Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gerzic om missbruket: "Spelat bort miljoner"

Foto: Anders Ylander
Foto: Anders Ylander
Foto: Anders Ylander
Foto: Marcus Ericsson
Foto: Carl Sandin

GÖTEBORG. Nordin Gerzic är en av allsvenskans största stjärnor.

Nu väljer han att avslöja sitt livs jobbigaste hemlighet.

Gerzic har varit spelmissbrukare i flera år. Han berättar för första gången i SPORT-Expressen om sin sjukdom för att förebygga att andra drabbas av samma helvete. Beroendet har förstört hans karriär i IFK Göteborg.

– Jag har spelat bort flera miljoner, säger Gerzic.

”Jag har ljugit i flera år. Jag är så trött på att ljuga."

Nordin Gerzic sitter på Posthotellet

i centrala Göteborg. Han har bestämt sig för att berätta om en sjukdom han hållit hemlig för omvärlden i flera år. Den har förstört hans fotbollskarriär i IFK Göteborg och landslaget. Den har skadat hans relationer med vänner och familj. Bara en handfull människor har känt till vad han plågats av.

Men nu har Nordin Gerzic bestämt sig för att han är trött på lögnerna.

– Jag är spelmissbrukare. Jag ska vara helt ärlig, jag har haft en jävla massa tur som överhuvudtaget har några pengar kvar.

– Jag har spelat bort flera miljoner.

Det är Nordin Gerzic själv som valt att berätta.

Han ville prata om sitt missbruk för att hjälpa andra, men också för att hjälpa sig själv. När han börjar berätta är det som han inte kan sluta prata om sitt helvete. Det väller ur honom berättelser om svek, förnedring och skam. För varje ny berättelse känner han sig mer lättad.

Han får sedan en tid tillbaka hjälp av beroendeterapeuter och har varit spelfri i snart två månader. De pratar varje dag.

Vill hjälpa andra spelmissbrukare

Genom att berätta för hela Sverige nu hoppas han hjälpa andra med liknande problem.

– Kan jag bara hjälpa en enda person med min historia är jag lycklig, säger Gerzic.

Han hoppas också att det ska underlätta hans egen vård.


Foto: Foto: Anders Ylander

– Jag måste stänga så många dörrar som möjligt så att jag inte tänker på spel. Det gäller att ta till så många verktyg som möjligt för att inte vilja spela.

– Nu när jag går ut med det här medialt kommer jag inte kunna spela igen. Var ska jag kunna spela efter det här? Det här hjälper mig.

Vi sitter bara fem minuter från Gamla Ullevi, IFK Göteborgs hemmaplan. Det var när Gerzic flyttade till storklubben, från Örebro 2012, som han fick allvarliga problem med spelmissbruk.  

– Det eskalerade när jag kom till Göteborg. Jag satt hela dagarna framför datorn. Vissa dagar kunde jag vinna 150 000 kronor, men jag var ju inte glad för att jag vann utan för att pengarna innebar att jag kunde spela längre, i fem timmar till.

– Jag såg inte ens siffrorna. Jag blev bara arg för förluster när jag inte hade fler pengar att spela för.

Vad gjorde du när pengarna tog slut?

– Det var ren ångest! Jag kollade igenom telefonboken och tänkte ”Vem kan låna ut 30 000 kronor?”. Man tänker ”Kan jag ta ett sms-lån?” Jag har aldrig varit alkoholist eller knarkare, men jag tror spelberoende är ännu värre för om du är knarkare eller alkoholist märker folk det på dig, men som spelberoende kommer du undan med det. Jag vet inte ens om jag kan förklara det, men du lär dig dessutom att dölja ditt spelberoende extremt bra.

– Du hittar på lögner för folk. Så fort någon nämnde mitt spelande kunde jag bara säga saker som: ”Jag köpte en Ferrari i går”. Alla visste att det var en lögn, men det innebar att man kom bort från att spelberoendet var samtalsämnet.

– Vi fotbollsspelare tjänar dessutom bra pengar så när jag fick problem med pengar så kunde jag alltid låna från vänner och lagkamrater eftersom de litade på mig. Jag kunde bara hitta på att jag tappat bort bankomatkortet.

Tog sms-lån i sambons namn

– Folk litade på mig för de visste att jag tjänar mycket pengar. Men jag lånade aldrig stora belopp. Jag lånade bara för att överleva. I början hade jag problem med hyran, var sen och sådär, men sedan fick jag hjälp av min flickvän med att åtminstone alltid betala hyran.

– Jag hade skulder till banker, jag tog sms-lån och sådant. Under en halvårs-period under Blåvitt-tiden hade jag 80 000 i räkningar varje månad.

Gerzic insåg att han behövde hjälp när flickvännen lämnade honom. De blev tillsammans åtta månader innan flytten till IFK.

– Hon har varit med om så mycket skit. Det värsta jag gjort för att få pengar är att ta sms-lån i min sambos namn utan att hon visste om det.

Varför tog du sms-lån i din sambos namn?

– Jag fick inte ta fler i mitt eget namn. Du får bara ha en skuld åt gången på varje ställe. Räntan var sjuk, 80 procent. Du lånar 5 000 kronor och ska lämna tillbaka 8 000 kronor.


Foto: Foto: Anders Ylander

3 000 kronor ränta på en månad. När jag fick min deklaration vågade jag inte ens öppna den. Jag hade förlorat så mycket pengar och skämdes så inåt helvete.

– Jag gjorde sjuka grejer. Som att varje morgon springa och hämta posten innan min sambo för att hon inte skulle se vissa räkningar. Jag satt och spelade under henne födelsedag. Vi hälsade på hennes föräldrar, men det enda jag gjorde hela helgen var att spela på datorn. De fick inte ens se mig. Hon försökte verkligen hjälpa mig för hon tyckte om mig så mycket, för när jag väl inte spelade var jag en bra pojkvän, men när jag kom in på spel var jag inte närvarande.

”Spelar ingen roll vad någon säger”

Det gör ont att tänka på hur han sårat henne.

– Jag kunde säga till henne att dra åt helvete, bara för att bli av med henne så att jag kunde få spela. Hon blev asledsen och gick och jag tänkte bara: ”Perfekt, nu kan jag spela”. Jag menade inte vad jag sa utan gjorde det enbart för att få spela. Till sist sa hon: ”Du är fortfarande världens underbaraste kille, men när du spelar är du inte dig själv och varför ska jag leva med en människa som inte är du. Jag är inte kär i dig som du är nu. Det här är inte du? Varför sover jag därinne med dig, när det inte är du? Det är lika bra att du drar! ”

De separerade.

– När det väl bröts upp med min sambo så var jag mer glad än ledsen. För hennes skull, för att hon hade tagit sig ur det. Jag tänkte först på om jag skulle försöka få tillbaka henne. Men nej, varför? Vad ska jag säga till henne? Ska jag lova att bli bättre? Jag har redan gjort det tusen gånger. Jag har drogberoende kompisar som sagt samma sak till mig, och jag tror inte på det. Man kan sitta och säga vad fan som helst, men det är din handling som spelar roll.

Han tystnar.

– Det spelar ingen roll vad någon säger till dig när du är spelberoende. Jag har fått mycket skit från min mamma och min bror. Mamma har sagt saker som jag kan ligga och gråta över, men spelberoendet är så starkt att det inte spelar någon roll att du gråtit i en halvtimme, för du sätter ändå på datorn och spelar. Det som sagts bara försvinner. Allt jag har gjort mot henne är det som smärtar mest.

Spelet gick före mat och kläder

Gerzic tystnar.

– Vill du veta en sanning? Jag sket i att köpa kläder för att kunna spela. Så illa var det. Jag skulle kunna vara utan mat, men inte spel. Jag kunde gå på stan och åka hem till Olskroken där jag bor och mindes inte hur jag kommit hem för jag tänkte bara på spel och vilka matcher jag skulle spela på. Jag var som en zombie. Om det fanns något att gifta sig med så skulle jag gifta mig med spelandet före allt annat

i världen. Jag skulle ha gift mig med en Jack Vegas-maskin om jag kunde. Du fick ta allt ifrån mig men rör inte mitt spel.

Det måste ha påverkat fotbollen?

– Ja, det första jag gjorde när jag vaknade på morgonen var att kolla: ”Vad ska jag spela på i dag” och det sista jag gjorde innan jag gick och la mig var att tänka: ”Vad ska jag spela på i morgon”. Jag kunde tänka på spel i halvtid under matcher.

Har du tänkt på spel under matcher?

– Ja, det har hänt. Det påverkade fotbollen.


Foto: Foto: Anders Ylander

– Ett tag tog spelberoendet över så mycket att jag satt inför matcherna och sa till mig själv: ”Kom igen Nordin, tänk inte på det där, ladda för matchen nu istället”. Jag la all min energi på att vara taggad inför matchen, men det gick inte! Jag hade inte den naturliga hungern kvar. Nu när jag tagit mig ur det, när jag lärt mig hantera beroendet, har jag fått tillbaka hungern. Det är därför fotbollen går bättre nu igen.

När du spelade på odds, spelade du någonsin på egna matcher?

– Nej, aldrig! Jag hade favoritligor, engelska andraligan, tyska andra-ligan, många andraligor, men till slut spelade man på vad som helst, matcher man inte ens visste vad det var.

Svenska matcher, allsvenskan. Sådant du hade extra bra koll på?

– Jaja, men du kollar ju inte hur bra lagen är för du är helt förblindad av odds.

Vad är anledningen till att det eskalerade i Göteborg?

– Sanningen är väl att jag lämnade tryggheten hemma i Örebro och det gick inte så bra. Jag mådde bara allmänt dåligt. När min farsa dog, året innan, på sommaren, fick jag aldrig sörja det. Det var fotboll hela tiden. Så kom jag med i landslaget efter säsongens slut, men efter det tappade jag det bara. Jag började må jättedåligt.

– Då kom sorgen. Då började jag spela eftersom det gjorde att jag tänkte mindre på min sorg och då eskalerade spelet. Jag har alltid varit spelare, men det var då som beroendet växte fram.

Pappan dog efter sjukhusfel

Hur hanterade du hans bortgång?

– Min pappa dog på ett väldigt konstigt sätt. Han hade strupcancer, och hade varit på vårdcentralen flera gånger och klagat utan att de upptäckte det. En dag vaknade han upp med en rejäl svullnad på halsen och då insåg läkarna att han hade cancer.

– Han opererades och behandlades ett par gånger, fick äta genom en slang i näsan och blev sedan friskförklarad. Allt var frid och fröjd då, fram till att han började må dåligt under en familjemiddag.

– Helt plötsligt började han spy upp väldigt mycket blod. Det var blod överallt i lägenheten. Efteråt fick vi reda på att de skurit honom i halspulsådern av misstag under en operation och blod hade samlats i hans mage. Jag var inte hemma under middagen, och när jag kom dit såg det ut som att någon hade blivit mördad.

Han tystnar för att samla sig.


Foto: Foto: Anders Ylander

– När vi åkte till sjukhuset så menade läkarna att de hade allt under kontroll och dagen därpå blev han opererad på nytt. På natten när jag vakade vid hans säng märkte jag att han blev konstig och okontaktbar. Jag kallade på hjälp men fick beskedet att det inte var något fel. Jag trodde inte riktigt på det och blev irriterad. I stället ringde jag till min farbror, inte mamma, och bad honom komma. Precis när min farbror kom in i rummet så klev det in flera läkare och menade att pappa måste köras till Uppsala. De hade tydligen täppt igen fel och stoppat blodflödet till hjärnan.

Nordins pappa fördes akut till Uppsala sjukhus.

– Jag fick ringa en polare som körde mig efter ambulansen. Väl där så fick vi inga raka svar utan de snackade bara skit. Jag märkte på pappa att det inte går, han svarade ju inte på något. Kort efter kom läkarna fram till att det inte fanns något de kunde göra.

Som värst första året i IFK

Nordin kunde inte hantera sorgen. Han erbjöds ingen hjälp på sjukhuset.

– Det var nog det som gjorde att allt eskalerade.

Hur mycket klandrar du sjukhuset för din pappas död?

– Jättemycket. Jag kan vara helt ärlig och säga att det var tur att jag hade fotbollen. Jag vet inte vad jag hade gjort annars. I det där läget var det inte långt ifrån att jag skulle tappa allt. Han krigade mot cancern och blev frisk för att sen gå bort på grund av en läkarmiss.

Efter pappans död gjorde sjukhuset en Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen riktade kritik mot sjukhuset och anmärkte på brister, men beslutade att de insatser som sjukhuset själv föreslagit var tillräckliga för att ytterligare åtgärder inte skulle krävas.

Sorgen gjorde att Nordin sjönk allt djupare in i missbruket. Det påverkade hans fotboll.

Kommer du ihåg någon specifik match när spelberoendet påverkade matcherna?

– Framförallt hela första året i Göteborg, då mådde jag som värst. Jag var inte i skick för någonting.

Hur påverkade missbruket dina insatser på fotbollsplanen?

– Man blir paranoid. Man vill verkligen inte att det ska komma ut. Rädslan för att misslyckas och att någon ska fatta varför det går dåligt växer. Det skapas en ond cirkel. Jag kunde spela en hel match utan att slå en enda passning rätt. Jag ville bara slänga skorna i papperskorgen och bara dra. Men sen drog jag hem och började spela och då var allt glömt.

Märkte någon i IFK Göteborg att du var spelberoende?

– Jag berättade det för sportchefen Håkan Mild förra sommaren i samband med att jag gick till Örebro. Jag sa: ”Så här ligger det till Håkan”.

Varför berättade du det?

– Jag mådde dåligt och det kändes som att jag inte hade någon utväg. Tjejen sa åt mig att om jag inte tog hjälp skulle hon lämna mig. Vi hade varit tillsammans i tre år och hon hade gjort allt för mig. Jag har inte ett ont ord att säga om Håkan. Han är fantastisk på alla sätt och vis. Han fattade allvaret. Klubben skötte det bra. Jag fick professionell hjälp.

Fick andra i klubben automatiskt reda på det då?

– Nej, Stahre (IFK Göteborgs tränare, reds anm) visste om det. Håkan frågade om det var okej att han sa det till Stahre. Jag tänkte att det var okej för jag ville stänga några dörrar till spelandet. Jag har berättat för några spelare i IFK som jag är tajt med också, Hannes Stiller och John (Alvbåge).

Gerzic tystnar. Gång på gång under samtalet återkommer han till samma fras. ”Shit, alltså, det är så sjukt. Om du inte är missbrukare själv förstår du inte fullt ut”.

Stryktipsraden gav återfall

Gerzic drabbades av ett återfall efter fyra månaders behandling. Det räckte med en stryktipsrad för att hans liv skulle förvandlas till en mardröm igen.

– Fyra månader efter att jag fått professionell hjälp la jag en stryktipsetlapp på 256 kronor, vad fan är det när jag spelat för 400 000 om dagen, men direkt på en sekund förvandlades hela min värld till spel igen. Sedan var det god natt.

– Jag sårade så mycket folk under den tiden. Som exempel, jag har en lillasyster, när man tjänar så mycket pengar och inte bor i samma stad vill man gärna köpa något till henne, men jag spelade hellre bort pengarna än att köpa ett par skor till henne. Jag kan inte ens förklara hur dåligt jag mådde. Fy fan.

”Alla kan bli missbrukare”


Foto: Foto: Anders Ylander

Nu har Gerzic fått ordning på sitt liv. Han får hjälp av ett behandlingshem och beroendeterapeuten Hasse Arvidsson.

– Man sitter och snackar och hjälper andra när man hjälper sig själv. Det är sjukt hur snabbt det kan vända när man tar det där steget mentalt och inser att man inte kommer kunna spela mer igen. Det är därför jag kan gå till er med öppet hjärta och berätta precis allt!

Du har varit en av allsvenskans bäst betalda spelare med en månadslön långt över 100 000 kronor. Från 2007 då du kom till allsvenskan till 2013 då du började behandlingen, hur mycket av de pengarna är kvar?

– Lägenheten jag precis sålt och det som ligger i pensionsförsäkringar, inget annat. Men en större del av pengarna har i och för sig legat i just pensionsförsäkringar. Lönerna jag fått är borta. Jag har tjänat mycket pengar som jag slängt bort. Jag har slängt bort en hel del miljoner. Men det som jag har förlorat uppfattar jag nu som att jag har betalat för att bli frisk.

Hur vanligt är det med spelmissbruk inom fotbollen?

– Jag har hört miljoner historier om fotboll- och hockeyspelare, allt möjligt, jag tror det är extremt vanligt. Det som hände i Landskrona i fjol är ingen tillfällighet.

På tal om spelskandalen i Landskrona: Var du rädd det skulle gå snack om att du varit involverad i liknande saker?

– Nej, sådana grejer skulle aldrig, aldrig, få ske. Jag skulle aldrig göra något som på något sätt skulle äventyra min värdegrund. Jag älskar fotbollen som den är och hatar folk som gör sådant. Jag har gjort mycket dumt som ung, men på äldre dagar har jag inte gjort något olagligt överhuvudtaget.

Vilket råd skulle du ge unga som spelar för mycket?

– Prata med folk. Gå till ett beroendecenter och lyssna på hur folk haft det. Det är omöjligt att klara själv, du måste ha hjälp. Du möter folk som varit goda för 100 miljoner och lever på socialen i dag. Man känner igen så mycket, hur de behandlat vänner och familj. Man får sådan ångest. När du är 18 tror du att du är för smart för att bli spelmissbrukare, men det är du inte. Alla kan bli missbrukare.

Har fått tillbaka livsglädjen

Vi har pratat i över fyra timmar. Gerzic stirrar på väggen framför honom.

– Ska jag vara helt ärlig tänker jag inte på pengarna jag förlorat. Jag är bara glad att jag mår bra igen. Jag ser att den där väggen där är grå. Jag ser att väggen är av sten. Jag har fått tillbaka livet. Jag går runt och skrattar, det har jag inte gjort på riktigt på fyra år. Jag har bara lurat folk att jag mått bra, fast innerst inne har jag mått skit. Det här är första gången på hur många år som helst som jag kan säga att jag mår bra.


Foto: Foto: Anders Ylander

”Jag kommer aldrig spela igen”

Gerzic har börjat umgås med sin ex-sambo igen. Hon vet att han gör intervjun och att han pratar öppenhjärtigt om deras förhållande.

– Hon var ju kär i en annan person, men nu ser hon den gamle Nordin igen. Jag säger inte att vi kommer bli tillsammans igen, men det är inte omöjligt. Trots att jag gjort så mycket skit. Nu pratar vi som vi aldrig gjort innan. Vi kan gå promenader i två timmar. Eller prata i telefon i en och en halv timme.

Hur ser du på framtiden?

– Jag är bara så glad och lycklig att jag tagit mig ur den här gropen. Att kunna titta upp och se världen. Mitt mål är att hjälpa andra som har samma problem. Hade jag inte kunnat ta mig ur det här hade det kunnat sluta illa, jag hade kunnat bli hemlös.

– Nu vet jag att jag aldrig kommer kunna spela igen. Jag vill inte spela igen. För satsar jag en hundring på oddset om tio år kommer jag vara helt körd. Jag vet det.

Andra idrottare som berättat om sitt spelmissbruk

Tobias Eriksson. Mittfältaren i Kalmar FF gick nyligen ut och berättade om sitt spelmissbruk i en intervju med Barometern.
– Det har varit en jäkligt jobbig tid. Jag har ljugit och valt att dölja det för min omgivning, sa han.


Jan-Ove Waldner.

I en öppenhjärtig intervju med SPORT–Expressen avslöjade pingisens störste att han vissa dagar spelade bort så mycket som 30 000 kronor.
– Jag har mått väldigt dåligt många gånger, förklarade han.


Tony Flygare.

I sin bok "En gång var jag större än Zlatan" berättar den tidigare Malmö FF-talangen om sin jobbiga tid när fotbollskarriären var över. "Jag var spelmissbrukare och hade spelat bort alla pengar och skämdes för att be anhöriga om hjälp. Utvägen blev ibland att panta flaskor och burkar. Jag fick ihop någon hundralapp per kväll och kunde köpa mig något att äta. Ibland blev det en falafel, ibland en kebab, ibland en hamburgare på McDonald's. Ibland räckte pengarna bara till en franska och en Coca-Cola på Ica."

Nordin Gerzic är 30 år gammal

Född:
9 november 1983
Längd:
175 cm
Vikt:
76 kg
Moderklubb:
Eskilstuna City FK
A-lagsmatcher & mål i IFK:
56 matcher, 5 mål
Allsvenska matcher & mål i IFK:
34 matcher, 2 mål

Klubbar:

Eskilstuna City FK, Rynninge IK, Örebro SK, IFK Göteborg.


Karriär
Kom till Örebro 2003, men lånades ut till Rynninge IK. 2007 skrev han på för ÖSK. Det året blev det åtta inhopp i allsvenskan. Året efter var han ordinarie och sedan dess en nyckelspelare i ÖSK. 2012 värvades han till IFK Göteborg för runt sju miljoner kronor, men hade svårt att ta en plats och det blev bara 12 matcher från start. Året efter gick det ännu tyngre och han lånades tillbakat till Örebro SK. Återvände till Blåvitt inför årets säsong, men innan den startade lånades han tillbaka till ÖSK där han varit ordinarie under vårsäsongen.