En granskning av Sportbladet visar en lång rad mystiska omständigheter om Alieu Darbos påstådda proffskarriär i Europa och Nordafrika.
En granskning av Sportbladet visar en lång rad mystiska omständigheter om Alieu Darbos påstådda proffskarriär i Europa och Nordafrika.

Anklagelsen: Bluffade sig till proffskarriär

Publicerad

Alieu Darbo, 24, från Angered har haft en karriär som fotbollsspelare i flera europeiska och nordafrikanska länder.

Men en granskning från Sportbladet sägs visa att delar av karriären kan vara byggd på bluffmejl, påhittade referenser och fejkade miljonlöften.

Själv nekar Alieu Darbo till anklagelserna.

Alieu Darbo från Angered lämnade sommaren 2009 Örgryte för att bli ungdomsproffs i Le Mans sedan den franska klubben upptäckt honom på Gothia Cup. Sportbladet avslöjar nu ett stort antal uppseendeväckande och kontroversiella omständigheter under hans karriär.

Enligt granskningen har flera av klubbytena och affärerna föregåtts av falska rekommendationsmejl från bland annat Bayern Münchens tidigare chefsscout Björn Andersson, videofilmer som påstås ha visat en helt annan spelare än Alieu Darbo och påstådda, fejkade miljonlöften.

Alieu Darbo, som i unga år tillhörde Gunnilse och Öis, spelade en gång i U17-VM med Gambia. Enligt Sportbladets sammanställning har han tillhört, eller påstås ha tillhört, klubbar i bland annat Italien, Kroatien, Spanien, Norge, Algeriet och Malta.

Lurades av mejl

Sommaren 2014 skrev Alieu Darbo på för italienska Crotone, men kontraktet bröts omgående. Sportbladet skriver att också deras klubbledning lurades av falska mejl och videor medan Alieu Darbo vidhåller att det var han som lämnade Italien efter att ha utsatts för en rasistattack. Darbo ska även ha varit på väg att skriva på för Paok Thessaloniki i en övergång som också Borussia Dortmund var involverade i. Men den grekiska klubben drog sig ur sedan mejlet från tyskarnas sportchef Michael Zorc – där han lovade Paok ekonomisk ersättning för att utveckla Darbo – visat sig inte vara sant. Alieu Darbos flygbiljetter sägs vara ett av bevisen för att förhandlingen i Grekland ägt rum.

På flera av de filmer som skickats till klubbar uppges den franska spelaren Paul-Georges Ntep synas, inte Alieu Darbo. Flera framstående fotbollsprofiler vittnar för Sportbladet om oegentligheter kring Alieu Darbo. GT har pratat med Carl Fhager, advokat, fotbollsrådgivare och tidigare sportchef i Häcken, som menar sig ha sett ett av de falska mejl där Björn Andersson påstås rekommendera Darbo.

– Jag känner inte spelaren, men jag har fått många samtal om honom. I den rollen jag har ringer folk när de har problem eller undrar saker som är konstiga. Jag har varnat dem. Det här är makalöst fräckt, säger Carl Fhager.

Advokaten och rådgivaren Carl Fhager säger sig ha varnat klubbar för Aliou Darbo.Foto: CARL SANDIN

Darbo slår ifrån sig

Alieu Darbo själv säger att anklagelserna mot honom inte stämmer och att han anmält Aftonbladet för förtal. GT har genom åren skrivit om honom och har under tisdagen varit i kontakt med Darbo angående uppgifterna om bluffmejl och påhittade referenser.

Du sa i en intervju med GT i februari 2014 att du var klar för spanska Teneriffa. Stämmer det?

– Jag var klar för Teneriffa och de betalade lönen, men jag spelade för deras farmarklubb som heter El Cotillo. Jag spelade varje match där i sex månader och har till och med bilder från det. Sedan bestämde Teneriffa att jag inte skulle fortsätta där, säger Alieu Darbo.

I ett mejl till GT hälsar Carmen Nieves Pérez Pérez som jobbar på klubben CD Tenerife att hon inte hittat Alieu Darbo i föreningens databas.

I en intervju i september samma år sa du till GT att du blev klar för Levante, också det i Spanien?

– Levantes B-lag, ja. Jag var där i fem månader. De sa till mig att jag gjort det bra i B-laget, men att det är få svårt att spela i A-laget för att det var mycket konkurrens. Att det var bättre att jag gick till en annan liga. Så jag gick till den maltesiska högstaligan, säger Alieu Darbo.

Innan det hade du varit i Dinamo Zagreb. I en intervju med oss i september 2013 säger du att Dinamo förlängde ditt kontrakt, men att det sedan bröts av dig på grund av utebliven lön. Uppgifter i kroatisk press och i Sportbladet pekar mot att kontraktet bröts av klubben då de anser sig ha blivit blåsta?

– Försäsongen gick bra. De sa att vi har skrivit på ett treårskontrakt med mig, men ville förlänga till fem år. Okej, sa jag. Sedan blev jag skadad i knäet. De gick ut och sa att jag inte kunde återhämta mig, så att de var tvungna att låta mig gå. De sa att knäskadan var för allvarlig, det gick de själva ut i media och sa.

Tränade med svensken

Men du sa till oss att det bröts av dig på grund av utebliven lön?

– Jag fick inte lön på slutet för att jag var skadad och då var det bara att försöka avbryta och bli frisk igen för att spela. Det var så jag menade.

Du påstår i en intervju med oss i augusti 2011 att du ska träffa tre engelska klubbar. Det har ju senare visat sig att internationell media skrivit att du varit klar för Wigan, medan den engelska klubben hävdat att du aldrig varit aktuell. Stämmer det att du träffade de engelska klubbarna?

– Jag var och provspelade i Sunderland och Newcastle. Wigan vill jag inte prata om. Det enda jag kan säga var att det var något som hände. Men jag är väldigt besviken kring allt det här med falska mejl och videor. Det stämmer inte, det är bara bullshit.

Ole Söderberg tillhörde Newcastle när Alieu Darbo provspelade med klubben.Foto: LINNEA RHEBORG

Kalmar FF:s målvakt Ole Söderberg tillhörde Newcastle vid tidpunkten som Alieu Darbo hävdar att han var där och för GT bekräftar Söderberg att provspelet ägde rum. På sin Instagramprofil skriver Alieu Darbo än i dag att han är tidigare Wigan-spelare, något som Wigan kraftigt har dementerat enligt Sportbladet.

GT söker nu flera av de europeiska klubbar som Darbo uppger sig ha tillhört.

Fhager: "Som bluffakturor"

Darbo säger att han i dag tillhör en egyptisk klubb, men att han planerar att byta klubb igen. Han nekar till anklagelserna om att ha försökt bluffa sig till kontrakt i Europa.

– Det här är falska anklagelser och jag mår väldigt dåligt, säger Alieu Darbo, som menar att det är en agent som vill "förstöra hans namn" som ligger bakom allt.

Rådgivaren Carl Fhager, som varnat svenska klubbar för att knyta till sig spelaren, beskriver däremot Alieu Darbo som en bedragare.

– Det liknar förfarandet med bluffakturor och bluffmejl. Lärdomen är att alltid faktakolla allt. Det är som med allt i livet, man ska vara noggrann och dubbelkolla saker och ting. Om man får ett referensbrev: Titta på hur mejladressen ser ut och ring personen i fråga. Det som är mest anmärkningsvärt är hur det har kunnat pågå så länge. Där tycker jag att alla i branschen får ta sig en funderare, säger Fhager.

Angående GT:s tidigare artiklar åren 2011–2014, där Darbo säger att han är klar för olika europeiska klubbar, säger GT:s chefredaktör Sofia Dahlström:

– Vi går nu igenom tidigare publiceringar och kommer att korrigera eventuella upptäckta felaktigheter.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag