Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blåvitt städar i truppen: ”Det här kan oroa mig”

André Calisir lämnar IFK Göteborg.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Kristopher da Graca lämnar IFK Göteborg.
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Sargon Abraham lämnar IFK Göteborg.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Amin Affane lämnar IFK Göteborg.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Alexander Farnerud lämnar IFK Göteborg.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

IFK Göteborg bygger om truppen inför 2021 och fem spelare har redan lämnat.

Sportchefen Pontus Farnerud har intensifierat sitt jobb med det blåvita lagbygget.

I senaste avsnittet av BBpodd analyseras hans arbete så här långt.

https://embed.radioplay.io/?id=77860&country_iso=se

Blåvitt skeppar iväg spelare efter spelare efter tolfteplatsen i allsvenskan 2020.

Anfallarna Sargon Abraham (Degerfors) och Alexander Farnerud, mittbackarna André Calisir (grekiska Apollon Smyrnis) och Kristopher da Graca (nederländska Venlo) samt mittfältaren Amin Affane har alla lämnat IFK Göteborg efter den gångna säsongen.

I senaste avsnittet av GT:s podcast BBpodd konstaterar programledarna Joakim Hanäs och Patrik Glimberg att det har varit logiska beslut av sportchefen Pontus Farnerud.

Däremot ställer de sig inte i någon hyllningskör.

”Det kan oroa mig”

– Vi är så svältfödda på positiva saker i föreningen, vi har sjunkit i en långsam spiral, att så fort minst lilla vettiga grej sker på Kamratgården så ställer folk sig med händerna i luften och hyllar klubben till skyarna. Den utvecklingen tycker jag är extremt oroväckande, säger Patrik Glimberg och utvecklar:

– När vi kokar ner alla dessa transfers så kan vi konstatera att vi i alla fall inte får några pengar som vi kan ersätta de här spelarna med. Vi ska satsa 2021, och göra ganska stora förändringar, men verkar ha ganska precis samma kapital eller eventuellt lite mindre att röra oss med, baserat på dessa transfers, och det kan oroa mig.

Två nya spelare hittills

Enligt BBpodds uppgifter fick Blåvitt ungefär 1,6-1,7 miljoner kronor för försäljningen av da Graca. De andra spelarna lämnar mer eller mindre gratis.

– På de här spelarna som lämnar får vi totalt cirka 1,6 miljoner svenska kronor, inte euro som jag först trodde att det var, plus att vi får betala större delen av Amin Affanes återstående lön. Då sitter man inte med jätteekonomisk trumf på hand, och det är egentligen bara i det ljuset jag tycker att man ska bedöma sakerna som görs. Man behöver inte vara överdrivet positiv eller negativ, som jag kan tendera att vara ibland, men jag vill att det ska finnas någon sorts balans däremellan. Vi tycker att sakerna som har gjorts är rimliga, säger Joakim Hanäs.

På nyförvärvssidan finns i nuläget en spelare, mittbacken Carl Johansson från Falkenberg. Tidigare i veckan skrev den 19-årige talangen Isak Dahlqvist A-lagskontrakt med IFK Göteborg.


Lyssna på hela avsnittet av BBpodd i podcastspelaren!

https://embed.radioplay.io/?id=77860&country_iso=se