Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Almgren om beskedet: Jag kanske lägger av

Foto: Robban Andersson

Johanna Almgren har haft ett skadehelvete.

Under onsdagen kom beskedet att hon missar EM på hemmaplan – och nu tvekar hon om framtiden.

– Jag har alltid varit målmedveten och kämpat för att ta mig tillbaka. Men nu är det första gången jag säger att så kanske inte är fallet, säger hon till SportExpressen.se.

Många fotbollsspelare har fått sina karriärer förstörda på grund av hemska skador.

Så kan nu också vara fallet för Sveriges och Kopparbergs/Göteborgs mittfältsstjärna Johanna Almgren.

Under onsdagen slogs det fast att hon skulle genomgå sin femte operation – som 29-åring. Det innebär att hon missar EM på hemmaplan – och det innebär också att hon nu tvivlar på framtiden.

– Som elitidrottare vill du alltid välja själv när du ska sluta. Men nu kanske jag inte får det. Nu kanske jag blir tvungen till att sluta. Och det är tungt, säger Johanna Almgren, tar ett djupt andetag och fortsätter:

– Fotbollen har varit en stor del av livet – det är som att förlora en nära vän.

Slogs i tusen bitar

Tidigare i maj verkade det som att knäskadan inte skulle tvinga henne till operation. Men när den andra magnetröntgenundersökningen gjordes visade det att hon behövde en operation.

– Jag kände direkt att det var någonting allvarligt. Men jag kände att jag var tvungen att utgå från hoppet. Hoppas att det bara var en irritation. Den första magnetröntgen visade att det kan ha funnits där i flera år till och med – och då var hoppet att det skulle lägga sig. Men nu har det gått tre veckor, säger hon.

Hon har tidigare berättat att hon har gråtit massor – och att hon inte vill gråta mer.

Men under säsongen har hoppet byggts upp för en plats i EM. Det har också snackats om att hon kunde ta en plats i den svenska startelvan.

– Det vet jag väl inte, men mitt mål var väl att ta en EM-tröja den här säsongen. Och det kändes bra fram till skadan. Men tyvärr slogs den drömmen i tusen bitar, så det är tungt, säger hon.

"Får ta hela skiten"

Det är inte den första skadan ...

– Det är ju inte det. Man tänker varenda gång att man har haft sin beskärda del, men tydligen inte. Livet känns orättvist just nu. Många spelare går igenom sina karriärer utan skador. De ska vara jäkligt lyckligt lottade, samtidigt som andra får ta hela skiten.

Hon missar inte bara EM på hemmaplan – som hon säger kunde ha varit hennes sista mästerskap.

Hon missar även fotbollen – som även det är en stor förlust.

– Jag tycker att det är så stort att få kliva ut på planen. Bara att inte få knyta på sig skorna gör jävligt ont. Jag vill väldigt mycket och älskar att spela. Det är den stora passionen i livet. Man har drömmar och mål som helt plötsligt krossas – det är tråkigt, säger hon.

Tvivlar för första gången

Det är oklart när hon kan göra comeback igen. En liknande skada höll henne tidigare borta i två år. Och nu har skadan fått henne att tvivla på en comeback – för första gången.

– Det är klart att kärleken till fotboll är stor. Och kärleken säger fortsätt kämpa. Men det finns hjärnceller som säger att jag vill ha ett liv efter fotbollen. Och vill jag ha ett funktionellt liv och kunna göra vad jag vill, ha ett fysiskt liv. Då får jag tänka lite.

– Det här blir femte operationen på knäna – och jag är 29 år. Det är ändå femte operationen. Jag har aldrig tvivlat – men jag tvivlar nu. Efter de andra operationerna har jag aldrig tvivlat – men nu känns det som att det är fler viktiga saker som avgör, säger hon.

Hur känns det att känna så?

– Det är jobbigt. Det kommer att ta tid – och jag har blivit mentalt nedbruten av alla dessa skador. Med tanke på allt jag har gått igenom. Just nu har jag ingen kraft. Men allting kan förändras. Jag har varit en katt med nio liv – och nu har det nionde livet kanske blivit förbrukat. Men det är svårt att avgöra nu, säger hon.