Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Annelie skulle slå världsrekord – då slutade kroppen fungera

Foto: Roger Borgelid
Annelie Pompe under pressfotograferingen till SVT:s nya säsong av ”Mästarnas mästare”. Foto: Annelie Pompe
Annelie Pompe har bland annat bestigit Mount Everest. Foto: Annelie Pompe
Foto: Annelie Pompe
Foto: Annelie Pompe

Annelie Pompe, 37, siktade på världsrekordet 130 meter i djupdykning.

Sen svimmade hon under vattnet.

Nu berättar den bokaktuella äventyraren om den dramatiska händelsen, om att vara doldis i ”Mästarnas mästare” – och om vännen som gick bort på Mount Everest.

– Det var jättetragiskt och man fick sig en tankeställare. Men att sluta med det man älskar att göra… det fanns inte.

När kommande säsong av ”Mästarnas mästare” drar i gång finns det säkerligen ett namn som sticker ut bland alla fotbollsspelare, hockeyspelare och skidåkare.

Annelie Pompe, fridykare och bergsbestigare.

För ett par år sedan stod hon på toppen av djupdykningsvärlden då hon satte nytt världsrekord på hisnande 126 meter. 

– Det var en sådan kick, en fantastisk upplevelse. Sen har det tyvärr blivit slaget och jag har försökt ta tillbaka det flera gånger, men har misslyckats. 

Annelie Pompe svimmade under världsrekordförsöket på 130 meter och fick räddas av säkerhetsdykare. Foto: TV4
TV4

– En gång svimmade jag på vägen upp. Bergen har ställt till det lite för dykningen också, det är kallt och lungorna tar stryk, det är inte så snällt mot luftrören, säger hon.

Ett av rekordförsöken på 130 meter hade kunnat sluta riktigt illa. Någonting hände då Annelie Pompe nått botten och hon vred på något sätt till lungorna. Med 20 meter upp till ytan tappade hon kontrollen över sin kropp.

Hon svimmade.

Släpper bok – om att andas

Rekordförsöket filmades och det ser minst sagt dramatiskt ut då fridykaren svimmar av och får föras upp till ytan av säkerhetsdykare. 

Annelie Pompe minns ingenting av det som hände innan säkerhetsdykarna väckte henne ovanför ytan.

– Det ser nog värre ut utifrån, när man inte vet vad som hände. Men har man bra folk omkring sig, som kan ta hand om en, så är det lugnt. Jag hade kanske 20 meter kvar upp till ytan då jag svimmade av. Inifrån är det bara som att man drömmer. Det var ingen skräckupplevelse på det sättet, säger Annelie Pompe.

Annelie Pompes nya bok ”En äventyrares guide till inre lugn genom mental träning, mindfulness och bättre andning”

Hennes rekord på att hålla andan är sex minuter.

Nu släpper hon en bok om att... andas.

– Min träning med andningen har nog stått för 50 procent av mina framgångar. Jag kan hålla andan i sex minuter och många tror ju att det beror på att jag är bra på att hålla andan, när det egentligen handlar om att jag är bra på att andas på rätt sätt. Det är en förutsättning för att kunna dyka djupt, säger hon.

Och fortsätter:

– Det är en så himla enkel grej. Folk är inte lika bra på att andas i dag som för, säg, 50 år sen och det är mycket stressrelaterat. Boken riktar sig till alla som har lite för mycket stress i sina liv. Om man inte hinner återhämta sig och inte hinner stanna upp och fundera över vart man är på väg, så kanske livet inte blir som man tänkt sig. Man behöver bara lite guidning.

Vännen dog på Mount Everest

Inom bergsbestigningen har hon nått så högt man kan nå på den här planeten: toppen av Mount Everest.

Berget som tog hennes vän och träningskollegas liv.

– Det var jättetragiskt. Speciellt med tanke på at det var en nära vän. Man får en tankeställare. Men att sluta med det man älskar att göra… det fanns inte. Då blir man ingen bra person, säger Pompe.

I mars är det premiär för SVT:s ”Mästarnas mästare”. Där tävlar Annelie Pompe med namn som Henrik Larsson, Anders Södergren, Kim Martin och Staffan Olsson.

– Det var hur kul som helst under inspelningen. Vi hade väldigt roligt och hittade varandra direkt. Det kändes inte så mycket att man tävlade mot varandra, säger hon och avslutar:

– Jag är väl lite doldisen i gruppen. Det ska bli jättekul att visa upp mina sporter för svenska folket. Jag tror att många har en fördom om att extremsporter måste vara väldigt hårt. Extremt, helt enkelt. Men så är det ju inte. Vem som helst kan lära sig att hålla andan och dyka och bergsbestigning… man kan börja med små berg. Ta ner det på sin egen nivå och då är det underbart. Det är helt fantastiskt roligt och en naturupplevelse.