Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Är som att hela stan sluter upp bakom oss"

GÅR MOT GULD. Den amerikanska duon "JJ" Miller och Chris McKnight lyfter fram gemenskapen bakom Borås Baskets succé.Foto: Leif Gustafsson

BORÅS. Åtta matcher - åtta segrar. Borås Basket är på väg mot något stort. Hemligheten bakom framgången stavas gemenskap.

- Vi är som bröder allihop, säger Chris McKnight.

ELFSBORGS-SPELARNA OM BORÅS BASKET

1. Vad säger du om Borås inledning?

2. Kan det räcka till SM-guld?

---

JOHAN LARSSON

1 Det ser otroligt intressant ut. Deras resultat talar för sig själv. Väldigt kul att de får den uppmärksamhet de förtjänar med sådant publikdrag nu också.

2 Absolut! Kan de bara få behålla sina nyckelspelare skadefria så tror jag det kan bli riktigt bra den här säsongen.

---

STEFAN ISHIZAKI

1 Otroligt stark inledning. Jag kan inte minnas att något annat lag inlett med så många matcher utan förlust. Det är jättekul att följa dem.

2 Det är svårt att säga. Det viktiga är ju att toppa formen i slutspelet. Men försvarsspelet har sett bättre ut och är de skadefria kan det gå vägen.

---

SIMON HEDLUND

1 De har öppnat helt fantastiskt. Framför allt Miller har varit otroligt bra.

2 Så som de har öppnat så kan det absolut det. Får de i gång sitt defensiva returtagande ordentligt ser det riktigt bra ut.

MILLER VS MCKNIGHT DEN HÄR SÄSONGEN

JAMES "JJ" MILLER, JR.

Ålder: 34 år. Längd: 180 centimeter.

Uppvuxen: Chinquapin, North Carolina, USA.

Familj: Hustrun Monica och dottern Kyndall, 3.

Position: Pointguard.

Klubbar: North Carolina A&T State University (USA), Landstede (Holland), Brest (Frankrike), Sundsvall Dragons, Trotamundos (Venezuela), Demon Astronauts Amsterdam (Holland), Levallois (Frankrike), Optima Gent (Belgien), Le Havre (Frankrike), Spotter Leuven (Belgien), Poitiers (Frankrike), Gaiteros del Zuila (Venezuela)

Säsongen i ligan 2013-14:

Matcher: 8. Poängsnitt: 27,6.

Retursnitt: 4,0. Assistsnitt: 3,9.

---

CHRIS MCKNIGHT

Ålder: 26 år. Längd: 198 centimeter.

Uppvuxen: Lancaster, Ohio, USA.

Familj: Mamma Beth samt bröderna Phil Jr, Chad och Brett.

Position: Forward.

Klubbar: Akron University (USA).

Säsongen i ligan 2013-14

Matcher: 8. Poängsnitt: 20,0.

Retursnitt: 8,9. Assistsnitt: 1,8.

STJÄRNORNA OM VARANDRAS STYRKOR

"En tuff spelare som arbetar hårt hela tiden. Han plockar returer, försvarar och gör poäng. Han gör lite av allt för oss. Han är en av våra kaptener och framförallt förkroppsligar han verkligen ledaren."

JJ MILLER om CHRIS McKnight.

---

"Den bästa pointguard jag spelat med. Han kontrollerar matcherna och är lugn på planen. Han vet hela tiden vad han vill göra och det gör det enklare för alla andra. Han leder laget genom sitt uppträdande på plan."

CHRIS McKnight om JJ MILLER.

Amerikanerna James "JJ" Miller, 34, och Chris McKnight, 26, är trötta när de klockan tolv möter upp i Borås- hallen. Kvällen innan var minst sagt speciell.

Underläge med tio poäng inför sista "quartern". Underläge med två poäng med tre sekunder kvar. Men seger när matchen var över.

- Jag kan inte minnas senast jag var med om ett avgörande på slutsignal, säger Chris McKnight, 26.

JJ Millers sena avgörande har gjort natten sömnlös för de båda amerikanerna.

- Jag var så uppe i varv att jag inte somnade förrän vid fyra, säger McKnight.

- Samma här. Jag tror jag lyckades somna vid halv fem, skrattar Miller.

De är inte ensamma om att vara uppe i varv. Det är basketfeber i Borås. Många drömmer om SM-guld. Miller tror att Borås har ett lag som kan gå hela vägen.

- Vi har en bra blandning av erfarna spelare och unga talanger. Men framför allt så handlar det om att vi är vänner allihop, både på och utanför planen. Det gör att vår kemi på planen blir mycket bättre, säger Miller.

- Den familjekänslan finns inte bara i laget utan i hela klubben. Från de i toppen ända ner till bollpojkarna. Precis som i alla familjer så är allt inte perfekt hela tiden. Men det är bra att kunde ha fighter och argumentationer och sedan lägga det bakom sig, säger McKnight.

Är det ovanligt att det är så?

- Ja, det är sällsynt. Jag har spelat i många klubbar i Europa och här är det definitivt den bästa sammanhållning jag upplevt. Atmosfären som finns runt laget här gör att spelare vill stanna kvar, säger Miller.

Det kan tyckas banalt att sammanhållningen ska spela så stor roll. Men faktum är att Borås Basket inför säsongen lyckats förlänga kontrakt med sju spelare. Däribland Chris McKnight och JJ Miller.

- För mig som har min fru och dotter hemma i USA den här säsongen var det otroligt viktigt med den här lagkänslan. Det blir ett skyddsnät när man har lagkamraterna runtomkring sig. Det i kombination med den korta säsongen i Sverige gentemot till exempel Italien och Frankrike gjorde att det var ett lätt val att stanna i Borås, säger Miller.

- Jag har ingen fru hemma, säger McKnight och lutar sig sedan mot bandaren och säger:

- Tjejer, tjejer, jag är singel!

Från 400 till 2 000 åskådare

Han skrattar innan han fortsätter:

- Men jag trodde aldrig att jag skulle vara här så länge när jag kom för fyra år sedan. Men vi har verkligen byggt något stort här. Inte bara på plan utan runtomkring också. För fyra år sedan var det runt 400 i hallen när vi spelade. Nu ligger vi strax under 2 000. Att få vara en del av den utvecklingen är väldigt spännande.

Borås Baskets starka inledning har inte bara gett topplacering i tabellen. Det har även resulterat i ett viktigt hemmastöd.

Senast mot Södertälje kom 2 400 personer till Boråshallen. Motståndare fruktar bortamatcher i Borås.

"Ger energi"

- Det är verkligen tryck i hallen när vi spelar nu. När jag känner det så får jag extra energi och jag är en spelare som eldar på ganska hårt så mina lagkamrater får energi av mig. Det blir en god spiral, säger McKnight.

Borås har bjudit på en underhållande basket under säsongsinledningen.

- Vi spelar oberäkneligt med många möjligheter framåt. Det gör att publiken tycker det är extra kul att se oss. Man vet aldrig vad som händer.

Ibland så vänder man och vinner när det är tre sekunder kvar till exempel, säger Miller och de båda faller ut i ett stort skratt. Innan Miller fortsätter:

- Precis innan vi gick in på kaféet här kom en man fram till mig och gratulerade till senaste segern och berättade att han skulle på nästa match.

Blev det mer efter att Elfsborg försvann från guldracet i allsvenskan?

- Nej, det tycker jag inte. Vi är vänner med spelarna där så det var snarare så att det blev mer drag när de vann förra året. Man visade liksom att lag från Borås kan vinna, säger Miller.

- Eftersom vi är vänner med Elfsborgsspelarna och folk ser oss tillsammans på stan så blir det som att hela stan sluter upp bakom båda. Man är stolt över Borås, säger McKnight.

"En avslappnad attityd här"

Chris McKnight och JJ Miller trivs inte bara i varandras och sina lagkamraters sällskap. Båda två har idel lovord om Sveriges regnigaste stad.

- Det är likt min hemstad Lancaster, Ohio. En liten mysig stad som ligger nära en större. Det är en väldigt avslappnad attityd här, precis som jag själv har, säger McKnight.

- Jag är lättillfredställd. Jag har varit runt i alla olika typer av städer i Europa. Det jag är ute efter är vänliga människor och det finns det gott om i Borås, säger Miller.

De tog olika väg till Borås. McKnight direkt från college via kontakter med tränaren Pat Ryan, eller "Coach Pat", som spelarna kallar honom. Miller kom till klubben efter att Mike Palm, som han tidigare spelat med i Sundsvall, tipsade om att klubben behövde en guard.

Men även om McKnight och Miller är stjärnor nu är man inte de namnkunnigaste amerikanerna som spelat i Borås - superstjärnan Erwin "Magic" Johnson har också varit där.

- Jag hade ingen koll på att Magic varit här innan jag kom. Jag trodde de skojade innan jag fick se bilden i hallen. Mina vänner hemma har svårt att tro mig när jag berättar det, säger McKnight.

- Jag visste det inte heller innan jag kom. Men efter det har jag fått se lite filmer på när han spelade här. Och han var Magic helt enkelt, säger Miller.