August vill bli bäste Erlingmark i familjen

August Erlingmark kom till IFK Göteborg 2014.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN
Pappa Magnus Erilngmark spelade 278 matcher i Blåvitt.
Foto: Tommy Svensson / DN

Han kan bli näste "Erling" i Blåvitt.

Stortalangen August Erlingmark – son till ikonen Magnus Erlingmark – är med IFK Göteborg på träningslägret i Smögen.

Nu vill han bli bäst i familjen.

– Om han har klarat av att göra så många matcher i Blåvitts a-lag så känner jag att jag också kan klara det. Då är det ingen omöjlighet, säger han.

Bara 18 år gammal är supertalangen August Erlingmark med a-truppen på träningsläger i Smögen.

Efter lovande spel och framgångsrika matcher med U19 och U21 belönades Erlingmark med en biljett till Smögen.

– Så jäkla bra tycker jag inte att det har gått ändå. Men uppenbarligen tillräckligt bra för att få åka med till Smögen, säger han ödmjukt.

Bronshjälte från -94

Om saker och ting går som tänkt framöver – då kan han bli näste Erlingmark i IFK Göteborg.

– Det är klart att man på något sätt går i hans fotspår. Det är inte självklart att jag lyckas för att han gjorde det. Men det är ett bevis på att det går.

Hans pappa – Magnus Erlingmark, 47, – har nästintill legendstatus i Blåvitt tack vare sina elva säsonger i klubben. Lägg där till att han är bronshjälte från VM 94. Det finns mycket att leva upp till för den yngre – som har förstått att de två är lika.

– Jag själv har aldrig sett min pappa spela men jag har hört talas om att han ska ha varit väldigt allround. Folk säger att vi är lika i spelet. Vi är väl inte blixtsnabba någon av oss, säger han och skrattar.

Målvakt? "Det är klart"

Magnus Erlingmark spelade 278 allsvenska matcher för IFK Göteborg och gjorde sig känd för att kunna dyka upp på vilken position som helst. Något August känner igen sig i. Han står listad som mittfältare – men spelar överallt.

– Jag spelar främst på mittbacken och innermittfältet i matcherna med U19 och U21. Jag har spelat forward en match. Hittills har jag inte spelat på kanterna.

Hur kommer det sig att du är så allround?

– Antingen har jag ingen spetsegenskap alls och inte är bra på något. Eller så är jag bara hyfsat bra på allt. Jag vet inte, det får man se som man vill.

I värsta fall, om det skiter sig ordentligt, tar du på dig målvaktshandskarna då?

– Ja, det är klart att jag gör det. Det hade varit spännande. Man får ställa upp för sitt lag och huvudsaken är att man får spela. Var jag spelar är inte viktigt än så länge.

"Så är det i fotbollen"

Han kom till IFK Göteborg i slutet av 2014 från Sävedalens IF. Förra året spelade han i U17. Då nådde laget semifinal i allsvenskan. I november flyttades han upp till U19.

Men det stannade inte där. Även U21 ville ha honom. Och nu a-laget.

– Det är sjukt lärorikt här och det är en erfarenhet. Jag lär mig på alla träningar och det känns väldigt inspirerande. Här i a-laget behöver man veta vad man ska göra med bollen innan man får den. Det är något jag behöver bli bättre på, säger framtidsnamnet.

Hur går det för dig?

– Jag tycker att det har gått okej hittills. Men jag är fortfarande ny. Gör jag något bra får jag höra det och gör jag något mindre bra får jag höra det. Så är det i fotbollen.

Tar du sikte på att bli bäste blåvita spelare i familjen?

Det är klart, det får jag göra.

Jörgen Lennartsson om Erlingmark den yngre:

# August är en spelare med väldigt god spelförståelse och speluppfattning. Han har en bra fotbollshjärna och tar bra beslut på planen hela tiden. Det är en av hans största styrkor. Han är en bra karaktär som är målmedveten och ambitiös med bra attityd.

# Han är ganska allround, det återstår att se vad som kommer bli hans position i framtiden. Han har spelat på alla möjliga olika positioner. Men positionen är inte låst på något sätt, han kan spela på många ställen.

# Han sköter sig väldigt bra. Han har marscherat snabbt upp i juniorlagen och haft en bra utveckling det senaste halvåret. Därför ville vi ta med honom på lägret. Han är en av de mest lovande och spännande spelarna vi har. August har absolut möjlighet att bli en riktigt bra fotbollsspelare.