Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Är det här lösningen på arenafrågan i Göteborg?

Scandinavium ska ersättas av ny multiarena enligt kommunpolitikernas nya förslag.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Arenafrågan har varit lång och problematisk i Göteborg.

Nu ser stadens politiker slutligen ut att ha hittat lösningen.

En ny multiarena med plats för minst 16 000 åskådare planeras i Scandinaviums område samtidigt som ett nytt badhus placeras norr om Valhallagatan.

– Vi har lyckats nå en bred politisk överenskommelse i den här viktiga frågan för göteborgarna, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

– Det är faktiskt en katastrof att vi river en så kulturhistoriskt värdefull byggnad, säger Karin Pleijel (MP) som motsätter sig förslaget.

I över tio år har arenafrågan gällande Scandinavium varit ett hett samtalsämne i Göteborg. För att nå upp i nivå med de bästa arenorna har det krävts en större renovering – eller ett nybygge.

Flera förslag och uppgörelser har spruckit, men nu ser det slutligen ut att finnas en lösning.

– Vi har lyckats få till en bred politisk överenskommelse vilket jag anser är väldigt viktigt för att få ett långsiktigt hållbart beslut som kan hålla även över mandatperioderna, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) och fortsätter:

– Vi har även haft väldigt bra samtal mellan partierna där jag upplever att det har funnits en väldigt stark vilja att komma överens.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M)
Foto: HENRIK JANSSON

Ny multiarena – för 16 000 åskådare

Sex partier har nu nått en överenskommelse. De partierna består av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Demokraterna. Sverigedemokraterna har inte varit inbjudna medan Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ har hoppat av.

Förslaget som partierna har kommit överens om innebär till att börja med ett huvudspår med en ny multiarena där förhoppningen är att den ska stå på plats i början av 2030-talet. Arenan byggs i det fallet på Scandinaviums tomt och planeras ha plats för minst 16 000 åskådare.

Ytterligare två spår som utreds som alternativ är att antingen bygga multiarenan på Valhallabadets tomt – eller att Scandinavium byggs om och uppgraderas med en modern standard. Alla tre spåren innebär en arena driven i kommunal regi.

– Göteborg är i dag en ledande evenemangsstad. Det är även viktigt för framtida generationer att vi kan fortsätta att vara det. Därav har vi beslutat oss för att bygga en ny arena, säger Axel Josefson (M).

Jonas Attenius (S).
Foto: Socialdemokraterna

Jonas Attenius (S) är nöjd med samtalen och resultatet.

– Den kanske viktigaste delen är att det här faktiskt blir av, att det faktiskt händer och att vi tar ett första steg. Det här är en stor investering. En investering för framtida generationers göteborgare, säger han och fortsätter:

– Också för att se Frölunda ta nya SM-guld i ett nytt och modernt Scandinavium. Men också för att se vem som efterträder Ola Salo i en framtida ny uppsättning av Jesus Christ Superstar.

Nytt centralbad: ”Extra allt”

Samtidigt ska ett nytt centralbad byggas norr om Valhallagatan, enligt förslaget. Det nya badhuset ska ersätta det befintliga Valhallabadet.

– Det handlar både om att kunna ersätta ett bad som har nått sin livslängd, men också att vi har helt nya behov här i Göteborg som gör att vi behöver ett nytt centralbad, säger Axel Josefson (M).

Daniel Bernmar (V).
Foto: ALICE VERNERSSON / PRESSBILD

Daniel Bernmar (V) berättar att det nya centralbadet kommer vara ett av de största i landet.

– Det blir ett nytt stadsbad som har ”extra allt”, säger han och fortsätter:

– Det har sedan länge funnits ett stort behov av fler bad- och simhallar i Göteborg, och mer utrymme för föreningslivet som finns där. Så det känns helt fantastiskt att få stå här i dag.

Det nya centralbadet kommer bland annat bestå av två stycken 50-metersbassänger, två stora undervisningsbassänger med höj- och sänkbar botten, en separerad hoppbassäng samt en läktare med 2 000 platser.

Fler bostadsrätter byggs

Kommunpolitikernas förslag innebär utöver en ny multiarena och ett nytt centralbad dessutom nya bostäder. Både bostadsrätter och hyresrätter där 20 procent av dem är studentboenden.

– Vi är överens om att det området som blir kvar norr om Valhallagatan ska användas till stadsutveckling. Det innebär att vi kommer bygga bostäder och verksamhetslokaler i det här området, säger Axel Josefson (M).

Jonas Attenius (S) fyller i. Han är nöjd med att det nya förslaget innebär fler kommunala hyresrätter.

– Vi har fått igenom fler kommunala hyresrätter, men också i en gestaltning som smälter in i det historiska Gårda, säger han och fortsätter:

– En annan del som har varit viktig för oss är placeringen, både av badet och arenan. Vi har hela tiden förespråkat en placering i befintligt område.

”Mer robust nu”

Genom åren har flera förslag tagits fram. Samtliga har spruckit. Inför det senaste valet togs ett liknande förslag fram som det allra senaste – vilket gick i stöpet kort efteråt.

De sex partierna har däremot höga förhoppningar om att det är annorlunda den här gången.

– Dels har alla partier fått en större förståelse för problematiken nu. Vi har också haft samtal som har pågått under en lång tid. Vi har haft ganska många utredningar i olika riktningar för att få fram ett så bra beslutsunderlag som möjligt, säger Axel Josefson (M) och fortsätter:

– Vi tar successivt steg framåt, vilket är viktigt att säga i det här sammanhanget. Det är inte så att vi står på ruta ett i dag. Utifrån det perspektivet tror jag att det finns bättre förutsättningar. Vi är flera partier och vi spänner över hela blockgränsskalan, vilket gör att det blir lite mer robust nu.

MP kritiserar

Ett av partierna som valt att dra sig ur samtalen är Miljöpartiet. De har via ett pressmeddelande kritiserat förslaget.

Deras förslag har varit att renovera och rusta upp Scandinavium samt att bevara Valhallabadet.

– Det är synd att partierna bakom arenauppgörelsen verkar sitta fast i en otidsenlig slit- och slängmentalitet. Renoverade arenor och bad hade sparat miljön och kunnat profilera Göteborg som en hållbar stad, säger Karin Pleijel (MP) i pressmeddelandet och fortsätter:

– Utredningar visar att det är fullt möjligt att bevara badet. Det är faktiskt en katastrof att vi river en så kulturhistoriskt värdefull byggnad.