Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Basketprofilen vaknade av explosionen: ”Otäckt”

Pat Ryan.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Foto: LINDA BERGH

Borås stora basketprofil Pat Ryan vaknade mitt i natten av att entrén till hans bostadshus sprängdes.

Nu utreds den explosionen tillsammans med nattens händelse där en sprängladdning briserade vid Borås Tidnings redaktion. 

– Jag sov och väcktes av en riktig smäll, en kraftig explosion, säger Pat Ryan. 

Pat Ryan förvandlade Borås Basket från ett lag som knappt nådde slutspel till ett lag som på allvar nu slåss i det absoluta toppskiktet av svensk basket år efter år.

Efter sju år fick han 2016 lämna rollen som huvudcoach för herrlaget.

I dag är han tränare för klubbens damlag.

Strax före midnatt, natten till tisdagen, small det i trappuppgången till det flerfamiljshus där Pat Ryan bor.

Enligt polisens tidiga uppgifter rörde det sig om en kraftig form av så kallad banger som orsakade en explosion inne i trapphuset.

”Det var lite otäckt”

Stora delar av entrén med glaspartier förstördes vid explosionen som nu utreds som allmänfarlig ödeläggelse. 

– Det var lite otäckt. Jag visste inte var det var, säger Pat Ryan och berättar att polis och brandkår var på plats snabbt. 

Han beskriver området som ”jättelugnt och fint” och säger att han inte kan förstår varför någon skulle ha kastat in en sprängladdning i just deras trappuppgång

– Det bor sex familjer i vårt hus. Det är väldigt lugnt och fint, säger Pat Ryan. 

Under natten till onsdagen skedde en ny kraftig explosion i Borås. Denna gång utanför entrén till stadsarkivets lokaler i centrala Göteborg. I samma fastighet ligger också Borås Tidnings redaktion och entrén används också, enligt uppgift, av tidningen som har sin huvudentré på en annan sida av fastigheten.

Pat Ryan ledde Borås Baskets herrlag under flera säsonger.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Inlett en särskild händelse

Vid fastigheten hittades också en misstänkt hemmagjord sprängladdning som Nationella bombskyddet fick ta hand om under natten.

Polisen har nu inlett en så kallad särskild händelse som omfattar båda händelserna. Under onsdagen uppgraderades också brottsrubriceringen för sprängningen mot Pat Ryans bostadshus: från skadegörelse till allmänfarlig ödeläggelse. 

Under onsdagsförmiddagen syns fortfarande spåren tydligt från sprängningen i bostadshuset ett dygn tidigare. De tidigare glaspartierna är ersatta av plywood-skivor.  

– De har tagit bort krossade rutor. De har satt upp en provisorisk mittdörr men kommer försöka fixa till med en glasdörr, säger Pat Ryan.