Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blåvitt: Vi tränar mest av alla lag

Poya Asbaghi och Ferran Sibila.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Tränar IFK Göteborg tillräckligt mycket?

Frågan är ständigt aktuell bland Blåvitts supportrar.

I senaste avsnittet av BBpodd ger IFK-tränaren Poya Asbaghi, 33, svar på tal.

– Vi tränar mest i allsvenskan. Ska man oroa sig för något är det snarare att vi tränar för mycket, säger han.

IFK Göteborgs tränarduo Ferran Sibila och Poya Asbaghi.
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs tränarduo Ferran Sibila och Poya Asbaghi.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Frågan om hur mycket – eller snarare lite (?) – allsvenska fotbollspelare tränar dyker upp med jämna mellanrum.

En snabb titt i IFK Göteborgs officiella veckoprogram visar till exempel att den här veckan innehåller fyra träningar och en match för Blåvitts spelare.

Men enligt IFK:s tränare Poya Asbaghi döljer det sig betydligt mer bakom de siffrorna – enligt honom tränar Blåvitt mest av alla allsvenska lag.

IFK Göteborgs officiella veckoprogram.
Foto: IFKGOTEBORG.SE

– Ganska nyligen hade vi ett oberoende företag som tittade på hur mycket alla allsvenska lag tränade under 2018. När studien var över och vi fick se resultatet var det tydligt att ett lag tränade fler timmar på fotbollsplanen än alla andra och det var IFK Göteborg. Om vi tränar lite så är det kanske ett tecken på hur fotbollen har utvecklats jämfört med för några år sedan. Alla allsvenska lag har anpassat sig och i så fall är vi det lag som har anpassat sig minst, säger Blåvitt-tränaren i det senaste avsnittet av BBpodd och tillägger att tränarstaben nu ser över om det går att organisera träningarna så att de blir ännu effektivare.

Om IFK Göteborg tränar mest – varför är klubben då inte bäst?

– Det finns inget som säger att den som tränar mest vinner mest – för då hade alla lag i allsvenskan tränat tolv timmar varje dag. Det är så mycket annat som spelar in. Träningen är en del, men det finns många andra aspekter att ta hänsyn till när ett lag presterar bra eller dåligt.

– Sammantaget är det alltså så att vi totalt sett tränar mest i allsvenskan. Ska man vara relativ så finns det inget att oroa sig för där. Tvärtom – i så fall ska man oroa sig för att vi tränar för mycket.

Tränar IFK Göteborg tillräckligt mycket?
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

”Ska vara mentalt fräscha”

I det senaste avsnittet av BBpodd berättar Poya Asbaghi att de flesta av Blåvitts spelare kommer till Kamratgården klockan 8 på morgonen och lämnar sent på eftermiddagen.

– Sett till timmar är det ganska likt ett vanligt jobb. Det som redovisas officiellt är bara de kollektiva träningarna. Därtill tillkommer möten, gym och teoretiska genomgångar. Vad som är viktigt att förstå är att spelarna utöver detta varannan helg är i en annan stad och borta från familj och vänner för att spela matcher, säger han och fortsätter:

– Det är många saker som folk tar för givet, som att fotbollsspelare är överbetalda och bortskämda, men det finns en annan sida. Ibland känner vi tränare oss snarare skyldiga för att vi lägger in för mycket på spelarnas scheman. De ska kunna vara mentalt fräscha och förbereda sig själva till hundra procent för att kunna prestera varje sekund av de 90 minuterna plus stopptid i match.

Poya Asbaghis högra hand, spanjoren Ferran Sibila, är inne på samma linje.

– Det är mycket jobb bakom som inte alltid syns utåt. Det är viktigare att ha kvalitet på träningarna än kvantitet. Vi tränare måste alltid fundera på hur mycket vi kan träna spelarna för att hålla en så hög nivå på matcherna som möjligt. Balansen är det viktiga, säger han.


Lyssna på hela avsnittet av BBpodd i podcastspelaren!