Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Att komma tvåa var nästan som att åka ur”

Magnus Erlingmark.Foto: BBPODD
Erlingmark 2002 när Blåvitt var nära att ramla ur allsvenskan.Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN HB

IFK Göteborg dominerade svensk fotboll på 90-talet.

Men pressen på spelarna var enorm.

Det berättar Blåvitt-legendaren Magnus Erlingmark, 51.

– När vi kom tvåa -97 var det katastrof. Det var som att vi hade åkt ur allsvenskan, säger han i senaste avsnittet av BBpodd.

Erlingmark efter SM-guldet 1995.Foto: TOMMY SVENSSON / DN
Pontus Kåmark, Magnus Erlingmark och Jesper Blomqvist blev målskyttar i Champions League-mötet med Manchester United 1994.Foto: BILDBYRÅN
Håkan Mild och Magnus Erlingmark firar.Foto: INGVAR NÄSLUND
Blåvitt-jubel efter SM-guldet 1996.Foto: BILDBYRÅN HB

Efter storhetstiden med Europaframgångarna på 80-talet förblev IFK Göteborg svensk fotbolls gigant på 90-talet.

Blåvitt blev svenska mästare 1990, 1991, 1993, 1994, 1995 och 1996.

En av kuggarna i laget var landslagsbacken Magnus Erlingmark som kom till IFK från Örebro 1993. Han minns en gyllene tid när Blåvitt bland annat hade sju spelare i VM-truppen som tog brons i USA 1994.

Men det är inte bara framgångarna han kommer ihåg från sina år i IFK Göteborg.

Säsongen 1997, när Blåvitt slutade tvåa, sågs som ett stort misslyckande.

– Vi förväntades bara att vinna. När vi kom tvåa var det katastrof. Att komma tvåa var... då hade man lika gärna kunnat åka ur. Det var jämförbart med att åka ur allsvenskan. Tyvärr var det så, man saknade lite perspektiv, tror jag. Men du kan inte vinna jämt. Malmö FF har 500 miljoner kronor på banken men de vinner inte alltid ändå, säger Erlingmark i senaste avsnittet av podcasten BBpodd på GT.se.

Magnus Erlingmark 2002.Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Håkan Mild och Magnus Erlingmark deppar.Foto: ULF RYD

Då var Blåvitt nära att åka ur

2002 var IFK Göteborg nära att ramla ur allsvenskan trots att många trodde att Blåvitt skulle vara med i toppen.

Erlingmark, som då var lagkapten, har beskrivit den hösten som den tyngsta tiden han har upplevt i sin fotbollskarriär.

Vad hände?

– Det var psykologiska bitar och självklart handlade det även om nivån på truppen. Börjar det gå troll i det, kanske inte minst i en klubb med många supportrar där pressen är stor, blir det jobbigt. Det var en tuff säsong och många spelare och ledare jobbade stenhårt med den mentala biten, minns Magnus Erlingmark i BBpodd.

”Många spelare och ledare jobbade stenhårt med den mentala biten”, säger Magnus Erlingmark om säsongen 2002.Foto: OLLE SPORRONG
”Många spelare och ledare jobbade stenhårt med den mentala biten”, säger Magnus Erlingmark om säsongen 2002.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Det var en jobbig säsong”

Han fortsätter: 

– Ibland när man tittar på matcher ser det ut som att spelarna inte jobbar, men då handlar det oftast om att de försöker för mycket. Det bara låser sig. När man saknar den där glädjen, när man inte bara går ut och njuter, ser det ut som att man inte orkar någonting, man blir trött direkt. Det var en jobbig säsong.

IFK Göteborg räddade till slut allsvenskt kontrakt via kval mot Västra Frölunda. Jonas Henriksson frälste Blåvitt med två mål i den avgörande kvalmatchen den 10 november 2002.

– Det är klart att det var en lättnad, men det kunde det vara vid SM-gulden också, när alla krävde att vi skulle vinna. Första SM-guldet för mig, -93, var det en enorm glädje, men efterhand blev det mer: ”Jaha, nu klarade vi det”, säger Magnus Erlingmark.

 

Lyssna på hela intervjun med Magnus Erlingmark i podcastspelaren!