Michaela Meijer: "Det är inte jättelätt alla gånger" Foto: JOEL MARKLUNDMichaela Meijer: "Det är inte jättelätt alla gånger" Foto: JOEL MARKLUND
Michaela Meijer: "Det är inte jättelätt alla gånger" Foto: JOEL MARKLUND
Foto: NILS PETTER NILSSONFoto: NILS PETTER NILSSON
 Foto: NILS PETTER NILSSON
Foto: ANDREAS L ERIKSSONFoto: ANDREAS L ERIKSSON
 Foto: ANDREAS L ERIKSSON

"Är inte jättelätt
alla gånger..."

Publicerad

OS i Tokyo 2020 är det långsiktiga målet, inomhus-EM i Belgrad det kortsiktiga. 

Samtidigt kämpar Michaela Meijer, 23, med att få ekonomin att gå ihop. 

– Gör man det här för pengarna har man helt klart valt fel sport, säger hon. 

Stavhopparen från Mölndal kom på 17:e plats i OS i Rio de Janeiro i somras. Nu har hon lagt den tunga försäsongsträningen bakom sig och fokuserar på tekniken inför årets första tävling den 28 januari i Stockholm. 

– Det har varit skönt att få träna av sig lite och köra all in med riktig gristräning. Nu gäller det att bli bekväm i tävlandet och få tekniken att sitta. Annars känns formen helt okej, det gäller bara att få ihop all pusselbitar, säger Michaela Meijer. 

Har du satt upp något resultatmål i år? 

– Det har jag väl inte gjort ännu. Får se hur det känns när jag har börjat tävla, men det är klart att man alltid strävar efter att persa (toppnoteringen är 4,62). 

I början av mars väntar inomhus-EM i Belgrad. Kvalgränsen är tuff: 4,70, vilket är tangerat svenskt rekord (Angelica Bengtsson). 

– Det är för att det är direktfinal, alltså inget kval på själva EM. 

"Bor två i en liten etta"

Fixar du 4,70? 

– Om jag får allt att stämma är det absolut möjligt. Jag klarar det på träning då och då, men det behöver bli mer kontinuerligt. Det finns där, jag ska bara kunna plocka fram det självmant och inte bara råka få till det. 

Det är få friidrottare i Sverige som tjänar stora pengar på sin sport. Michaela Meijer, som vann SM-guld i fjol, drog in 167 000 under 2015, enligt Skatteverket. 

Hur får man det att gå runt? 

– Man bor snålt. Vi bor två stycken i en liten etta utanför Göteborg. Det är ingen dans på rosor, inte som att vara fotbollsspelare. Man får småsummor här och där, men det är inte jättelätt alla gånger. Det går runt, men du behöver ligga i toppen för att klara dig ordentligt. 

Hoppas på ökade intäkter

Ibland får hon startpengar och prestationsbaserade premier i tävlingar, sedan skjuter sponsorer, förbundet och SOK till. 

– Jag betalar inga resor själv, man försöker få arrangörerna att betala dem. Jag ska inte behöva ligga ute med pengar. Tidigare jobbade jag extra, men det funkar inte när jag reser så mycket. Tanken är väl att jag ska göra något mer framöver, plugga kanske. 

23-åringen är bara i början av sin karriär och hoppas på ökade intäkter framöver. …

– Jag klättrar fortfarande och känner att det är värt det även om jag inte tjänar så mycket i dag.

"Jag skiter i det"

Sportsliga framgångar kan dock ha en baksida. Inför OS valde en anonym person att lägga upp en sexistisk video på Michaela Meijer på nätet. Ett klipp som fokuserade på hennes kropp och som visats över två miljoner gånger. 

En snabb googling på hennes namn ger många träffar på ämnet. 

– Jo, så är det. Men jag håller mig borta från det och skiter i det. Det är ingen idé att lägga fokus på något jag inte kan påverka. Det är tråkigt att det ska ta fokus från idrottsprestationerna, men det är väl smällar man får ta, säger Meijer. 

Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag