyssna på hela intervjun med Jonas Henriksson i podcastspelaren!