IFK Göteborg tränar inför mötet med AIK – en match som nu skjuts upp. Foto: THOMAS JOHANSSON / TTIFK Göteborg tränar inför mötet med AIK – en match som nu skjuts upp. Foto: THOMAS JOHANSSON / TT
IFK Göteborg tränar inför mötet med AIK – en match som nu skjuts upp. Foto: THOMAS JOHANSSON / TT
Foto: ANDREAS L ERIKSSONFoto: ANDREAS L ERIKSSON
 Foto: ANDREAS L ERIKSSON
Blåvitts ordförande Frank Andersson Foto: CARL SANDINBlåvitts ordförande Frank Andersson Foto: CARL SANDIN
Blåvitts ordförande Frank Andersson Foto: CARL SANDIN

Stormötet skjuts upp: 'Mycket allvarlig attack'

Publicerad

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Kvällens match mellan AIK och IFK Göteborg skjuts upp. 

Detta på grund av ett matchfixningsförsök. 

– Det här är en mycket allvarlig attack mot svensk fotboll och det kommer vi aldrig, aldrig att acceptera, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet.

– Man tror inte att det är sant, men tyvärr är det så, säger IFK Göteborgs ordförande Frank Andersson.

Matchen mellan AIK och IFK Göteborg skulle spelas i kväll klockan 19.00. Men på förmiddagen torsdag gick Svenska fotbollförbundet ut med att matchen kommer att skjutas upp.

På förbundets hemsida kan man läsa att en icke namngiven AIK-spelare uppvaktades i tisdags av en person som erbjudit honom en stor summa pengar.

"Med förtäckta hot krävde fixaren i gengäld att spelaren skulle underprestera i kvällens allsvenska bortamatch mot IFK Göteborg", skriver förbundet. 

– Det här är en mycket allvarlig attack mot svensk fotboll och det kommer vi aldrig, aldrig att acceptera", säger Håkan Sjöstrand, Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare, i uttalandet. 

Erbjöds pengar för att lägga sig 

AIK-spelaren ska ha erbjudits "ett ansenligt belopp i ersättning" för att "aktivt bidra till att klubben förlorar kvällens planerade match". Samtliga parter ska ha ställt sig bakom beslutet att ställa in matchen, och polisen har inlett en förundersökning av fallet. 

– Det handlar ytterst inte om en enskild match. Det är en allvarlig attack och ett kuppförsök mot svensk fotboll. Det kommer vi aldrig, aldrig att acceptera och därför är det viktigt att vi agerar med kraft, säger Sjöstrand. 

– Utgångspunkten för alla våra matcher är att de ska vara säkra och avgöras på sportsliga grunder. Utifrån den information vi har kan vi inte garantera att matchen IFK Göteborg och AIK är en säker match och att den avgörs på sportsliga grunder. 

Backas av RF

Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet, står bakom beslutet. 

– Jag är glad att spelarna i AIK har vågat berätta och att vi har fått bra stöttning av Polisen. Det här ett kvitto på när samverkan fungerar som bäst. Polisen har tillsatt en särskild aktionsgrupp och både spelare och föreningen agerar direkt, då löser vi problemen snabbt tillsammans, säger Björn Eriksson i ett uttalande. 

Blåvitts ordförande Frank Andersson reagerar med bestörtning på det inträffade.

– Det här är alldeles bedrövligt. Det är en stormatch mellan två av de mest anrika klubbarna i Sverige och alla laddar för matchen, det är fint väder och upplagt för något väldigt bra – och så händer detta.

– Samtidigt är det en så pass stor och allvarlig händelse, inte bara för svensk fotboll utan för hela idrottsvärlden, och därför är det bra att de (förbundet och polisen) markerar så här tydligt, säger Frank Andersson.

"Vi samlar spelarna"

IFK Göteborg går nu igenom läget med spelartruppen.

– Jag är på Kamratgården och vi samlar spelarna för att berätta det vi vet, säger Frank Andersson.

Enligt IFK Göteborgs sportchef Mats Gren har en av AIK:s målvakter utsatts för hot av matchfixaren.

– Det lilla jag vet är att någon i går kväll gått på AIK:s målvakt från något håll. Jag vet inte alla detaljer. Här gäller att vara lite försiktig. Det jag vet är hot som har utövats mot honom och att de ska vara med och se till att matchen blir ett visst resultat, säger han till GP.

Ett uttalande som Gren senare tog tillbaka på en presskonferens i Göteborg.

– Det var helt fel av mig, det får jag ta tillbaka. Jag poängterade det i intervjun att det är en massa namn som florerar, tydligen är det inte bara en spelare, säger Blåvitts sportchef.

Det är nu upp till IFK Göteborg, AIK och Svensk Elitfotboll att hitta ett nytt matchdatum.

"Vi ska jaga er"

Även SvFF höll en presskonferens på torsdagsförmiddagen med anledning av utredningen. 

– Vi har en beredskap och agerar omgående. Jag kommer inte att kunna ge någon information kring utredningsläget av utredningstaktiska skäl, säger poliskommissarie Fredrik Gårdare, som ansvarar för utredningsarbetet. 

Håkan Sjöstrand höll ett brandtal riktat mot potentiella gärningsmän. 

– Det här är ett budskap till alla som vill förstöra vår fotboll. Vi kommer att jaga er. Vi kommer att göra allt för att identifiera er. Ni är inte välkomna i svensk fotboll. Vi vill inte veta av er, säger Sjöstrand. 

Relaterade ämnen
Hector Junelind
Hector Junelind

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag