Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anton Hysén kom ut – men berättade det inte för Glenn

Anton och Glenn Hysén under Let's dance 2014.
Foto: OLLE SPORRONG
Anton Hysén tillsammans med mamma Helena.
Foto: TOMMY HOLL / IBL
Anton Hysén, 27, kom ut som homosexuell 2011.
Foto: KANAL 5
”Jag är grymt stolt över att Anton gick ut och blev en hjälte för många som är i samma situation”, säger Glenn Hysén.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Fotbollsspelaren Anton Hysén blev en världskändis när han kom ut som homosexuell.

Men han berättade det inte direkt för pappa Glenn Hysén.

– Farsan fick reda på att jag var gay genom morsan, säger Anton Hysén i tv-serien "Hyséns".

Se utdrag från avsnittet i tv-spelaren!

"Var fan är alla andra?"

Den frågan ställde sig fotbollsspelaren Anton Hysén när han 2011 berättade i fotbollsmagasinet Offside att han var homosexuell. Nyheten slog ned som en bomb i Sverige och spred sig till bland annat England, Australien och USA.

– Jag trodde aldrig att det skulle bli så stort, säger Anton Hysén i tv-serien "Hyséns" som sänds i Kanal 5 och medger att hans kända efternamn hjälpte till att sprida historien:

– Det var skitbra att jag hette Hysén i efternamn för det visade att man kan komma från en stor fotbollsfamilj och det är ändå okej att spela fotboll och vara gay. Vem bryr sig?Men den som fick beskedet först inom den kända familjen var inte pappa Glenn, legendarisk försvarare i IFK Göteborg och Liverpool.

– Jag har inte direkt kommit ut för honom. Farsan fick reda på att jag var gay genom morsan. Jag har aldrig satt mig ner med honom och sagt: "jag är bög", säger Anton Hysén i programmet.

Glenn Hysén hyllar Anton: "Fantastiskt"

Glenn Hysén hyllar sin son som blivit en förebild för homosexuella idrottare.

– Jag är grymt stolt över att Anton gick ut och blev en hjälte för många som är i samma situation. Jag kan bara applådera och lyfta på hatten. Det är fantastiskt, säger fotbollsikonen och fortsätter:– Jag tror inte att det hade blivit någon skillnad om han hade kommit fram till mig och sagt: "du, jag är gay". Vadå? Det är ju inget märkvärdigt.

27-årige Anton Hysén har under sin karriär representerat Göteborgsklubbarna Häcken, Utsikten och Torslanda men har nu lagt elitsatsningen på hyllan.

– Idag spelar jag fotboll för att hålla i gång. Jag vill kunna leva och ha kul så att man kan göra andra saker också, säger han i "Hyséns".