Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

29-åring får fängelse efter skandalmatchen

Tobias Sana rev loss hörnflaggan och kastade upp den mot supportrarna.Foto: ADAM IHSE / TT
29-åringen döms till två månaders fängelse.Foto: Polisen
"Jag har väldigt ont i öronen och i huvudet. Jag fattar fortfarande inte riktigt vad som hänt", sa Tobias Sana efter incidenten på Gamla Ullevi. Foto: ADAM IHSE / TT
Tobias Sana leds bort efter skandalen.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Hörnflaggan som Malmö FFs Tobias Sana kastade ihoptejpad efter matchen.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Tobias Sana.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
1 / 7

Ett knallskott kastades in mot MFF-spelaren Tobias Sana och mötet mellan IFK Göteborg mot Malmö FF på Gamla Ullevi avbröts under uppmärksammade former.

I dag föll domen mot den 29-årige problemsupporter som låg bakom händelsen.

Mannen döms till två månaders fängelse för vållande av kroppsskada – och en rad andra brott. 

Det var i slutet av matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF den 27 april som ett knallskott kastades in från den blåvita läktaren

Smällaren studsade i marken innan den smällde av precis intill den tidigare IFK Göteborg-spelaren Tobias Sana, 27, som i form av avbytare i MFF värmde upp vid sidlinjen, och den assisterande domaren Mathias Klasenius, 41.  

– Jag hörde att det var något som kom, studsade och landade precis mellan mina ben. Jag hann först inte uppfatta vad det var, men det brände till i gräset – sedan kom en kraftig smäll. Jag kände ett tryck i mitt huvud och det blev svart, har Tobias Sana berättat om händelsen.

Sana blev rädd – och förbannad – och svarade med att gå rakt mot Blåvitt-klacken, riva loss hörnflaggan och kasta upp den mot fansen. Efter ett drygt 30 minuter långt säkerhetsmöte med polis, matchdelegat och domare meddelade matchdelegaten Pelle Höög att matchen inte kommer att återupptas.

– Man blir så jävla förbannad att en enda människa kan skada vår verksamhet så in åt helvete som han gör, sa IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson efter matchen.

Tobias Sana efter rättegångsförhandlingarna.Foto: MARIA DAHLIN

 

LÄS ÄVEN: Domaren: "Jag hade tårar i ögonen" 

Döms för sju brott

I dag föll domen mot den 29-åring som misstänks ligga bakom det inkastade knallskottet. Mannen, som nekat till anklagalserna, döms till två månaders fängelse för vållande av kroppsskada. 

Totalt döms han för sju brott: vållande av kroppsskada, våld mot tjänsteman, två fall av ringa dopningsbrott, brott mot lagen om förbud mot maskering, ohörsamhet mot ordningsmakten och brott mot ordningslagen.

Han frias däremot för åtalet för främjande av flykt, en incident som utspelade sig i samband med en IFK Göteborg-match i Stockholm.

 

LÄS ÄVEN: Skandalen kunde ha stoppats 

Tidigare dömd

I samband med att åtalet väcktes sa kammaråklagare Ann-Sofie Prahl till TV4 Nyheterna:

– Han har kastat in det här knallskottet på spelplanen i syfte att träffa spelaren Tobias Sana och åsamka honom en skada. Han har fått en skada på ena benet och även fått en smärta och ett pipande ljud i huvudet.

GT har berättat att mannen tidigare har dömts för en mängd brott, däribland flera fall av misshandel, övergrepp i rättssak och narkotikabrott. 

29-åringen döms till två månaders fängelse.Foto: Polisen

 

LÄS ÄVEN: Tobias Sanas egna ord om skandalen

MFF tilldömdes segern

Det är inte första gången som 29-åringen har hamnat i problem kring idrottsevenemang. Ett tidigare åtal mot mannen gäller ett bråk i samband med en match mellan Hammarby och IFK Göteborg 2015. Han ska även ha betett sig illa på Scandinavium under en match.

Redan 2010 fick han ett tillträdesförbud utfärdat av åklagare. Detta hävdes efter fyra månader.

Händelsen på Gamla Ullevi inträffade vid ställningen 0-0. Malmö tilldömdes senare segern med 3-0.

 

Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.