Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blåvitt-backen bröt ihop: ”Satt och grät”

Kristopher Da Graca.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Da Graca i matchen mot IFK Norrköping.Foto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Kristopher Da Graca, 21, är given i IFK Göteborgs startelva och har vuxit in i den allsvenska kostymen.

Annat var läget för ett år sedan.

Efter att Blåvitt-mittbacken blivit syndabock mot IFK Norrköping berättar han att han bröt ihop.

– Jag satt och grät, säger Da Graca i BBpodd.

Kristopher Da Graca hade ett tungt 2018.

Den lovande mittbacken satt mestadels på bänken och fick sparsamt med speltid i ett IFK Göteborg som under hösten drogs in i bottenstriden.

När han blev inbytt i den 89:e minuten i bortamatchen mot IFK Norrköping den 27 augusti i fjol ville han visa vad han går för.

Men det mesta som kunde gå fel gick fel.

Blåvitt ledde med 1–0 när Da Graca först orsakade en straff som David Moberg Karlsson utnyttjade – och tappade sedan markeringen när Kasper Larsen kunde göra det matchavgörande 2–1-målet i den 95:e minuten.

I BBpodds livepodcast berättar den 21-årige mittbacken att den matchen var nära att knäcka honom.

– Jag satt och grät. Jag hade fått en massa sms av kompisar och familj, och någon skrev till mig: Gå inte in på sociala medier och läs vad som skrivs. Men då ville jag nästan göra det ännu mer... Tyvärr. Det var sista gången jag var inne på sociala medier och läste efter en match.

Kristopher Da Graca deppar efter att ha blivit syndabock mot IFK Norrköping.Foto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN
Kristopher Da Graca deppar efter att ha blivit syndabock mot IFK Norrköping.Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Stöttades av Poya Asbaghi

Kristopher Da Graca tvivlade på sig själv.

En som inte tvivlade på honom var IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi.

Efter matchen försvarade Blåvitt-tränaren sin mittback i BBpodd.

– Helt ärligt... Jag har sett få spelare i mitt liv som har så stor potential som han har. ”Koffe” har varit den kanske bästa spelaren på våra träningar den senaste tiden och jag tyckte att han var den bästa spelaren i cupmatchen mot Torn. Jag förstår att fansen ser hans misstag mot Norrköping eller mot BP – men slutsatsen får inte bli att ”Koffe” inte ska spela mer. Hur ska en ung spelare bli bättre om han inte får göra misstag?

– Jag förstår frustrationen efter matchen, men vi kan inte prata om att vi ska ge unga spelare från närområdet chansen, att vi ska bygga på sikt, men när någon kommer in och gör ett misstag som kostar oss poäng – då ska han inte spela mer. Vi kan inte jobba på det sättet, vi kan inte bara plocka russinen ur kakan, sa Poya Asbaghi dagen efter matchen.

IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi.Foto: THÉRESE NY / TT NYHETSBYRÅN

Tog hjälp av mental coach

I dag säger Kristopher Da Graca att Asbaghis stöd betytt mycket.

– Det är klart att det är något du behöver i en situation som den jag var i. När du inte har något självförtroende, när du känner att du inte är tillräckligt bra för att spela i IFK eller på allsvensk nivå – sen får du höra något sånt av din egen tränare… det blir en oerhörd push, säger han i BBpodd.

Hur gick du vidare?

– Det har mycket med mental träning att göra. Du blir mentalt förstörd första gången du upplever något sånt här, du kommer in och blir syndabock och får massa skit. Sen får man hjälp av kompisar och familj och speciellt tränarna i och kring IFK Göteborg. Poya fixade några möten med vår mentala coach på Kamratgården som har hjälpt mig oerhört mycket.

I dag är Kristopher Da Graca bofast i IFK Göteborgs startelva.

Vad har du ändrat på?

– Jag går in till matcherna med en helt annan mentalitet och tro på mig själv. Ju mer jag har fått spela desto bättre har det blivit. Nu när jag har fått spela vecka ut och vecka in känner jag att jag blir bättre och bättre för varje match som går.

 

Lyssna på hela intervjun med Kristopher Da Graca i podcastspelaren!