Nils Wiberg: "Jag älskar Bert Karlsson"

Bert Karlssons nästa projekt är villavagnar.
Foto: NORA LOREK
Nils Wiberg har blivit miljardär på finansverksamhet.
Foto: CARL SANDIN

Blåvitts storsponsor Nils Wiberg har varit skeptisk till ett nytt riskkapitalbolag och Bert Karlssons intåg i klubben. 

Nu svarar Skaraprofilen och hävdar att Wiberg kan ha en dold agenda. 

– Jag bad honom fara åt helvete, säger Karlsson. 

– Jag älskar Bert Karlsson, replikerar Wiberg. 

IFK Göteborg dras sedan länge med dålig ekonomi och ett stort driftunderskott. För ett par veckor sedan hade klubben, som har planer på att dra igång ett riskkapitalbolag, ett möte med den färgstarke affärsmannen Bert Karlsson. 

–  Jag blev inbjuden och vi diskuterade samarbeten. Jag hade ett förslag att jag ska få visa upp mina villavagnar på Kamratgården. Jag behöver någonstans att ställa dem och det kan gynna klubben ekonomiskt. Sedan hade de ett förslag om att gå ihop och köpa fotbollsspelare. Får vi i gång ett samarbete så är det inte omöjligt att det blir så, sa Karlsson till GT då. 

Prioritet Finans är IFK Göteborgs största sponsor och pumpar årligen in miljoner i klubben. Företagets frispråkige vd och ägare Nils Wiberg har haft synpunkter på upplägget med riskkapitalbolag. 

"Det är ju ett skämt för fan"

–  Jag vill framför allt att klubben genererar pengar själva. Och det här är jag väldigt tydlig med: jag vill inte tjäna några pengar på min älsklingsklubb. Det funkar inte så. Visst, jag får uppmärksamhet och mitt företag marknadsförs, men jag vill inte ha tillbaka pengar av klubben, sa Wiberg till GT den 8 december. 

På frågan om vad han tycker om Bert Karlssons eventuella intåg i klubben svarade Wiberg: 

– Han är ju affärsman. Jag säger det här igen: jag tycker inte att man ska tjäna pengar på en förening. Vill han gå in och hjälpa till och skaffa spelare via sina kontakter så är väl det jättebra, men jag vet inte hans inställning. Det är trevligt om Bert satsar pengar och tillför affärstänk, men jag vill inte att någon tjänar pengar på Blåvitt. Det känns fel.  

Bert Karlsson har sent omsider tagit del av vad Nils Wiberg sagt. Och han är upprörd. 

– Han är väl sur på mig för att jag inte ville göra affärer med honom för några år sedan. Han försökte finansiera mina flyktingförläggningar och försökte sälja in en ränta på 20 procent. 20 procent! Det är ju ett skämt för fan. Jag bad honom fara åt helvete. Jag kan inte jobba med oseriösa företag. IFK borde vara försiktiga med honom, säger Karlsson. 

"Kan bli bra business"

Nils Wibergs huvudpoäng är alltså att han inte vill att någon investerare ska tjäna pengar på IFK Göteborgs spelare. Han anser att hela övergångssumman borde tillfalla klubben. 

– Men det är ju inte det upplägget jag föreslog. Jag har bara pratat om mina villavagnar. Han vet ju inte ens vad han pratar om, det här är ofattbart! Jag behöver ett ställe i Göteborg där jag kan visa upp villavagnarna, och det Göteborgskamraterna förmedlar får de ju procent på. Det här kan bli bra business för Blåvitt, säger Karlsson, som först också hävdar att han inte alls känner till Nils Wiberg. 

– Jag vet inte vem han är överhuvudtaget. Men om han engagerar sig ideellt i Blåvitt hoppas jag att han tar bort Prioritet-loggan från matchtröjorna. Och han har gått in med för lite pengar i förhållande till vad han får. Fem miljoner, tror jag, säger Karlsson.
– Han borde hålla sig till sitt, jag lägger mig ju inte i hans affärer. Jag har inte angripit honom och är han sur för att jag inte ville betala 20 procent i ränta är han ute och cyklar.

"Han har ju bara pengar"

Bert Karlssons bolag Jokarjo AB, som jobbar med flyktingbostäder, väntas i år omsätta en miljard kronor och göra en vinst på omkring 100 miljoner. Nils Wibergs Prioritet Group AB, som är finanskoncernens moderbolag, omsatte 2015 605 miljoner och gjorde en vinst på 312 miljoner.  

Kan inte ni två som är så kapitalstarka arbeta tillsammans för Blåvitts bästa? 

– Det vet jag inte, men han kan ju inte börja i den här ändan i alla fall. Han är säkert bra på sitt sätt, men han har ju bara pengar. Min morfar spelade ju faktiskt i Blåvitt en gång i tiden, säger Bert Karlsson. 

Karlsson ringer sedan upp GT med en ny teori.
– Nu vet jag varför han är sur! Han har satsat pengar i en fabrik i Vårgårda och ska sälja moduler. Men de är 3,5 gånger så dyra som våra som är helt outstanding vad det gäller pris och kvalitet. Det är väl antagligen det han är rädd för, så skyllde han på det andra, säger Karlsson. 

"Jag älskar Bert Karlsson"

Nils Wiberg tar det hela med ro och vill tona ner allt. 

– Jag älskar Bert Karlsson! Punkt slut. Jag är inte det minsta sur eller arg på honom, verkligen inte. Han kan tillföra massor till Blåvitt och jag är glad att han är intresserad. Det finns ingen konflikt här alls. Tänk vad lätt det kan bli missförstånd, säger Wiberg. 

Han känner inte igen Karlssons uppgifter om finansiering och 20 procent i ränta. 

– Jag, Nils Wiberg, har personligen aldrig pratat med Bert Karlsson i hela mitt liv. Det där med modulföretaget stämmer, men det är bara en liten grej och har ingen omsättning. Jag har lärt mig en sak: man ska alltid säga sanningen och Bert ljuger inte. 

Kan du tänka dig att jobba ihop med honom för Blåvitts bästa? 

– Det kan mycket väl bli så. Han är en frisk fläkt som ordnar arbetstillfällen och som har gjort mycket bra för Sverige. Han är jättefin. Nu ska alla hålla ihop och göra det bästa av allting, säger Wiberg.