Axelsson tvingas sluta med hockeyn

Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN
Foto: Nicklas Elmrin / BILDBYRÅN

483 SHL-matcher under elva säsonger.

Ett SM-guld med Frölunda i våras – men nu tvingas Anton Axelsson sluta spela ishockey.

För ett par dagar sedan fick 30-åringen beskedet att skadorna stoppar honom från spel.

– Det är ett enormt jobbigt och tufft besked att få men jag vet att jag måste lyssna på läkarna. Ibland kan jag inte ens lyfta upp min dotter, säger Axelsson.

Det är en axelskada som nu sätter stopp för Anton Axelssons fortsatta hockeykarriär.

Under senaste halvåret har 30-åringen gjort en rad olika undersökningar för att komma fram till ett svar kring skadan.

För ett par dagar sedan fick han beskedet om att det är så pass illa att han nu tvingas lägga.


"Det är väldigt frustrerande"

– Det är väldigt frustrerande. Jag har haft en hel del skador genom åren nu. En handled som nästan är stelopererad, problem med knät, inga ledband i foten. Och ett trasigt finger och ett par hjärnskakningar. Men det är skador som man har jobbat med och klarat av att hantera och spela med på ett eller annat sätt även om det varit många konstiga skydd och olika former av sprutor, säger Axelsson och fortsätter:

– Men det är just axelskadan som gör att jag inte kan fortsätta. Jag har nog tekat den ur led två-tre gånger, direkt det blir mothugg. Och dragit den ur led så många gånger att jag inte egentligen minns. Men det är inte just att den hoppar ur led utan det är senor i axeln som är skadade.

Hur pass stora problem har du i vardagen?

– Rätt stora. Jag kan knappt lyfta min dotter ibland och vissa dagar är det svårt att ens klara av att öppna diskmaskinen och såna enkla saker. Vi har verkligen testat allt, men det har inte varit några framsteg överhuvudtaget. Snarare tvärtom. Så det är bara att lyssna på läkarna, säger han.
Ett av testen som genomförts senaste halvåret var för en eventuell ny klubb.

– Jag har testat axeln hos en SHL-klubb också. Men det var ganska tydligt att det inte skulle fungera. Och sedan har jag och mina läkare fått jobba vidare med det här, säger Axelsson.

Han har fem raka säsonger bakom sig i Frölunda, efter den fyra år långa utflykten till Timrå.


LÄS MER: Domarens order - mitt under slagsmål


"Man får smälta det här först"

Efter totalt elva år i SHL fick Axelsson vara med och lyfta SM-bucklan hemma i Göteborg i våras.

– Jag har inte hunnit tänka så mycket efter det är beskedet. Men det är klart att det alltid kommer att vara något man har med sig i bagaget. En hel stad slöt upp bakom oss och det var helt fantastiskt egentligen. Man kommer aldrig att glömma dom där veckorna. Så det här var inte riktigt vad man hade drömt om. Jag hade tänkt att vi skulle bygga en dynasti i Frölunda nu och vinna mer och flera gånger. När man har vunnit en gång vill man vinna igen, säger Anton.

Vad kommer hända nu?

– Jag vet faktiskt inte.. Men vid sidan av hockeyn har jag varit delägare i tre olika projekt och företag. Hamilton Beach, ett sportschampo och en företag som gör olika typer av hälsotester. Men det är något som får komma längre fram när allt har satt sig och man har fått smälta det här först, säger Axelsson.