"Att avsluta karriären i Gais hade varit fint"

Bobbie Friberg da Cruz.
Foto: Mariehamn
IFK Mariehamn toppar finska ligan med tre omgångar kvar.
Foto: Mariehamn
Nu väntar seriefinal mot HJK Helsingfors.
Foto: Mariehamn
Friberg da Cruz i Norrköpingströjan.
Foto: Lennart Månsson / BILDBYRÅN
Och här i Gais-tröjan.
Foto: Jan Wiriden

Mariehamn skrälleder finska ligan.

Med tre omgångar kvar drömmer Bobbie Friberg da Cruz, 34, om ligaguld.

För GT berättar den gamle Gaishjälten om gulddrömmar, nya rollen, svärande finska domare, mållösheten och framtiden.

– Att få avsluta karriären i Gais hade varit jäkligt fint, säger veteranen.

Efter 30 avverkade omgångar leder Mariehamn Veikkausliiga.

– Vi ligger överraskande bra till. Det har gått klart över förväntan. Vi är väldigt stabila. Det kommer man långt med i finska ligan, säger Bobbie Friberg da Cruz, som är inne på sin tredje säsong i Ålandsklubben.

För första gången på länge har klubben lyckats behålla stora delar av truppen i flera år. I kväll väntar seriefinal mot HJK Helsingfors.

– Det är en sexpoängsmatch. Den är extremt viktig och kan bli väldigt avgörande. HJK möter tre andra topplag på slutet. De har det tuffaste schemat. Det kan stå mellan fyra lag i sista omgången. Det är helt sjukt.

Förra året var han högerback. När landslagsbacken Albin Granlund bestämde sig för att byta kant blev den tidigare mittförsvararen vänsterback.

– Ja, hör och häpna. Jag har inte en vänsterfot för fem öre, så det hade bara varit dumt att använda den. Det går jättebra ändå. Det gäller att sätta sig själv i lägen där jag slipper använda vänstern - och spela lite våghalsigt. Jag ska inte ljuga om det, säger Bobbie Friberg da Cruz och tillägger:

– Jag har inga problem med att vara vänsterback. Jag har spelat på i stort sett varje position. Det är inga konstigheter.

Förra säsongen vann Mariehamn cupen.

– Det var en jäkla bragd. I ligan har klubben aldrig ens varit topp tre. Nu kan vi vinna ligan. Det är helt sjukt.

Mycket pendlande

Han trivs ypperligt i den lilla staden med 11 000 invånare.

– Det är en mindre stad än vad jag är van vid, men jag trivs förvånansvärt bra. Det blir väldigt mycket golf. Jag tog grönt kort förra året och det finns två fina banor här. Jag ångrar att jag inte började tidigare. Det är riktigt roligt.

Göteborgaren spelar oftast ihop med förre Djurgårdsspelaren Philip Sparrdal-Mantilla.

– Han har fyra i handikapp. Jag har 26,5 men är på gång. Målet är att hamna under 20.

Bobbie medger att han saknar Göteborg och familjen "något djävulskt".

– Jag har en femårig grabb i Varberg. Det blir en del pendlande. Så fort jag är ledig åker jag och hälsar på.

Han har hittills gjort 83 matcher i finska ligan. Ändå står han noterad för noll fullträffar.

– I de första fyra matcherna hade jag stolpe ut. Jag missade klara lägen. Sen har jag inte ens varit nära. Det har satt sig i huvudet på mig. Jag har bara gjort mål mot ett smålag i cupen.

Denna säsong får han inte ens gå upp på hörnor.

– Jag är så iskall. När jag tidigare gick upp på hörnor kände jag "vad fan gör jag här". Jag ska snacka mig till en straff sen. Straffar missar jag inte. Vår forward Aleksei Kangaskolkka får fan släppa över en.

Det har inte heller blivit många varningar. Han har bara dragit på sig tre ostskivor på tre år.

– Det är lite märkligt, för jag samlade på röda kort i Norrköping. Toleransnivån här är extremt hög. Säger du ett könsord i Sverige får du gult kort direkt. Här är det helt galet vad spelare svär åt domarna. Domarna tar det bara. Ibland ger domare tillbaka. Det är en jäkla fin nivå. Jag har aldrig förstått mig på det, säger han med ett skratt.

"Det lät hemskt"

Han är föga imponerad av rättskiparna.

– Det är väldigt mycket sämre domare i Finland. Vissa är helt eländiga. Bara jag tänker på dem så kokar jag. I Sverige är domarna professionella. Det är de inte i Finland. I Sverige får domare bra lön och lever på att döma. Här är det knappt ett halvtidsjobb, säger Bobbie Friberg da Cruz.

När GT påpekar att backbjässen, som gått tränarkurser, fyllt 34 år svarar han blixtsnabbt:

– Det lät hemskt när du sade det! Jag har inga planer på att lägga av. Jag känner mig som 25 år. Jag ska erkänna att jag inte har samma klipp i steget, men allt annat har hållit i sig.

Bobbie känner sig fräsch i kroppen.

– Jag har missat väldigt få matcher under de här tre åren. Det gör mycket att vi spelar på gräs. Det blir inte samma belastning. Jag spelade på konstgräs i Kongsvinger och Norrköping, men en fin gräsmatta är ju svårslaget.

Han följer svensk fotboll i allmänhet och Gais i synnerhet.

– Gais började halvtaskigt. Sen har det gått hur bra som helst. Fan vad de spelar bra fotboll. Jag är mäkta imponerad. Tränaren Benjamin Westman har gjort ett fint jobb med så många nya spelare. De ska absolut vara nöjda.

"Jag är gaisare"

Mellan 2001 och 2008 var han "Makrillarna" trogen.

– Jag ska inte ljuga om att jag är gaisare. Hela början av min karriär var i Gais. Att få avsluta i Gais hade varit jäkligt fint, det ska jag inte hymla om. Förhoppningsvis håller de hyfsad koll på mig.

Samtidigt utesluter han inte en fortsättning i Mariehamn.

– Men jag vill hålla snacket om framtiden på lite avstånd. Jag orkar inte koncentrera mig på det nu. Det är full fokus på ligan, så tar vi det andra sen.

Han önskar att fotbollsintresset var större i Finland. Mariehamn snittar 1500 åskådare.

– Hockeyn har stort inflytande. Fotbollen är på gång, men det går långsamt. Men det är faktiskt lite intresse här nu när det går bra.

Bobbie Friberg da Cruz

Född: 16 februari 1982

Längd/vikt: 187 centimeter/78 kilo

Position: Försvarare

Tröjnummer: 55

Klubbar: Stendy (-2001), Gais (2001-2008), Randers (2009-2010), Kongsvinger (2010, lån), Norrköping (2011-2014), Mariehamn (2014-)

Andra svenska spelare i finska ligan

Philip Sparrdal-Mantilla, Mariehamn

Gabriel Petrovic, Mariehamn

Josef Ibrahim, Mariehamn

Erik Törnros, PS Kemi Kings