Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pratade med Stahre – efter uppbrottet

Andreas Alm tar över BK Häcken.Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN
Mikael Stahre skrev för drygt ett år sedan på ett treårskontrakt med BK Häcken.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Alm har, precis som Stahre, ett förflutet i AIK.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / STELLA PICTURES

GÖTEBORG. Andreas Alm, 44, ska ersätta Mikael Stahre, 42.

I dag presenterade BK Häcken sin nye tränare.

– Jag är förväntansfull och glad, säger Andreas Alm som pratade med Stahre innan han tackade ja.

GT kunde i går avslöja att Andreas Alm är klar som ny huvudtränare i BK Häcken. 

I dag presenterades han på en presskonferens på Bravida arena.

– Vi är stolta och övertygade om att Andreas Alm är rätt man att leda oss. Vi ska utmana om guldet, säger Häckens klubbdirektör Dennis Andersson.

Häckens sportchef Sonny Karlsson: 

– Vi hade en process, även om den var väldigt kort. Vi gjorde aldrig någon lista, vi hann inte dithän, utan vi gick rakt på den vi ville ha – och det var Andreas. Vi ska göra ett jäkligt bra jobb tillsammans.

Andreas Alm presenteras som ny tränare i BK Häcken.Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN

"Här vill man något"

Andreas Alm har fått en bra bild av BK Häcken.

– Jag är förstås full av förväntan inför starten den 8 januari. På kort tid har jag umgåtts med BK Häcken och vi har haft en process, som till stor del förstås har varit en förhandling men vi har även fått lära känna varandra. Att de pekade på mig och sa "det är dig vi vill ha" gjorde så klart att det blev en bra start på diskussionerna. Sedan har det varit en god känsla genom hela processen. Här vill man något, säger Alm.

Hur ser du på Häcken?

– Progressiv är det första ordet jag tänker på. Nu har Östersund, med sina Europa League-framgångar, tagit den progressiva flaggan norrut, men innan dess tyckte jag verkligen att Häcken hade den. Det finns inget lag som jag har haft så stora problem med som BK Häcken när jag har mött dem.

Andreas Alm har, precis som sin föregångare Mikael Stahre, ett förflutet i AIK. Alm fick sparken från AIK i maj 2016 efter att ha tränat klubben sedan 2009. Därefter tog han över Vejle – men efter att ha säkrat kontraktet i den danska andraligan lämnade han klubben. Sedan dess har han gått utan tränarjobb. Men nu återvänder han alltså till allsvenskan. 

Mikael Stahre och Häckens sportchef Sonny Karlsson.Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

LÄS MER: Häcken vill ersätta Stahre med Alm

Stahre bröt kontraktet

Mikael Stahre bröt i slutet av november sitt kontrakt med BK Häcken under uppmärksammade former för att träna San José Earthquakes i MLS.

– Vi är otroligt besvikna på hans beslut. Det sätter oss i en sits där vi en månad före säsongsstart står utan tränare, sa Häckens sportchef Sonny Karlsson då.

I en lång intervju med GT gav Mikael Stahre sin syn på turerna.

– Jag kan väl säga att jag har full respekt för att klubben blev störda och irriterade, sa Stahre om uppbrottet.

Nu säger Häckens klubbdirektör Dennis Andersson med glimten i ögat:

– Fåglar är flyktiga varelser medan träd är stabila och förankrade i myllan.

 

LÄS MER: Stahre om uppbrottet och nya äventyret

Häcken förändrar avtalet

Andreas Alms kontrakt med Häcken sträcker sig över tre år – lika länge som Mikael Stahres avtal sträckte sig.

– Det är klart att det där (Mikael Stahres uppsägning) har lärt oss en del. Vi har sett över våra avtal och förändrat våra avtal, men samtidigt finns det regler för arbetsrätt som man liksom inte kan gå runt. Det går inte att skriva ensidiga avtal, säger Sonny Karlsson utan att vilja gå in på fler detaljer än så.

– Den moraliska delen i det här har varit glasklar för mig. Jag är ganska bra på att vara förbannad i stunden och jag hoppas att han (Mikael Stahre) kände att det han gjorde var fel. Men därmed är den frågan också lagd åt sidan för all framtid.

Alm fyller i:

– Nu är jag fastkedjad på ön. Jag har både handbojor och fotbojor på mig.

Andreas Alm berättar att han pratade med Stahre inför sitt beslut.

– Jag har pratat med "Micke" ända sedan han försvann från AIK till Grekland 2010. Vi har alltid haft kontakt och jag anser att han är en vän, så det har jag gjort – både på sistone och innan dess. Det här blir andra gången jag får ta över ett lag som han har haft säsongen innan.

 

Andreas Alm

Ålder: 44 år.

Klubbar som tränare: Eskilstuna City, 2007–2008; AIK (assisterande), 2009–2010; AIK, 2011–2016; Vejle, 2016–2017; BK Häcken, 2017–.

Klubbar som spelare: IK City, 1989–1994; Hammarby, 1995–1997; Kongsvinger, 1998–1999; AIK, 2000–2003; IFK Norrköping, 2003–2005; Eskilstuna City, 2006–2007.