Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blåvitt-basens löfte: ”Stora förändringar”

Blåvitts sportchef Mats Gren och ordförande Mats Engström.Foto: Thomas Johansson / TT
Mats Engström gästar BBpodd.Foto: BBpodd
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

IFK Göteborgs nye ordförande är utsedd.

Mats Engström, 62, lovar stora förändringar i Blåvitt.

– Vi kan inte göra som vi har gjort tidigare, slår han fast i BBpodd.

Ett enigt årsmöte valde i måndags Mats Engström till att leda IFK Göteborg.

– Jag vill tacka för det stora förtroende jag har fått, sa Engström inför de drygt 370 medlemmar som samlats på årsmötet.

Den nye Blåvitt-basen har ett antal utmaningar framför sig tillsammans med sin nykomponerade styrelse. Den enskilt största rör ekonomin.

2017 blev ett av IFK Göteborgs sämsta ekonomiska år. När klubben nyligen redovisade de röda siffrorna i sin årsberättelse visade de minus 12,5 miljoner kronor. Det egna kapitalet har sjunkit till 10,4 miljoner.

Det är framför allt på intäktssidan som Blåvitt inte har lyckats. De senaste åren har klubben varit beroende av ett transferöverskott på 10-20 miljoner kronor för att få verksamheten att gå runt.

Blåvitts ekonomiska resultat

2017: – 12,5 mkr

2016: + 5,8 mkr

2015: + 2,5 mkr

2014: – 10,4 mkr

2013: – 3,5 mkr

2012: – 4,0 mkr

LÄS MER: Mats Engström om kritiken inför årsmötet

Förändrat på sportsliga sidan

Nu ska Blåvitts nye ordförande leda ett förändringsarbete i föreningen.

– Vi har sagt att vi är inne på en förändringsresa. Saker måste göras annorlunda och på ett annat sätt än i dag, säger Mats Engström i veckans avsnitt av BBpodd och fortsätter:

– Sportsligt har vi börjat med en helt ny satsning med Poya (Asbaghi, Blåvitts nye tränare) och en helt ny filosofi med många unga spelare. Men det är inte bara på den sportsliga sidan vi måste arbeta annorlunda. På alla andra plan måste vi kunna bli ännu bättre också.

Mats Engström är ny ordförande i IFK Göteborg.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

LÄS MER: Mats Engström vald till ny ordförande

”Måste ske stora förändringar”

När det gäller ekonomin – känner du dig säker på att det kommer att vända?

– Ja, det tycker jag. Sedan är det så enormt många externa faktorer som spelar in på allting vi gör. Korrelationen mellan ekonomi och sport är ruggigt stor. Jag tror vi kommer att lyckas sportsligt – och lyckas vi sportsligt kommer vi också att lyckas med vår ekonomi. 

– Men oaktat detta måste vi bygga en ekonomi som inte bara är beroende av sportsliga framgångar. Det är vi på väg att göra och vi tar stora steg. Jag hoppas och tror att man kan se skillnad framför allt 2019, längre bort än så pratar vi inte just nu.

Kommer du ta flaggan och se till att det kommer att ske stora förändringar?

– Ja, det är uppenbart att vi inte kan göra som vi alltid har gjort tidigare. Det måste ske stora förändringar. Allteftersom kommer det bli väldigt tydligt vad vi vill och hur vi vill uttrycka oss framöver, säger Engström i BBpodd.

 

Lyssna på hela intervjun med Mats Engström i BBpodd i podcastspelaren!