KäNNER IGEN SIG. KFF:s Tobias Eriksson gick också nyligen ut och berättade om sitt spelmissbruk. Han är imponerad av Gerzic - och tror att fotbollsspelare är särskilt utsatta. "Den största boven är all fritid man har. Du har tid att sätta dig in i spel och analyser", säger han.. Foto: BILDBYRÅN Foto: Krister Andersson
KäNNER IGEN SIG. KFF:s Tobias Eriksson gick också nyligen ut och berättade om sitt spelmissbruk. Han är imponerad av Gerzic - och tror att fotbollsspelare är särskilt utsatta. "Den största boven är all fritid man har. Du har tid att sätta dig in i spel och analyser", säger han.. Foto: BILDBYRÅN Foto: Krister Andersson

"Mycket snack om det i ett omklädningsrum"

Publicerad

Nordin Gerzic väljer att berätta om sitt spelberoende.

Kalmar FF:s mittfältare Tobias Eriksson gjorde nyligen detsamma - och han tror att spelkulturen inom fotbollen är större än många tror.

- Det är mer regel än undantag att man spelar och det är väldigt mycket snack om det i ett omklädningsrum, säger Eriksson.

I mitten av maj, i en intervju i Barometern, gick Tobias Eriksson ut och berättade om sitt spelmissbruk. Nu i efterhand säger Eriksson att beslutet har fört honom i en positiv riktning, och han tycker det är starkt av Nordin Gerzic att kliva fram.

- Det är väldigt starkt. Jag vet inget om hans situation men jag vet att de första samtalen man har med anhöriga är extremt jobbiga. Jag gruvade mig för det länge för jag visste inte hur de skulle reagera. Skulle de vända mig ryggen? Det är sådana tankar man här.

- Men när man väl tagit steget och haft de där samtalen - då känns det mycket bättre redan efter några timmar.

- Så var det för mig i alla fall, säger Eriksson, som menar att kulturen med spel och betting finns i de flesta allsvenska lagen.

- Det är mer regel än undantag att man spelar och det är väldigt mycket snack om det i ett omklädningsrum. Om V75 och oddset och annat.

- Men den största boven är all fritid man har som heltidsanställd fotbollsspelare. Du har extremt mycket fritid och du har tid att sätta dig in i spelandet, analysera och ta del av det stora spelutbudet som finns. Det blir på ett helt annat sätt än om du har ett nio till fem-jobb.

Mild: "Starkt av Nordin"

I intervjun med Kvällsposten tackar Nordin Gerzic IFK Göteborgs tidigare sportchef Håkan Mild för hjälpen han fick.

Mild säger själv att det är Gerzic som stått för den stora bedriften.

- Jag tycker att det var jäkligt starkt gjort av Nordin. Det är han som ska ha klappen på axeln, säger han.

När Nordin Gerzic valde att berätta för Håkan Mild om sitt missbruk hade sportchefen redan märkt att det var något som inte var "helt hundra" med mittfältaren.

- Man lever ju med de här killarna hela tiden. Som sportchef kan jag stå vid sidan och se hur en människa mår, man ser över tid om det är någon som har en dålig dag eller om det är över en lite längre period. Men jag märkte att det var något.

Tror du att det har påverkat honom på planen?

- Ja, det gör det ju. Om man har problem så är fotbollen en frizon någonstans, man får bara gå ut och köra. Men ska du vara riktigt bra och hela tiden få ut max som elitidrottare så behöver du ha så mycket energi och vara i så mycket harmoni som möjligt.

Vad säger du om att han går ut offentligt nu?

- Alla är olika och jag tror att Nordin vill få bort det. Han vill inte att det ska komma ut bakvägen. Nej, det är starkt gjort.

Behandlingsprogram saknas

Magnus Erlingmark, generalsekreterare för svenska fotbollspelarnas intresseorganisation Spelarföreningen, tror att spelmissbruk kan vara ett vanligt problem i elitfotbollen, men Spelarföreningen har inget program för att hjälpa spelare som hamnar i problem med spelberoende.

- Det vi har jobbat aktivt med och informerat spelarna med är det här med matchfixning och den problematiken, att inte spela på egna matcher, säger Erlingmark.

Jimmy Svensson rådgivare på Spel-beroendes riksförbund i Göteborg, ger Erlingmark stöd i teorin att mörkertalet kan vara stort.

- Någonstans har vi märkt att det inte alls är ovanligt att sportprofiler spelar. Det finns någon kultur där. Det finns både tid och pengar hos de som spelar lite högre upp. Det är ett ganska enkelt missbruk jämfört med andra. Du kan komma till träningarna utan att det där stinker om dig, säger han.

Svensson hyllar Gerzic beslut att tala öppet om det.

- Det är så fantastiskt att det här uppdagas och kommer upp i ljuset. Jag är jätteglad att han har valt att gå ut med det här.

- Det kommer garanterat att hjälpa.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag