Foto: Robban Andersson
 Foto: Robban Andersson

Almgren om beskedet: Jag kanske lägger av

Publicerad

Johanna Almgren har haft ett skadehelvete.

Under onsdagen kom beskedet att hon missar EM på hemmaplan – och nu tvekar hon om framtiden.

– Jag har alltid varit målmedveten och kämpat för att ta mig tillbaka. Men nu är det första gången jag säger att så kanske inte är fallet, säger hon till SportExpressen.se.

Många fotbollsspelare har fått sina karriärer förstörda på grund av hemska skador.

Så kan nu också vara fallet för Sveriges och Kopparbergs/Göteborgs mittfältsstjärna Johanna Almgren.

Under onsdagen slogs det fast att hon skulle genomgå sin femte operation – som 29-åring. Det innebär att hon missar EM på hemmaplan – och det innebär också att hon nu tvivlar på framtiden.

– Som elitidrottare vill du alltid välja själv när du ska sluta. Men nu kanske jag inte får det. Nu kanske jag blir tvungen till att sluta. Och det är tungt, säger Johanna Almgren, tar ett djupt andetag och fortsätter:

– Fotbollen har varit en stor del av livet – det är som att förlora en nära vän.

Slogs i tusen bitar

Tidigare i maj verkade det som att knäskadan inte skulle tvinga henne till operation. Men när den andra magnetröntgenundersökningen gjordes visade det att hon behövde en operation.

– Jag kände direkt att det var någonting allvarligt. Men jag kände att jag var tvungen att utgå från hoppet. Hoppas att det bara var en irritation. Den första magnetröntgen visade att det kan ha funnits där i flera år till och med – och då var hoppet att det skulle lägga sig. Men nu har det gått tre veckor, säger hon.

Hon har tidigare berättat att hon har gråtit massor – och att hon inte vill gråta mer.

Men under säsongen har hoppet byggts upp för en plats i EM. Det har också snackats om att hon kunde ta en plats i den svenska startelvan.

– Det vet jag väl inte, men mitt mål var väl att ta en EM-tröja den här säsongen. Och det kändes bra fram till skadan. Men tyvärr slogs den drömmen i tusen bitar, så det är tungt, säger hon.

"Får ta hela skiten"

Det är inte den första skadan ...

– Det är ju inte det. Man tänker varenda gång att man har haft sin beskärda del, men tydligen inte. Livet känns orättvist just nu. Många spelare går igenom sina karriärer utan skador. De ska vara jäkligt lyckligt lottade, samtidigt som andra får ta hela skiten.

Hon missar inte bara EM på hemmaplan – som hon säger kunde ha varit hennes sista mästerskap.

Hon missar även fotbollen – som även det är en stor förlust.

– Jag tycker att det är så stort att få kliva ut på planen. Bara att inte få knyta på sig skorna gör jävligt ont. Jag vill väldigt mycket och älskar att spela. Det är den stora passionen i livet. Man har drömmar och mål som helt plötsligt krossas – det är tråkigt, säger hon.

Tvivlar för första gången

Det är oklart när hon kan göra comeback igen. En liknande skada höll henne tidigare borta i två år. Och nu har skadan fått henne att tvivla på en comeback – för första gången.

– Det är klart att kärleken till fotboll är stor. Och kärleken säger fortsätt kämpa. Men det finns hjärnceller som säger att jag vill ha ett liv efter fotbollen. Och vill jag ha ett funktionellt liv och kunna göra vad jag vill, ha ett fysiskt liv. Då får jag tänka lite.

– Det här blir femte operationen på knäna – och jag är 29 år. Det är ändå femte operationen. Jag har aldrig tvivlat – men jag tvivlar nu. Efter de andra operationerna har jag aldrig tvivlat – men nu känns det som att det är fler viktiga saker som avgör, säger hon.

Hur känns det att känna så?

– Det är jobbigt. Det kommer att ta tid – och jag har blivit mentalt nedbruten av alla dessa skador. Med tanke på allt jag har gått igenom. Just nu har jag ingen kraft. Men allting kan förändras. Jag har varit en katt med nio liv – och nu har det nionde livet kanske blivit förbrukat. Men det är svårt att avgöra nu, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag